A brazilok és argentinok közös vágyálmának kilátásai

Szerző: | 2023. július. 21. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

Nemrégiben figyelemmel követhettük, hogy Brazília és Argentína közös szervezésű csúcstalálkozóján aláírtak egy tervezetet, aminek lényege a szorosabb gazdasági összefogás kialakítása. Ennek keretein belül tárgyaltak a közös valuta, a sur létrehozásáról is.

Június végén Argentína elnöke, Alberto Fernández, együtt ünnepelte a brazil elnökkel az országaik közötti kétszáz éves töretlen együttműködést. Itt fontos megemlíteni, hogy Argentína ismerte el elsőként Brazília független mivoltát 1823. június 25-én.

 Brazília és Argentína stratégiai szövetségének jellegzetességei

Száz tételből álló intézkedés-tervezetet fogadott el a két ország, ami arról árulkodik, hogy soha nem látott magaslatra jutott a kapcsolatuk minősége. Egyfajta könnyítésen dolgozik Brazília, ami az árucserékket segíti majd, ezáltal beruházásaik pedig jelentősen növelik majd az új munkahelyek számát mind a két országban.

A szándékuk világos: elsősorban energetika terén szeretnének közösen fejlődni. Lula úgy véli, Brazília semmiképpen sem szabad, hogy kiessen az argentin energiapiacról, ezért egy Argentínából induló gázvezetéket terveznek kíépíteni Brazílában.

Idén már öt elnöki találkozóról értesültünk

Brazíliának a legmeghatározóbb kereskedelmi szövetségese Argentína  l a dél-amerikai kontinensen található országok közül. A kétirányú kereskedelem nagyon jelentős, több mint 13 milliárd dollár értékű volt 2022-ben.

Mindkét esetben baloldali vezetőről van szó, és a jövőben is fontos marad számukra a szövetségi partnerség.

2023-ban ez volt az ötödik Lula-Fernández találkozó.

A brazil elnök harmadik beiktatása után azonnal Argentínába utazott, így Fernandez is tavasszal két alkalommal tett viszontlátogatást, az egyik útja ebből a dél-amerikai elnök-csúcstalálkozója miatt történt.

Az argentín gazdasági helyzet

Az ország gazdaságügyileg elég rossz helyzetben van már évek óta, ami a magas infláció és az IMF felé kialakult tartozás miatt alakult ki leginkább, a szélsőséges időjárás pedig a gabonatermelésre is kihatással van. 

A brazil elnök segítő akciót kezdeményezett Argentína megsegítésére, továbbá a BRICS államokkal is tárgyalt az ügyben.

Lesz-e egy egységes dél-amerikai pénznem?
Annak érdekében, hogy gördülékenyebb legyen a pénzügyi kooperáció és ezáltal a kereskedelem is hatékonyabban működjön, szükség lenne egy közös valutára, ami az euró mintájára épülne fel. Ennek a valutának a neve sur lenne, amit már húsz éve rebesgetnek, azonban ezek a kezdeményezések nem jutottak eddig komoly eredményre. 2023 januárjában Lula és Fernández aláírtak egy szövetség-újraindítási nyilatkozatot, melyet félreértettek, és a sajtó úgy értelmezte, hogy közös devizát hoz létre a két ország.
Fernando Haddad, Brazília pénzügyminisztere az egyik São Pauló-i hetilapnak azt nyilatkozta, hogy a közös valuta mellett megmarad majd a reál és a peso fizetőeszköz is ha valóban létrejön ez az egységes deviza. Az El País América lap arról írt, hogy az egységes deviza Argentínának nagyobb érdeke lehet, mint Brazíliának, mivel  tavaly majdnem 95 százalékos volt Argentína hiperinflációs mutatója.
Talán jobb ölet lehet előbb a két ország problémáinak külön-külön való megoldása, mintsem beleugrani egy közös valutába.

A témához kapcsolódó cikk:

Az eredeti cikk ezen a linken olvasható.

Címlapfotó: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn