Vajon biztonságban van, megőrzi értékét a pénzünk?

Szerző: | 2023. augusztus. 26. | Hazai, Infláció, Társadalom, Világgazdaság

A napokban egy hazánkfia több mint 8 milliárd forintos tartozást vett észre a bankszámláján. Szerencsére kiderült: informatikai hibáról van szó. Ebből az apropóból megnéztük: biztonságban van-e ma a legtöbbször csak egy számként látott digitális pénzünk.

A bevezetőben feltett lényeges kérdésre mindjárt rendhagyó segítséget kértünk: a legendás, már jobb, 4-es verziószámú, előfizetéssel elérhető ChatGPT-től próbáltuk megtudni, hogy manapság vajon biztonságban van-e, megőrzi-e értékét a munkával megkeresett pénzünk?

Ha valaki még nem használta a ChatGPT-t, most felszisszenhet: miért éppen egy gépnek teszünk fel ilyen súlyos, lényeges kérdést, annak előrebocsájtjuk: azért közöljük a válaszokat, mert gazdasági szakújságírói szemmel meglepően jónak tűnnek. 

Nyilván a kapott mondatok csurig vannak általánosítással, leegyszerűsítéssel. Ám alkalmasak arra, hogy egy felsőfokú gazdasági háttérismeretekkel kevésbé rendelkező átlagpolgár számára megragadják a pénz lényegét, levezetve ebből azt, mennyire biztonságos ez az értékmérő. A gyakorlatban kétszer is visszakérdeztünk. (Érdekesség továbbá, hogy a gép megalkotta a magyarban nem létező, de nem biztos. hogy teljesen haszontalan „vészfond” szót, ami hozzávetőleg a vész esetére félretett, gyorsan elérhető, pénzzé tehető vagyontípust, például készpénzt, nemesfémet (akár ékszer, akár befektetési ezüst vagy arany formájában) és hasonlókat jelenthet.)

Első kérdésünk: 

Mit ér a mai bankszámlapénz, értékmérőként milyen kockázatokkal kell számolnia az átlagembernek, illetve kell félni attól, hogy a bankszámlán tartott munkabérem, pénzem egyszer csak eltűnik? Vagy a pénzünk értéke csökken?”

Válasz a chatGPT 4-től:

A bankszámlán tartott pénz általában viszonylag biztonságos, különösen ha olyan pénzintézetekben tartod, amelyek az adott ország pénzügyi szabályozásainak és védelmi rendszereinek megfelelnek. Azonban vannak bizonyos kockázatok és tényezők, amelyek befolyásolhatják a pénzed értékét:

– Infláció: Az infláció csökkentheti a pénzed vásárlóerejét az idő múlásával.

– Banki kockázatok: Bár ez ritka, de technikai hibák, csőd vagy egyéb pénzügyi problémák esetén probléma lehet.

– Valutakockázat: Ha más valutában tartod a pénzt, a valutaárfolyamok változása befolyásolhatja annak értékét.

– Politikai és gazdasági tényezők: Rendkívüli események, mint például háborúk, válságok vagy szankciók szintén befolyásolhatják a pénz értékét.

Az „eltűnés” esélye általában alacsony, ha betartasz néhány alapszabályt, és biztonságos, jól szabályozott pénzintézetet választasz. Sok országban létezik biztosítási rendszer, amely egy bizonyos összegig védi a betétesek pénzét.

Végső soron mindig jó, ha tájékozott vagy a pénzügyekről, és esetleg szakértői tanácsot is kérhetsz ebben a kérdésben.

Egy pontosító kérdés a ChatGPT-hez

Manapság kifejezetten tartok attól, hogy a pénzem nincsen biztonságban a digitális bankszámlámon. Lehetnek háborúk, óriásira nőhet az infláció; vagy az is lehet, hogy aki kezeli a pénzemet, egyszer csak nem tudja a felém fennálló „tartozását” kiegyenlíteni. Milyen magatartást javasolsz, mit tehetek ebben a helyzetben? 

A válasz:

Ilyen helyzetben az elsődleges cél az, hogy diverzifikálj: ne tedd az összes tojást egy kosárba. Egy pénzügyi válság, háború vagy magas infláció esetén az egész gazdasági rendszer ingadozhat, és ebben az esetben minden vagyontípus sérülékeny lehet, nem csak a bankban tárolt pénz.

Az alábbiakban néhány lehetséges stratégia:

  • Vészfond: Tarts egy elérhető helyen, például egy bankszámlán vagy akár készpénzben, egy kisebb összeget, ami elég ahhoz, hogy néhány hónapig kijöjj.
  • Diverzifikáció: Ne tedd az összes pénzed egy bankba vagy befektetési eszközbe. Változatos portfóliót célszerű összeállítani, amely tartalmazhat például készpénzt, állampapírokat, részvényeket, ingatlanokat és más vagyontípusokat is.
  • Ingatlan és Fizikai Eszközök: Az ingatlanok és más fizikai eszközök, mint például az arany, lehetnek stabil befektetések. Természetesen ezeknek is vannak kockázatai, de sok esetben kisebb mértékben vannak kitéve inflációnak vagy pénzügyi válságoknak.
  • Kriptovaluták: Néhányan úgy gondolják, hogy a kriptovaluták biztonságos menedéket nyújthatnak, de ezeknek az eszközöknek nagyon magas a volatilitása és számos egyéb kockázata is van.
  • Állampapírok és Kötvények: Ezek általában kevésbé kockázatos befektetések, bár alacsonyabb hozamra is számíthatunk tőlük.
  • Részvények és Index Alapok: Magasabb kockázat és potenciális magasabb hozam. Részvények esetében is érdemes diverzifikálni.
  • Valuta Diverzifikáció: Lehetőség szerint tarts különböző valutákban is pénzt.
  • Professzionális Tanácsadás: Mielőtt komoly pénzügyi döntéseket hoznál, érdemes lehet szakértővel konzultálni.
  • Folyamatos Felülvizsgálat: A körülmények változnak, így időről időre érdemes felülvizsgálni a pénzügyi stratégiádat.
  • Tájékozódás és Oktatás: Minél többet tudsz a pénzügyekről, annál jobb döntéseket tudsz hozni.

A fenti pontok csak általános útmutatók, és minden személyes helyzet egyedi. Mielőtt nagyobb pénzügyi döntéseket hoznál, érdemes szakértői tanácsot kérni.”

A pénz fogalma a ChatGPT szerint 
Rákérdeztünk a ChatGPT-nél arra is, mit jelent a pénz mint fogalom.
Mit is jelent valójában a pénz fogalma? Hogyan magyaráznád el egy jól érthető, életből vett, sőt kifejezetten életszerű példán keresztül valakinek a pénz fogalmát. Olyannak, aki nem tanult egyetemi szinten közgazdaságtant, illetve kevéssé járatos a pénzügyekben?”
A válasz:
„A pénz alapvetően egy közvetítő eszköz, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy cseréljenek termékeket és szolgáltatásokat egymással. Pénz nélkül csak a „naturális csere” lenne lehetséges, ami sokkal bonyolultabb és kevésbé hatékony.
Képzeld el a következő egyszerű szituációt: Te egy almafarmer vagy, és a szomszédod pedig egy kenyérsütő. Ha te szeretnél kenyeret, és a szomszédod szeretne almát, akkor egyszerűen cserélhettek: adhatsz neki almát, és cserébe kapsz kenyeret. De mi van, ha a szomszédod nem akar almát, mert inkább narancsot szeretne, amit egy másik szomszéd termeszt? Ekkor a dolgok bonyolulttá válnak.
Itt jön képbe a pénz. Ahelyett, hogy minden egyes alkalommal megtalálnád azt az embert, aki pontosan azt kínálja, amire neked szükséged van, és aki cserébe pont azt akarja, amit te kínálsz, egyszerűen „pénzben” mérik az értékeket. Te eladod az almáidat bárkinek, aki meg akarja venni, és cserébe pénzt kapsz. A pénzt aztán elviszed a kenyérsütő szomszédhoz (vagy bárhová), és megveszed a kenyeret.
A pénz tehát egy „univerzális csereszolgáltatás”, ami lehetővé teszi, hogy egyszerűsítsük a tranzakciókat, és felgyorsítsuk az életet. Ezáltal könnyebbé válik a termékek és szolgáltatások értékelése, könnyebb tervezni a jövőt, és könnyebb „tárolni” a munkánk eredményét értékesítésig vagy felhasználásig.
Tehát a pénz egyfajta közös „nyelv”, amely segít abban, hogy könnyebben tudjunk dolgokat cserélni, értékeket mérni, és a jövőre tervezni.”

A fenti cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak, konkrét befektetési kérdések eldöntéséhez keressen fel befektetési tanácsadó szakértőt (– a szerk.)


Az eredeti cikk a Mandiner Makronóm rovatában jelent meg.

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn