A korrupcióba bukott bele az ukrán védelmi miniszter

Szerző: | 2023. augusztus. 31. | Háború, Kiemelt

Reznyikov távozása hónapok óta téma, ahogyan az is, hogy egy korrupciós ügy miatt számítanak máshol tovább a szolgálatára. Messze Kijevtől.

Távozik a posztjáról Olekszij Reznyikov védelmi miniszter – adta hírül kormányforrásokra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda.

Reznyikov leváltásáról már februárban is felreppentek hírek, akkoriban az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét, Kirilo Budanovot emlegették lehetséges utódjaként, ám aztán maradt minden a régiben.

Augusztus elején újra felerősödtek a pletykák a miniszter távozásáról, 19-én már maga Reznyikov is azt mondta, hogy elképzelhető a dolog. Három nappal ezelőtt pedig arról beszélt, hogy Zelenszkijjel egy másik lehetséges pozícióról beszéltek a személyével kapcsolatban, így gyakorlatilag ténnyé vált, hogy a tárcavezetőnek távoznia kell.

Az ukrán parlament a jövő héten tárgyalja az ügyet, de annyi máris kiszivárgott, hogy Reznyikov Nagy-Britannia ukrán nagykövete lesz, vagyis a miniszter elkerülheti a személyét érintő súlyos korrupciós botrányt és annak büntetését.

Túl nagy volt a kabát

Miután a napvilágot látott korrupciós esetek száma nem akar csökkenni, az elnök úgy döntött, bekeményít. Zelenszkij törvénytervezetet nyújt be a törvényhozáshoz, amelyben a szigorúbb büntetési lehetőségek miatt azt javasolja, hogy a korrupció a háború ideje alatt legyen egyenlő büntetési kategóriában a hazaárulással. A javaslat komoly változást jelentene a büntetési tételek kiszabásában, egyes esetekben ugyanis akár életfogytiglani szabadságvesztést is jelenthet.

Reznyikov sajtóértesülések szerint túlárazva rendelt teljesen használhatatlan ruházati felszerelést az ukrán katonáknak egy személyéhez köthető vállalkozáson keresztül. Egy e hónap elején közzétett vizsgálati eredmény szerint

a minisztérium 2022 szeptemberében szerződést írt alá egy török céggel 33 millió dollár értékben a katonaságnak szánt téli ruhák vásárlásáról, amelyek valójában nyáriak voltak, a túlárazás pedig egészen elképesztő méreteket öltött: volt olyan 29 dolláros kabát, amelyért 86 dollárt számláztak le.

Reznyikov természetesen tagadja a vádakat, és pontosan arra hivatkozik, amire a „tésztagate” gyanúsítottjai: a mozgósítás első időszakában nem volt idő pepecselni, így mindenhonnan rendeltek mindent, hogy a szükséges darabszám meglegyen, és nem volt idő ellenőrizni, hogy a beszállítók betartják-e a szabályokat.

Reznyikov utódja a hírek szerint az állami vagyonkezelő alap jelenlegi vezetője, Rusztem Umerov lesz.

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn