Európai törvényvita a természet helyreállításáról – szócsata zsarolással fűszerezve

Szerző: | 2023. június. 28. | Klímaváltozás, Társadalom, Zöldgazdaság

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának keddi (június 27-i) szavazásán nem született döntés a természet helyreállítását célzó európai törvényről, így annak sorsa a júliusi parlamenti szavazás során dől majd el. Hogy nem ment minden simán, amiatt a jobboldali pártokat okolják. Szinte rögtön megindult ezen pártok, elsősorban a hirtelen bekeményítő Néppárt megdolgozása.

A törvény, amelynek célja Európa meghibásodott ökoszisztémáinak helyreállítása, beleértve az erdőket, a mezőgazdasági területeket és a tengeri élőhelyeket, heves ellenállásba ütközött a jobboldali pártok, különösen az Európai Néppárt részéről. Most a parlament júliusi plenáris ülésére bízták a döntést, és egyelőre nincs nyilvánvaló többség sem a támogatása, sem az elutasítás mellett.

A törvényt támogatók azzal érvelnek, hogy 

hatalmas szükség van Európa ökoszisztémáinak helyreállítására, mivel az élőhelyek 81 százaléka rossz állapotban van.

Ez a biológiai sokféleség csökkenéséhez, a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez és az éghajlatváltozással szembeni fokozott sebezhetőséghez vezethet. Kiemelik érvelésük során, hogy szeretnék elérni Európa erdeinek helyreállítását, hogy az erdőket megerősítsék a tüzekkel és a globális felmelegedés okozta egyéb sokkhatásokkal szemben, valamint ezzel védekeznének az aszályok növekvő gyakorisága ellen. Az Európai Parlament elutasítása azt is jelentheti, hogy a blokk nem teljesíti azon nemzetközi kötelezettségvállalását, hogy 2030-ra helyreállítja a leromlott szárazföldi és tengeri területek 30 százalékát.

Az Európai Parlament plenáris ülésének júliusi szavazásán a döntés valószínűleg a centrista Renew Europe-törvényhozókon és az EPP másként gondolkodóin múlik. Az EPP, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) pártból álló jobboldali blokk vélhetően az elutasítás mellett szavaz.

Azért is nehéz felmérni az eredményt, mivel a környezetvédelmi bizottság megosztott volt a törvényben, míg a többi határozottan ellene volt.

Az ellenzők üdvözlik az elutasítást

Mindeközben a Copa-Cogeca mezőgazdasági lobbicsoport üdvözölte az elutasítást, mondván, az egyértelmű üzenetet küld az Európai Bizottságnak, hogy vonja vissza a javaslatot és mutasson be reális alternatívát. Szerintük a rosszul felépített kezdeményezésnek nincs koherens, világos költségvetése, és csak eredménytelen konzultációk folytak az Európai Bizottság és azok között, akiknek a gyakorlatban kellene alkalmazniuk azokat.

Az, hogy a bizottságok többségében elmeszelték a javaslatot, szintén jelez valamit. A jobboldal szerint ez egy erős üzenet a baloldalnak és a centristának: 

az emberek többé nem akarnak korlátozó, megvalósíthatatlan intézkedéseket!

Az események természetesen nyomás helyeznek Ursula von der Leyenre, hogy szembeszálljon pártjával, és megvédje az EU zöldmegállapodását.

A néppárt megdolgozása

A Politico rögtön a döntést követően közzétette tudósítását, azzal a kiajánlóval, hogy a konzervatívok egy lépéssel közelebb kerültek a természettörvény meggyilkolásához – de fennáll a belső megosztottság veszélye. Mintha sugallná az EPP-nek, hogy még lehetséges a „megtérés a halálos bűn elkövetése előtt”.

Természetesen beszámolnak azokról a vádakról, miszerint az EPP túl sok bizottsági tagot cserélt le a szavazás előtt, azaz megakadályozott egyes képviselőket abban, hogy szavazzanak a környezetvédelmi bizottságban.

Peter Liese néppárti törvényhozó és a környezetvédelmi bizottság koordinátora azonban visszautasította a vádakat. „Sok helyettesítőnk volt, ez igaz. Az ok az volt, hogy biztosra akartunk menni” mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy nem volt kényszerítés. „Beszéltünk a kollégákkal, és voltak, akik azt mondták, hogy nem érzik jól magukat, maguk kérték a helyettesítést” – mondta, hozzátéve, hogy ezek a törvényhozók nem voltak biztosak abban, hogy melyik irányba szavazzanak.

Az EPP arra figyelmeztetett, hogy

Brüsszel túlterheli az ipart és a gazdákat az európai zöldmegállapodást alkotó több tucat javaslattal. Mindez veszélyezteti a kontinens versenyképességét, az európai jólétet.

A Politico természetesen felemlegeti, hogy a csoport különösen keményen harcolt a mezőgazdaság környezetbarátabbá tételét célzó jogszabályok, például a növényvédő szerekre és a földhasználatra vonatkozó új szabályok ellen is. Mindenesetre a portál úgy véli, hogy a természet-helyreállítási törvény keddi kudarca a környezetvédelmi bizottságban – 44 képviselő szavazott igennel, 44 nem voksolt –, az EPP kampányának jelentős győzelmét jelenti.

A Politico azért keresi a réseket, és úgy véli, hogy megroppanhat az EPP törvényjavaslat elleni egységes frontja. A keddi szavazás képviselőcseréi szerintük azt szolgálták, hogy a határozatlan vagy a természet-helyreállítási törvény mellett álló rendes bizottsági tagokat a csoporton belüli határozott ellenzőkkel helyettesítsék, és ez a lépés a plenáris ülésen nem tehető meg.

A Politico számításai szerint a 22-ből legalább hetet cseréltek a néppártiak. Természetesen egy példát is hoz, a cseh Stanislav Polčákot, aki már korábban jelezte, hogy támogatja a törvényt, sugallva, mintha a másik hat képviselő is hasonlóan szavazott volna.

Emellett igyekeznek nyomást helyezni Ursula von der Leyenre is, azzal érvelve, hogy a bővülő Green Deal az a politika, amellyel kockára teheti a hírnevét és az újraválasztását. Von der Leyen szerintük csapdába esett: vagy kiáll a zöldek mellett, vagy szembemegy a saját pártjával. Jutta Paulus, a zöldek európai parlamenti képviselője a bizottsági üléstermen kívül azt mondta, hogy Von der Leyen valószínűleg azért hallgat, hogy „a lehető legszélesebb körű támogatást biztosítsa” az újraválasztásához.

Minden szem a plenáris ülésen

Egyetlen más Green Deal-javaslat sem ütközött olyan heves ellenállásba, mint a természet helyreállításáról szóló törvény, bár az egyéb, a mezőgazdaságot érintő törvényjavaslatok átültetése is hasonlóan küzdelmes volt.

A kompromisszumra tett kísérletek összeomlottak, miután az EPP kiszállt a tárgyalásokból, és a mezőgazdasági, valamint a halászati ​​bizottság elutasította a törvényt. Több liberális és független EP-képviselő is melléjük állt, kettéosztották a 88 tagú környezetvédelmi bizottságot.

A szavazást követő sajtótájékoztatók azonban már a csoportok közötti ellenségeskedés erősödéséről szóltak. Sokan közülük kampányüzemmódban vannak, hiszen közeledik az európai választási szezon.

A Politico beszámol arról is, hogy a néppárti képviselők megzavarták César Luena spanyol balközép képviselőt, a környezetvédelmi bizottság elnökét, aki Pascal Canfin mellett beszélt az újságíróknak, és ragaszkodtak ahhoz, hogy hagyja el a sajtószobát, hogy a néppártiak időben megkezdhessék a saját sajtótájékoztatójukat.

Peter Liese néppárti képviselő célba vette Canfint, és a legrosszabb, legpártosabb környezetvédelmi bizottsági elnöknek nevezte, akivel valaha is találkozott.

Persze Canfint sem kell félteni, ő ugyanis a képviselőcserék kapcsán manipulációval vádolta Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt, aki a törvény hangos ellenzője.

A bizottsági elnök már az EPP-n belüli egyértelmű harcról beszélt, amely Weber, illetve Von der Leyen által megtestesített vonalak között zajlik.

Liese persze kifogásolta Canfin állításait, mondván, egyetlen EP-képviselő sem volt kénytelen lemondani a szavazatáról. Illetve tagadta, hogy bármiféle szakítás lenne a bizottság elnökével. A „rossz törvényt” a Green Deal vezetőjének, Frans Timmermans balközép politikusnak rótták fel, és felszólították, hogy vonja vissza a javaslatot. Timmermans viszont kijelentette, hogy nyitott a további tárgyalásokra a jogszabályról, de kizárta a teljes átdolgozást.

A plenáris szavazást július 11-ére tűzték ki. A képviselőcsoportok feltehetően megpróbálnak majd kompromisszumot találni a lehetséges változtatásokról, de az EPP-nek is lesz még egy lehetősége arra, hogy elutasítsa a teljes törvényt. A Politico is bizonytalan a szavazás végkimenetelében: „Bár egyes konzervatívok talán megszavazzák, a parlament egésze konzervatívabb az éghajlat-politikai intézkedésekkel kapcsolatban, mint a környezetvédelmi bizottság” – írják.

A Politico zárásképp ismét felemlegeti, hogy a természet-helyreállítási törvény támogatói most a Berlaymonttól (Az Európai Bizottság jellegzetes 13 emeletes, csillag alakú brüsszeli központja) várják a támogatást. Azért még melléragasztották César Luena „ünnepélyes felhívását” Von der Leyenhez, amelyben hangsúlyozta, hogy az „újraválasztása nemcsak az EPP-től, hanem a szélesebb többségtől is függ”.

Kapcsolódó:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn