Újabb segítség az agrárvállalkozásoknak

Szerző: | 2023. augusztus. 25. | Hazai, Társadalom

Az agrárium helyzetét tavaly a történelmi, 1,4 millió hektáron több mint 50 ezer termelőt érintő aszály, az idén pedig az ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport sújtja. A kormány a Széchenyi Kártya Programon keresztül rendkívül kedvező kamattámogatott hiteleket biztosít a gazdák számára.

„Tekintettel az agrárium nemzetgazdasági szerepére, a kormány határozottan fellép a mezőgazdaságot érintő finanszírozási nehézségek enyhítése érdekében, így a bajba jutott gazdák számára egy többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt dolgozott ki – mondta Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.


A többlettámogatott folyószámlahitel a jelenlegi szankciós kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, 5 százalékos kamatot nyújt az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A termék a legfeljebb 100 millió forint összegű, a programot szabályozó rendelet hatálybalépésétől számított 9 hónapon belül megkötött kölcsönszerződések esetén vehető igénybe az Agrár Széchenyi Kártyát forgalmazó hitelintézeteknél.

Az agrárium a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos ágazat mind nemzetgazdasági, mind élelmiszer-biztonsági szempontból, ráadásul kiemelkedő szerepet tölt be a szankciós élelmiszer-infláció leküzdésében, így a családok megvédésében is.

A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár megállapította, hogy a jelenleg elérhető „normál” Agrár Széchenyi Kártya-konstrukcióhoz biztosított támogatási szint a jelenlegi magas kamatkörnyezetben csupán kismértékben csökkenti az agrárvállalkozások kamatterheit.

Lóga Máté azt is kiemelte, hogy az olcsó finanszírozás elengedhetetlen feltétele a versenyképes mezőgazdaságnak, így a kormány intézkedése hozzájárul az agrárgazdálkodók stabilitásának és biztonságának megőrzéséhez, a megfelelő minőségű magyar termék biztosításához, így az ágazatban foglalkoztatottak munkahelyeinek a megőrzéséhez is. Emellett a költségek csökkenésével olcsóbban állíthatók elő az élelmiszerek, ezzel is hozzájárulva a szankciós infláció további leszorításához.

Kapcsolódó cikkünk:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn