Hogyan fialtassuk manapság a félretett pénzünket? – válaszolt a „szakértő”

Szerző: | 2023. augusztus. 27. | Hazai, Infláció, Társadalom

Egy hazai polgár augusztus vége felé közel 9 milliárdos mínuszt látott az online bankszámláján, ám kiderült, hogy szerencsére egy súlyos banki, technikai hibáról van szó. Első cikkünk készítése során általánosabban közelítettünk: a pénz értékéről, vásárráslóértékéről, biztonságos voltáról érdeklődtünk.

Második körben pedig úgy döntöttünk, hogy sokkal összetettebb, a jövőt kutató pénzügyi kérdést teszünk fel a ChatGPT újabb, 4-es, a 3.5-ösnél sokkalta fejlettebb verziójának.

Ezúttal tehát egy kicsit ravaszabban igyekeztünk megtudni, mit „gondol” a ChatGPT a jövőről, természetesen egy fiktív befektetési portfóliót feltételezve. Viszont most is az előzőhöz hasonló, meglehetősen leegyszerűsítő feleletet kaptuk. Igaz „mentegetőzéssel” a válasz elején és végén. Ez a következőképpen hangzott: „Fontos megjegyezni, hogy nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és minden befektetés kockázatokkal jár, amiket fontos alaposan megmérlegelni.”

A gép ezúttal is (ahogyan a korábbi beszélgetésünkben) ismét használta a magyarban nem létező „vészfond” kifejezést, ami itt is körülbelül a vész esetére félretett, gyorsan elérhető, pénzzé tehető vagyontípust jelenti. Feltehetően itt az angol „emergency fund” pontatlan tükörfordításáról van szó, amit magyar kifejezéssel tehát vésztartaléknak, vagy aranytartaléknak fordíthatnunk valójában.

A kérdésünk ez volt a ChatGPT felé:

„Pénzügyekben jártas újságíró vagyok, egyetemen szerzett makrogazdasági ismeretekkel. Mégsem értem pontosan, hogy milyen jövő vár a megtakarításaimra, amelyek főleg magyar ingatlanok, állampapírok és részvények (ezek körülbelül egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban). Aggaszt – többek közt – a jelenlegi magas infláció, az ukrán háború, a 2022-es energiaválság és következményei, egy újabb járványhullám, a kínai gazdasági problémák (például ingatlanpiaci csődök, csökkenő GDP-növekedési ráta Kínában). Továbbá a világ kettéosztottságának növekedése, egyfajta új hidegháború beköszöntése is – például immár a BRICS-államok is saját valutát akarnak. Szeretném tudni, hogy a befektetéseim, a megtakarításaim a következő 2-3 vagy akár 5-10 évben megőrzik-e a reálértéküket.”

A kapott válasz:

„Fontos megjegyezni, hogy nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és minden befektetés kockázatokkal jár, amiket fontos alaposan megmérlegelni. Azonban a leírtak alapján egy nagyon diverzifikált portfóliód van, amely általában segít csökkenteni a kockázatot. Ingatlanok, állampapírok és részvények együttes jelenléte egy portfólióban gyakran segít a volatilitás csökkentésében és a kockázatok elosztásában.

Rizikók

  • Magas infláció:

A magas infláció erodálja a megtakarítások reálértékét. Az állampapírok, különösen a rövid lejáratúak, különösen sérülékenyek ezzel szemben. Az ingatlanok és a részvények néha jobban ellenállnak az inflációnak, mivel azok árai is emelkednek.

  • Ukrán háború és geopolitikai feszültségek:

Ezek a tényezők negatívan befolyásolhatják az összes befektetési kategóriát, beleértve az ingatlan- és tőkepiacokat is.

  • Energiaválság és járványhullám:

Ezek általános gazdasági lassulást okozhatnak, ami negatívan érintheti az állampapírok és a részvények értékét, illetve az ingatlanok bérleti potenciálját vagy értékesítési árát.

  • Kínai gazdasági problémák:

Mivel Kína a világgazdaság jelentős szereplője, bármilyen lassulás vagy instabilitás globális hatásokkal járhat.

  • Új hidegháború és kettéosztottság:

Ebben az esetben az árfolyamok, a kereskedelmi csatornák és a geopolitikai viszonyok változása további bizonytalanságot és kockázatot jelenthet.

Stratégiai javaslatok

  • Valutadiverzifikáció:

Mivel a forint inflációs kockázata magasabb lehet, érdemes lehet egy részt különböző valutákban tartani.

  • Részvénypiaci diverzifikáció:

Ha a részvényportfóliód túlságosan a magyar vagy az európai piacra összpontosul, globálisabb diverzifikációra lehet szükség.

  • Likviditás:

Az előre nem látható válságok kezelésére érdemes lehet egy likvid „vészfondot” (készpénz, vagy „aranytartalék” – a szerk.) is fenntartani.

  • Hozamvadászat vs. biztonság:

Ha az inflációs nyomás fokozódik, érdemes lehet olyan eszközökre összpontosítani, amelyek potenciálisan magasabb reálhozammal rendelkeznek.

  • Szakértői konzultáció:

Az ön komplex helyzetében a legjobb, ha személyre szabott tanácsot kér egy vagy több pénzügyi szakértőtől.

Mivel a makrogazdasági és geopolitikai kockázatok fokozottak, a jövőbeni reálérték megőrzése nem garantált. A diverzifikáció és a folyamatos monitorozás azonban segíthetnek a kockázatok kezelésében.”

(A beszélgetés vége.)

A szerkesztő megjegyzése:
A fenti írás nem minősül befektetési tanácsadásnak, befektetési kérdések eldöntéséhez keressen fel hozzáértő befektetési tanácsadó szakértőt.

Az eredeti cikk a Mandiner Makronóm rovatában olvasható.

Címlapfotó: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn