Zelenszkij ki is rúgta védelmi miniszterét

Szerző: | 2023. szeptember. 4. | Háború, Kiemelt, Társadalom

A korrupciós botrányok hullámai végül elnyelték Olekszij Reznyikovot. Az ukrán elnök új megközelítésről beszél, és meneszti a kabinet egyik legismertebb arcát.

Hosszú hetek óta visszatérő téma a rendszerszintű ukrán korrupció, amelynek a legújabb „áldozata” nem más, mint Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ahogy arról múlt héten már beszámoltunk, a tárcavezető túlárazott élelmiszer- és ruhavásárlási botrányokba keveredett, s bár a mai napig tagadja az ellene megfogalmazott vádakat, a bizalom hanyatlása személye felé már régóta érezhető volt.

Reznyikov az egyik legrégebbi és legismertebb háborús arc volt az ukrán kabinetben,

Zelenszkij és Kuleba külügyminiszter mellett ő lobbizott a legtöbbet a nyugati országoknál a háború folytatása és a minél nagyobb volumenű fegyverszállítások érdekében.

Miután a korrupciós ügyeket nemcsak a Nyugat nézte ellenérzéssel, de az ukrán társadalom és a katonák is egyre nyilvánvalóbban fejezték ki nemtetszésüket, Zelenszkij végül a legmagasabb polcra nyúlt fel, és vezércserét eszközölt a védelmi tárca élén, hogy lehűtse az indulatokat, egyben egyértelmű jelzést küldjön a Nyugatnak: nincs bocsánat a pénzlopásra.


Új megközelítés

A legfelsőbb szintű átalakítás indoklásában Zelenszkij nem tért ki a részletekre, de szavai szerint az intézkedés a fronton harcoló katonák moráljára is jó hatással lehet. Mint mondta, a védelmi minisztériumnak új megközelítést és együttműködést kell kidolgoznia és alkalmaznia a társadalom, illetve a hadsereg felé.

Az ukrán parlament formálisnak tekinthető jóváhagyására még a héten sor kerül, Reznyikov utódja az Állami Vagyonkezelő Alap eddigi vezetője, Rusztem Umerov lesz.

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn