A legnagyobb digitális befolyásolási művelet mögött is Kína áll 

Szerző: | 2023. szeptember. 9. | Geopolitika, Társadalom, Technológia

A kínai bűnüldöző szervekhez kapcsolódó hackercsoportok több mint 50 közösségimédia-platformot bombáztak Peking-párti üzenetekkel – közölte a Meta e heti jelentésében. 

A kínai bűnüldöző szervekkel kapcsolatban álló hackerek hajtották végre a legnagyobb ismert titkos digitális befolyásolási műveletet, amelynek célja a Nyugat lejáratása és Peking programjának népszerűsítése. A Meta kedden közzétett jelentése szerint egy évig több mint 50 közösségi médiában és online platformon keresztül zajlott le a kínai akció, amely még mindig nem ért véget. 

Összehangolt támadás a nyugati közösségi hálókon 

A Facebookon a pekingi kormánnyal kapcsolatban álló titkos felhasználók több mint 550 ezer követőt gyűjtöttek össze azzal, hogy hazugságokat terjesztettek az Egyesült Államok állítólagos szerepéről a Covid–19-járvány létrehozásában, és kritizálták Washington Tajvannak nyújtott támogatását. A Redditen más, Kínához kötődő billentyűzetharcosok hamisan hozták összefüggésbe Liz Truss volt brit miniszterelnököt II. Erzsébet királynő halálával. 

Számos online fórumon és közösségi oldalon – köztük a Mediumon, a YouTube-on, a Twitteren és a Quorán – még több felhasználó vette célba a kínai másként gondolkodókat, és népszerűsítette Peking beszédtémáit. 

A több mint egy évig tartó kampány a Meta elemzése alapján kevés figyelmet kapott a valódi közösségimédia-felhasználóktól. A kínai kormánnyal kapcsolatban állók nemzetközi befolyási kampányának a kiterjedtsége rávilágít arra, hogy Peking a dezinformáció legaktívabb terjesztőjeként verseng a vezető helyért a világban. 

Az amerikai elnökválasztáson lesz majd az igazi roham 

A kínai kampány a legnagyobb titkos befolyásolási művelet, amely jelenleg is aktív a világon – jelentette ki Ben Nimmo, a Meta globális fenyegetés-hírszerzési vezetője a Politicónak. –  

Válasszanak egy helyet az interneten. Valószínűleg előbb-utóbb megjelenik rajta egy üzenetsor, amely dicséri Kínát, kritizálja az Egyesült Államokat és a nyugati külpolitikát. 

Egy másik titkos befolyásolási kampány során a Meta megállapította, hogy oroszországi csoportok a Washington Post és a Fox News oldalait utánzó álhíroldalakat hoztak létre, hogy népszerűsítsék a Kreml ukrajnai invázióját – ezt a taktikát a közösségimédia-óriás először tavaly szeptemberben jelezte

A jövő évi amerikai elnökválasztások előtt arra számítunk, hogy továbbra is próbálkozni fognak – mondta Nimmo, arra utalva, hogy a kínai és orosz székhelyű dezinformációs csoportok fokozták a befolyási kampányaikat. Az elmúlt évben csak a Meta négy, Kínához köthető „hadműveletet” derített fel. Az oldalműködtetői nem árultak el további részleteket arról, hogy miért tulajdonítják ezeket a legutóbbi titkos digitális befolyásolási műveleteket a kínai szerveknek. 

A kifinomult taktika ellenére a hatás minimális volt 

Az egy éve tartó kampányban azonban rengeteg kínai székhelyű csapat vett részt – mindannyian ugyanabból a digitális infrastruktúrából és üzenetküldési forgatókönyvből dolgoznak –, és közel 8 ezer Facebook-, valamint Instagram-fiókon keresztül pumpálták a Pekingnek tetsző beszédtémákat. A művelet YouTube-videókra, Quóra küldött kommentekre és hamis megjegyzésekre is kiterjedt. 

A Meta elemzése alapján a kínai befolyással házalók rendes munkaidőben dolgoztak.  

A közösségi médiában megjelenő színészek a kínai időzónákhoz alkalmazkodva rendszeresen ebéd- és vacsoraszünetet tartottak, miközben a szélhámosok úgy tettek, mintha nyugaton élnének. 

A kifinomult taktika ellenére a kampány hatása a legjobb esetben is elhanyagolható volt. A kínai székhelyű csoport amatőr hibákat követett el, például mandarin nyelvű bejegyzést tett közzé a közösségi médiában angol nyelvű címsor alatt, és fordítva. Mások rosszul adták meg a dátumokat, például amikor Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház korábbi elnöke Tajvanra utazott. Úgy tűnik, hogy még nem igazán tudták megszólítani az embereket – reagált ezekre az esetekre Nimmo. 

Az oroszok az álhíroldalakon nyomják a propagandát 

Februárban nagyot ment a Washington Post „exkluzív interjúja” az ukrán elnökkel. Ebben Volodimir Zelenszkij kijelentette a washingtoni lap berlini irodavezetőjének, hogy valójában az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA bábja. Ez a feltáró leleplezés – amelyet ugyanazon a napon tettek közzé, amikor a szerzőnek a Washington Postban valóban megjelent egy Zelenszkij-interjúja – természetesen hamis volt. Egy kreált oldalon terjesztették, amely megpróbálta utánozni a washingtoni hírportál jellemző jegyeit. 

A Meta először tavaly leplezte le ezt a titkos kampányt, amikor a vállalat nyomozói és külső kutatók felfedezték, hogy orosz székhelyű csoportok által létrehozott álhíroldalak meghamisították az európai hírportálok oldalait, köztük a brit The Guardianét és a német Der Spiegelét. 

A technológiai óriás legutóbbi jelentésében azt közölte, hogy ez a taktika most is terjed az amerikai és izraeli médiumokon, amelyeken oroszbarát narratívákat akarnak eladni. Ezek célja az, hogy kétséget ébresszenek a Nyugat tántoríthatatlan ukránpártiságáról.  

Ben Nimmo, a Meta biztonsági felelőse elmondta, nagy figyelmet fordítottak az álhíroldalak meghamisítására, beleértve azokat a doménneveket, amelyek majdnem megegyeztek a valódi hírcsatornákéval. Amikor a Kreml-barát dezinformáció hatásáról volt szó, az orosz hackerek – kínai kollégáikhoz hasonlóan – csak elenyésző számban tudtak megtéveszteni egyszerű olvasókat. 

Nagyon furcsa egyensúlyhiány van a művelet két fele között – mondta. – Ott van a webes domének viszonylagos kifinomultsága, emellett a közösségimédia-platformokon a kétségbeesett »imádkozz és szórd szét a hamis információt« taktikát alkalmazzák. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn