Finnország betiltja a mobilokat az iskolákban

Szerző: | 2023. július. 1. | Kiemelt, Társadalom, Technológia

Az új kormány gigatámogatást ígér, plusz a telefonok betiltását. Mindent a tanulókért.

Finnország világviszonylatban is kiugróan jó oktatási rendszerrel rendelkezik. A PISA alkalmassági tesztek eredményei éveken keresztül fényesen igazolták, hogy a lehető legjobb úton járnak, ám a felfelé ívelő tendencia 2006 óta megfordult, a teszteken pedig egyre gyengébb eredményeket produkáltak a tanulók.

Az idén megválasztott új, jobboldali kormány programja 200 millió eurós finanszírozást tartalmaz az alapoktatás számára,

erősítve az alapkészségek minél magasabb szintű elsajátítását. Ezzel egy időben azonban a kabinet egy másik szegmensre is koncentrál, mégpedig a diákok mobiltelefonjaira.

A napokban a kormány bejelentette: meg kívánja erősíteni a tanárok azon jogkörét, amellyel korlátozhatják iskolaidőben a diákok olyan tevékenységeit, amelyek zavarják őket a tanulásban.

Ezek közül első helyen áll a mobilhasználat.

A probléma nem új keletű Finnországban, az oktatók évek óta jelzik, hogy a telefonok káros hatással vannak a gyerekek koncentrációjára, ennek ellenére a jelenlegi szabályozás nem tiltja a használatukat. A mostani törvénymódosítással a kormány egy olyan problémára talál megoldást, amelyet egyébként is elég széles társadalmi egyetértés övez: a közelmúltban egy polgári akcióban 30 ezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy az iskolákban kötelező legyen az órákon kikapcsolni a telefont.

Kapcsolódó:


Fotó: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn