Így aknázzuk ki a modern technológia adta lehetőségeket

Így aknázzuk ki a modern technológia adta lehetőségeket

Szerző: | 2023. július. 7. | Társadalom, Technológia

Talán sosem volt még ilyen fontos lépést tartani a technológia hozta trendekkel, mint manapság. Mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak folyamatosan képezniük kell magukat annak érdekében, hogy ne maradjanak le versenytársaiktól az átalakulóban lévő piacon.

Arról már több ízben is beszámoltunk, hogy fenekestől forgathatja fel a munkaerőpiacot a ChatGPT és a hozzá hasonló generatív – és más, nem generatív elven működő – mesterségesintelligencia (MI)-modellek. Sokan leginkább attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia elveheti a munkájukat, mások szerint csupán átrendeződnek a szerepkörök, és gyakorlatilag csak a „jobbkezünk” lesz a modern technológia

A Goldman Sachs friss kutatása szerint három különböző munkakörből kettő helyettesíthető MI-vel. Világszerte 300 millió munkahely automatizálható, amiből a foglalkoztatók nagymértékben profitálhatnak. A National Bureau of Economic Research nemrég készült tanulmánya szerint pedig a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia  átlagosan 14 százalékkal emelheti a munkaerő termelékenységét. Egyes vállalatok már most is akár 400 százalékos hatékonyságnövekedésről számolnak be a generatív mesterséges intelligenciának köszönhetően. A Mckinsey szerint a generatív MI évente 4,4 ezer milliárd dollárnyi hozzáadott értéket is jelenthet – írja a Forbes portál amerikai kiadása.

Természetesen – egyelőre – a mesterséges intelligencia közel sem képes valamennyi munkafolyamatot önállóan elvégezni, ám vannak olyan munkakörök, amelyekben a vállalatok nagyon nagy hasznát vehetik a modern technológiának. Nézzük meg, mely ágazatokban és munkakörökben lehet hasznos leginkább a generatív MI.

Ügyfélszolgálat 

A McKinsey friss előrejelzése szerint a generatív mesterséges intelligencia 45 százalékkal növelheti a termelékenységet az ügyfélkezelésben. Az MI képes megérteni az ügyfelek szándékait, érzéseit, és javaslatokat tehet a probléma megoldására. Ezáltal nem csupán időt spórolnak az alkalmazottak, de csökken a rájuk nehezedő teher is.

Értékesítés és marketing

A generatív mesterséges intelligencia képes elemezni az érdeklődők viselkedését, így az értékesítési és marketingcsapatok sokkal hatékonyabban optimalizálhatják a stratégiáikat. A modern technológia segíthet továbbá a testreszabott e-mailek, közösségimédia-posztok, reklámgrafikák, termékleírások és még sok más egyéb dolog létrehozásában. Nem sokkal a ChatGPT megjelenése után a Microsoft és a Salesforce olyan mesterségesintelligencia-rendszert fejlesztett ki, amelyet kimondottan az értékesítési folyamatok segítésére szántak.

Szoftverfejlesztés

A felmérésben megkérdezett programozók 88 százaléka szerint nőtt a hatékonyság, amióta generatív MI-t használnak. Az új technológia ellenőrizni tudja egy program helyességét, sőt képes dokumentációt készíteni hozzá – ezzel rengeteg időt spórol a fejlesztőknek

Kutatás és fejlesztés

A generatív mesterséges intelligencia annyi iparágban játszik szerepet, hogy egy egész cikket is megérdemelne. A gyógyszerkutatástól kezdve a gyakorlatilag bármely kutatási területen végzett információelemzésen át a gyártásban alkalmazott ipari tervezésig a generatív MI valódi változásokat hozhat. 

Magát a ChatGPT-t is megkérdeztük, hogy a generatív MI növelheti-e a termelékenységet, és ha igen, hogyan. Az alábbi választ kaptuk:

Igen, generatív mesterséges intelligencia (MI) segítségével növelhető a termelékenység. Itt vannak (nyelvtani hiba a többes szám – a szerk.) néhány módszer, amit alkalmazhatunk:
Automatizálás: A generatív MI képes arra, hogy olyan feladatokat végezzen el, amiket korábban csak ember végezhetett. Ezzel a munkaerő más, magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre koncentrálhat, ami növelheti a termelékenységet.
Döntéstámogató rendszerek: Az MI képes az adatok elemzésére és a legoptimálisabb döntési lehetőségek javaslatára. Ez segíthet a szervezeteknek gyorsabban és hatékonyabban döntéseket hozni, ami szintén növeli a termelékenységet.
Személyre szabott termékek és szolgáltatások: A generatív MI képes személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat létrehozni, amelyek jobban illeszkednek az egyes vásárlók igényeihez. Ez növelheti a vásárlói elégedettséget és a termelékenységet is.
Előrejelzések és modellezés: Az MI segíthet a jövőbeli trendek és lehetőségek előrejelzésében. Ezzel a szervezetek jobban tudnak tervezni, hatékonyabban tudják felhasználni az erőforrásaikat, ami szintén növeli a termelékenységet.

A ChatGPT azt is hozzátette, hogy az MI implementálásának és használatának pontos módja függ a szervezet specifikus igényeitől és a rendelkezésre álló adatoktól. A legfontosabb, hogy egy jól átgondolt stratégia legyen, ami figyelembe veszi a rendelkezésre álló erőforrásokat, az alkalmazott technológiát és a szervezet céljait.

Így és ezért érdemes meglovagolni a mesterségesintelligencia-hullámot

Jelenleg a különböző iparágakban a konkurenciával folytatott verseny középpontjában a technológia áll. A vállalatok minél idő- és költséghatékonyabban szeretnének egy-egy munkát elvégeztetni, amiben az MI igen nagy segítséget jelenthet – tehát a technológiai fejlődés nem kerülhető el, érdemes azzal minél hamarabb megismerkedni annak érdekében, hogy a vállalat ne maradjon le a többiektől.

Azonban azt is érdemes észben tartani, hogy a mesterséges intelligencia nem maradhat emberi felügyelet nélkül. Aki nap mint nap használja, az jól tudja, hogy a technológia mai fejlettsége mellett (és várhatóan még jó néhány éven ét) mindenképp szükség van, illetve lesz egy az eredményeket ellenőrző személyre, aki terelgeti, irányítja a rendszert. Vagy legalábbis a végén ellenőrzi annak munkáját. Tehát a képlet nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Nem feltétlenül fordítottan arányos az MI fejlődése és az ember által betölthető állások száma, hiszen a legtöbb esetben a mesterséges intelligencia csak kiegészít, pontosan úgy, mint a korábban említett ügyfélszolgálat esetében: inkább csak a munkavállalók terheiből vesz el.

Tehát sok esetben a dolgozóknak csak a monoton vagy egyszerűbb munkafolyamatokat kell átadniuk, így több idejük marad a komplexebb feladatokra koncentrálni. Ehhez azonban a foglalkoztatóknak követniük kell az aktuális trendeket és felkészültebbnek kell lenniük, mint valaha. A munkaerőt ki kell képezni a jövőbeli munkaerőpiacra, ahol már fontos szerepet fog játszani az a képesség és tapasztalat is, amelyet az MI-vel kapcsolatban szereztek. Ehhez viszont a munkáltatóknak kell elsajátítaniuk azt, hogy mit és hogyan tanítsanak meg az alkalmazottaknak. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn