Óriási támogatások ezeknek az új kínai beruházásoknak 

Szerző: | 2023. szeptember. 11. | Innováció, Technológia, Világgazdaság

Újabb kínai vállalati beruházás érkezik  Szerbiába,  a Yusei Machinery. A cég a délkelet-szerbiai – egyébként az ország harmadik legnagyobb városának számító – Nisben autóalkatrészeket gyártó üzemet nyit, amelyről már megállapodás is született.

Miklós Hajnalka írása a Makronómon. 

Jelenleg az autóalkatrész-gyár építkezése már javában folyik, ám a legújabb szerződés szerint, amit nemrégiben, augusztusban írt alá a szerb gazdasági minisztérium és a kínai vállalat, Szerbia államkasszájából 2,9 millió euró (több mint 1,1 milliárd forint) támogatást különítenek el a számukra. 

Műanyagalkatrészek kiöntésével és alumínium-bevonással foglalkozó üzem épül, közölte a Nova Ekonomija gazdasági portál. A cikk rámutatott arra is, hogy a szerződés alapján a kínai vállalat arra kötelezte el magát, hogy ebben az üzemben 2026 végéig legkevesebb 280 munkást alkalmaz. Mégpedigmeghatározatlan időre, vagyis állandó munkaviszonyban, miközben az elkövetkező három évben 20,8 millió eurót (mai árfolyamon mintegy 8 milliárd forintot) ruház be ebbe a szerbiai gyárba.

A foglalkoztatás és a beruházások az állami támogatások kifizetésének megfelelően 2024-től 2027-ig fokozatosan történnek majd. 


A Yusei még 2022 februárjában nyújtott be támogatási kérelmet a Szerbiai Fejlesztési Ügynökséghez (Razvojna agencija Srbije). A pozitív választ 2023 júniusában kapták meg, mégpedig a már említett 2,9 millió eurós támogatási pénz ígéretével együtt.A Yusei Machinery szerbiai kirendeltsége a Zhejiang Yusei Plastic & Modul Group tulajdonában van. A vállalat elsősorban  az Európai Unió országai és Törökország piacára gyárt alkatrészeket.. 

Az első ütem 15 ezer négyzetméter 

Mint arról az eKapija portál januárban beszámolt, a greenfield beruházás megvalósításának megkezdésére vonatkozó előkészítő munkálatok, amelyek magukban foglalják az építkezés első ütemét, a 15 000 négyzetméteres termelő létesítmény megépítését, bejeződtek. Már akkor, az év elején a belső munkálatok zajlottak . Azt befejezve pedig megkezdték a projekt második fázisát, egy további 10 000 négyzetméteres gyártóüzem kiépítését. A tervek szerint először 150, majd további 150 főt alkalmaznak majd. 

A Yusei egyébként a Xingyu Automotive Lighting Systems számára gyárt majd alkatrészeket, amely szintén jelen van Szerbiában, sőt éppen a Yusei Mashinery első gyártóüzemének közvetlen szomszédságában. 

A Xingyu Automotive Lighting Systems, mint ahogy arról a Nova Ekonomija korábban már beszámolt, szintén kapott a szerb államtól beruházásösztönző támogatást: ez az összeg16,4 millió euró volt, továbbá ingyen kapták meg azt a területet, ahol építkezhettek. A portál becslései szerint ennek a teleknek az értéke akkor 250 ezer eurót tett ki. 

Az osztrákok is jelen vannak 

Nisben ugyanakkor nem csak a kínai Yusei Machinery épít, hanem ezzel párhuzamosan az osztrák Palfinger is. A tervek szerint ők 2027-ban nyitják meg a gyárukat ebben a városban. Ennek a beruházásnak a megvalósítását is támogatta Szerbia, mégpedig 4,6 millió euró ösztönzést ítélt nekik a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség idén júliusban. 

Ebben az esetben egy emelő- és szállítóberendezések acél alkatrészeinek gyártásával foglalkozó üzem épül, várhatóan 2027 végéig. A cég ugyanis azt vállalta, hogy  375 munkást foglalkoztatnak majd, és legalább 5 éven keresztül nem lehet ennél kevesebb az alkalmazottaik száma. 

Ez 35,4 millió eurós beruházás, aminek egynegyedét a vállalat a saját, jövőbeli nyereségéből finanszírozza. 

Az osztrák Palfinger nem most először tervez beruházást Szerbiában. Még 2008-ban érdeklődött a hosszú hagyománnyal rendelkező, az 1949-ben a dél-szerbiai Trstenikben alapított, hidraulika és pneumatika gyártásával foglakozó Prva petoletka egyik üzemrészlegének megvásárlása iránt. Ám akkor ebből a beruházásból végül nem lett semmi. 

A Szerbiában működő, a pancsovai székhellyel rendelkező Palfinger Srbija a horvát PK (Palfinfer Kran) tulajdonában van. Honlapjuk szerint ők az osztrák Palfinger hivatalos képviselői Szerbiában. 

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn