India kiterjeszti energiadiplomáciáját Délkelet-Ázsiában 

Szerző: | 2023. szeptember. 8. | Geopolitika, Kiemelt, Zöldenergia

India tárgyalásokat folytat Délkelet-Ázsiában az energia határokon átnyúló megosztásáról, ami része annak a törekvésnek, hogy jelentős villamosenergia-exportőrré váljon. Ez illeszkedik az ország Kínával való rivalizálásába, illetve alátámasztja azt, hogy India a jövőben mint kiegyensúlyozó állam kaphat szerepet a két szuperhatalom közti versengésben.

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet elemzőjének írása 

Friss fejlemény, hogy India tárgyalásokba kezdett különböző délkelet-ázsiai országokkal, például Szingapúrral és Thaifölddel, hogy megkönnyítse a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia határokon átnyúló kereskedelmét. A tervek között szerepel a hálózati kapcsolatok kiépítése mind a víz alatt, mind a szárazföldön, a költségtényezők függvényében. A kezdeményezés célja, hogy jelentősen növelje India határokon átnyúló villamosenergia-értékesítését, amely jelenleg Nepált, Bangladest, Bhutánt és Mianmart érinti, együttesen mintegy 4423 MW energiaátviteli kapacitással. Ez a lépés az ország diplomáciai kapcsolatainak az elmélyülését bizonyítja a régióban, kiemelve India azon törekvését, hogy jelentős termelővé, valamint kiegyensúlyozó hatalommá váljon az Egyesült Államok és Kína között. 

1. ábra. Forrás: iea.org Készítette: Mihálovics Zoltán 

Igaz, hogy a délkelet-ázsiai országok a többoldalú energiakereskedelem regionális hálózatának létrehozására törekednek, ám ennek gyakorlati megvalósítása különböző kihívások miatt korlátozott. A régió energiaigénye is jelentősen megnőtt a gazdasági növekedés hatására, de továbbra is nagymértékben függ a fosszilis tüzelőanyagoktól, ami a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez vezet. Eközben India erőteljes törekvése a megújuló energiaforrásokra ígéretes eredményeket hozott: a beépített kapacitás a 2018. márciusi 115,94 GW-ról 2023 márciusára 172-re nőtt. 

Ha India sikeresen megköti ezeket a megállapodásokat, nemcsak megerősíti az energiadiplomáciáját Délkelet-Ázsiával szemben, hanem a pozícióját is a megújuló energia kiemelkedő regionális termelőjeként is. 

Az energetikai együttműködés 

India stratégiai döntése, miszerint szövetségeket köt a délkelet-ázsiai nemzetekkel, kulcsfontosságú, és az országnak a regionális együttműködés megerősítésére irányuló összehangolt erőfeszítését jelzi. A tervek centrumában a víz alatti és szárazföldi hálózati kapcsolatok létrehozása áll, a költségdinamika gondos mérlegelésétől függően. Míg a határokon átnyúló hálózati összeköttetések csábítása jelentős beruházásokat és kormányzati figyelmet váltott ki az Európától egészen Délkelet-Ázsiáig terjedő régiókban, a tenger alatti kábeles infrastruktúrával kapcsolatos növekvő költségek, a hálózatfejlesztéshez szükséges alapvető nyersanyagok változékony ára és az uralkodó geopolitikai feszültségek kétségbe vonják az ilyen ambiciózus vállalások megvalósíthatóságát. 

Az energiabiztonságba történő célzott beruházások sürgőssége egyre inkább előtérbe kerül, mivel a globális energiatermelés jelentős átalakulásokon megy keresztül.  

A villamos energia iránti kereslet minden elképzelhető forgatókönyv szerint ugrásszerűen megnő, a változó megújuló energiaforrások, például a szél és a napenergia exponenciális növekedésével párhuzamosan.  

A villamosenergia-ellátás biztonságának a hatékony biztosítása ebben a változó környezetben jelentős összegeket igényel a kiterjedt hálózatfejlesztés, a keresletoldali menedzsment, a digitalizáció, a megerősített kiberbiztonság és a régiók közötti részletes stratégiaalkotás terén. 

Igaz, hogy a régió a politikai intézkedéseknek köszönhetően fokozatosan elszakad az olajfüggőségtől, de az olajkészletek fenntartása az ellátási zavarok elleni védekezésként változatlanul fennmarad. Több délkelet-ázsiai ország szorgalmasan vizsgálta a stratégiai tartalékok létrehozását, Vietnamban már működik is egy ilyen kezdeményezés. A nemzetközi együttműködést kihasználva a szomszédos országokkal való olajmegosztási megállapodások megkötésének a lehetősége is szóba kerül. 

2. ábra. Forrás: iea.org Készítette: Mihálovics Zoltán 

Törekvéseivel összhangban India a megújulóenergia-kapacitás jelentős növelését tervezi, beleértve a vízenergiát is: 2030-ra a monumentálisnak tekinthető 500 GW-ot kívánja elérni, ami a jelenlegi 177-hez képest jelentős ugrás. Előreláthatóan a napelemparkok az újonnan felfedezett kapacitás jelentős részét támogathatják. Ez a törekvés nemcsak a fosszilis tüzelőanyagokra való rászorultság enyhítését ígéri, hanem a napenergia napközbeni rendelkezésre állásának a növelését is. 

India fokozatosan terjeszti ki politikai és gazdasági befolyását a régióra 

Narendra Modi indiai miniszterelnök kormánya szorgalmasan ápolja a szomszédos nemzetekkel való szorosabb politikai és gazdasági kapcsolatokat, hogy stratégiai lépéseket tegyen Kína egyre növekvő regionális befolyásának ellensúlyozására. Ennek fényében az ottani energiaügyi hatóságok 2023 júliusában az indiai Goa államban tartott G20 miniszteri megbeszéléseken egyéni és kollektív párbeszédet folytattak a kiválasztott országokkal. Ezeknek a középpontjában a regionális energiahálózati összeköttetések előmozdítása állt, amely a nemzet energiaügyi menetrendjének kulcsfontosságú kezdeményezése. 

3. ábra. Forrás: iea.org Készítette: Mihálovics Zoltán 

Felismerve a G20-tagországok támogatásának a jelentőségét, ezek a megbeszélések mérföldkövek a finanszírozók és a projektfejlesztők támogatásának megszerzésében, mivel az elengedhetetlen a megalapozott befektetési döntések meghozatalához. Figyelemre méltó lépés, hogy India a francia EDF együttműködését kérte egy átfogó szabályozási keret kidolgozására, amelynek célja ennek a törekvésnek a keretében felmerülő sürgető kihívások kezelése. Ezen akadályok közül a legfontosabb az életképes árképzési struktúra kialakítása. Ennek előrehaladása várhatóan az EDF által az év végéig elkészített átfogó jelentésben csúcsosodik ki, amit egy iparági forrás is megerősített. 

A stratégiai elképzelés még inkább előtérbe kerül, amikor India nemzeti villamosenergia-hálózatát összekapcsolják a mianmari hálózattal.  

Ez egy olyan jelentős lépés lesz, ami nemcsak az ottani regionális hálózat stabilitását erősítheti, hanem megkönnyítheti az átvitelt Thaiföld felé, és akár Ázsia keleti részeire is kiterjedhet. 

4. ábra Forrás: iea.org Készítette: Mihálovics Zoltán 

A kihívások 

A törekvés egyik központi akadálya az összekapcsolt regionális hálózaton keresztül szállított energiával kapcsolatos átviteli díjak bonyolultsága. Miközben a határokon átnyúló hálózati összeköttetések jelentős beruházásokat vonzottak és felkeltették a kormányok figyelmét Európától Délkelet-Ázsiáig, a tenger alatti kábelek építési költségeinek erőteljes növekedése, a hálózatfejlesztéshez elengedhetetlen nyersanyagárak viharos emelkedése és a geopolitikai feszültségek együttesen kétségessé tették az ilyen ambiciózus vállalkozások gazdasági megvalósíthatóságát. 

Az ilyen és ehhez hasonló kihívások Indiát komolyan akadályozhatják. Ahogy Újdelhi előre halad, elengedhetetlenül fontos, hogy óvatossággal navigáljon ezen az összetett területen, amelyet bonyolult geopolitikai dinamika és sokrétű gazdasági megfontolások jellemeznek. 

Indiának kettős megközelítést kell alkalmaznia, hogy sikerrel járjon. Egyfelől stratégiailag kell elköteleznie magát Délkelet-Ázsiában, minden lépést és potenciális buktatót alaposan megvizsgálva. Ezzel egyidejűleg fokozottabban szükséges összpontosítania a saját kapacitásának a megerősítésére, hogy a projekteket zökkenőmentesen hajthassa végre. Ez nemcsak az erőforrások hatékony felhasználását jelenti, hanem az ígéretek megvalósításához szükséges szakértelem fejlesztését is. 

Ha összegezni szeretnék a fent leírtakat, nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy lényegében India regionális energetikai együttműködés felé vezető útja a pénzügyi, a technikai és a geopolitikai összetettségek között okos és óvatos navigációt követel meg. Ez a megfontolt megközelítés elengedhetetlen annak biztosításához, hogy a nemzet ne csak a megerősített energetikai együttműködés előnyeit élvezze, hanem stratégiai szempontból is megbízható partnerként pozicionálja magát a nemzetközi energetikai törekvések terén.

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn