Töretlen a közel-keleti érdeklődés a Rafale vadászgépek iránt

Töretlen a közel-keleti érdeklődés a Rafale vadászgépek iránt 

Szerző: | 2023. október. 30. | Geopolitika, Háború, Technológia

Mivel Németország nem adott zöld utat az Eurofighter Typhoonok eladásához, Rijád a Dassault Aviationtól kért ajánlatot 54 Rafale vadászrepülőgép megrendelésére. Bár a francia gyártó be van táblázva, amennyiben megerősítik a szándékot, akkor biztosan nem fog elhajolni a megrendelés elől.

Az Eurofighter baja akár jó hír is lehet a Rafale-nak. A La Tribune francia pénzügyi hetilap szerint Szaúd-Arábia, amely elégedetlen a Typhoon (a típus exportneve) új megrendelésének német vétójával, szállítót válthat, és Rafale-okat rendelhet a Dassault Aviationtól. Rijád már hivatalosan is felkérte a francia repülőgépgyártót, hogy készítsen költségekkel alátámasztott ajánlatot 54 vadászgép beszerzésére.  

A Dassault Aviation egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az információt. A repülőgépgyártó általában nem hajlandó kommentálni a folyamatban lévő kereskedelmi ügyeket. Egy ideje azonban már keringtek pletykák egy esetleges szaúdi Rafale-rendelésről. Ez összhangban lenne Rijádnak az Eurofighterrel kapcsolatos csalódottságával és a Rafale ismételt sikereivel az Arab-félszigeten, ahol már jelentős szerződéseket nyert az Egyesült Arab Emírségektől és Katartól. Hacsak a szaúdi fél részéről nem akarnak ezzel nyomást gyakorolni Berlinre, hogy feloldja a Typhoon exportjára vonatkozó tilalmát. 

A Rafale a purgatóriumot is átrepülte  

Ha egy üzlet beindul… Két évvel ezelőtt 80 vadászrepülőgép Abu-Dzabi számára, egy körülbelül 14 milliárd eurós megrendelés – ráadásul fegyverzet nélkül –, ami példa nélküli a Dassault történetében és kivételes összeg a francia ipar számára. A francia repülőgépipar zászlóshajója az elmúlt években az eladások lassú kezdete után számos exportsikert könyvelhetett el. Például az emírségek 12 Caracal harci helikoptert is vásárolnak.  

Két éve azért kellett egy kis lökés az eddig kevéssé ismert vadászgépnek, hogy elnyerje méltó helyét versenytársai között. Miközben ma már a Rafale-t a francia ipar zászlóshajójaként ünneplik, először még a purgatóriummal is meg kellett ismerkednie. Tizenöt éven át a gép kereskedelmi sikertelensége külföldön szinte viccnek számított, mintha  arra ítélték volna, hogy a francia hadseregen kívül soha ne repüljön máshol.  

Történelmi áttörés az Arab-félszigeten 

Az MBZ rövidítéssel ismert Mohammed bin Zajed Al-Nahján akkori emirátusi koronaherceg, ma már az ország elnöke minden várakozást felülmúlóan, 2021 végén megtöltötte Emmanuel Macron francia elnök karácsonyi zsákját az Öböl-államokban tett látogatása során, amely Dubajból a katari Dohába, majd a szaúd-arábiai Dzsiddába vezetett.  

A körutat az Egyesült Arab Emírségek azzal nyitotta, hogy a Dassault a Rafale vadászgépek eladásában az eddigi legnagyobb szerződést, 80 korszerű vadászrepülőgépre szóló rekordrendelést jelentett be. Az ország ezzel a Rafale vezető vásárlójává vált, Egyiptomot megelőzve.  

 

A francia védelmi minisztérium bejelentette, hogy a szerződés mintegy 14 milliárd eurós megrendelést jelent. A hadiipar, sőt általában a francia ipar történetében ritkán járnak ilyen összeg körül. Ehhez jön az MBDA és a Safran 2 milliárd euró értékű megrendelése a vadászrepülőgépekhez szükséges fegyverekre. Az Egyesült Arab Emírségek 12 Caracal (H225M) harci helikoptert is vásárolt, amelyeket az Airbus Helicopters Marignane-ban gyárt, mintegy egymilliárd euróért. 

Amerika két éve is hezitált 

Ezt a történelmi jelentőségű megállapodást megkönnyítette a Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek közötti hosszú távú kapcsolat, amelyeket 1995 óta védelmi együttműködési megállapodás köt össze. Az arab állam akkori döntése, hogy aláírja ezt a megaszerződést, azt mutatta, hogy az amerikaiak bizonyos regionális érdektelenségével szemben tovább kívánja erősíteni a kapcsolatait Franciaországgal. Washington hezitálása az F–35-ös vadászrepülőgépek leszállításával kapcsolatban szintén a Rafale javára válhatott.  

Mondjuk úgy, hogy az Egyesült Államok kiszámíthatatlansága kedvezhetett ennek a szerződésnek – magyarázta egy magas beosztású francia forrás, aki hasonló gondolatmenetet engedett meg magának a német vadászgépvásárlás mostani kudarcát illetően.  

Így az Egyesült Arab Emírségek a hetedik országg lett, amely a Dassault vadászgépet használja, India, Egyiptom, Katar, Görögország, Horvátország és természetesen Franciaország után. Ezzel a megrendeléssel az exportra eladott Rafale-ok száma immár meghaladja a francia igénylések számát, 242 szilárd megrendeléssel. Ha hozzávesszük a most előkészítés alatt álló, szaúdiaknak elküldendő ajánlatot, akkor a Dassault meghaladhatja a 300 repülőgépet, amely külföldön talált vevőre. 

Egy kis Dassault-történelem 

A Dassault közel 50 éve szállít vadászgépeket az Egyesült Arab Emírségeknek. A történet a Mirage 5-ösök eladásával kezdődött, majd az 1980-as években a Mirage 2000-esek értékesítésével folytatódott, amelyeket később hosszas tárgyalások után a legújabb Mirage 2000-9-es szabványra fejlesztettek.  

Mohammed bin Zajed akkori trónörökös választása a Rafale F4-esekre esett, amely még a francia hadsereg számára is jelenleg fejlesztés alatt álló repülőgép. A francia légierő csak 2025-ben kapja meg ezt a típust. Valószínűleg a szaúdiak is a legkorszerűbb vadászgépet választják majd, egy kis pluszkiadás nem zavarja őket.  

Ez az F4-es szabvány technológiai, ipari és stratégiai ugrás a Dassault, a Safran, a Thales, az MBDA és alvállalkozóik hada számára – jelentette ki a francia fegyveres erőkért felelős miniszter, Florence Parly. A 80 repülőgépet 2027 és 2031 között fogják leszállítani, ugyanis ezt tudja biztosítani a francia repülőgépgyártó munkaterhelhetősége.   

A Dassault Aviation jelenleg havonta egy Rafale-t szerel össze, ami közel van a Dassault és a francia kormány között a gyártósor fenntartásához kötött szerződésben előírt minimális előállítási ütemhez, ami évi 11 gépet jelent. Az emírségek hatalmas megrendelése miatt, amelyet a szaúdi – egyelőre csak feltételes módban használt – üzlet is megdob, a Rafale gyártási ütemét havi két-három darabra kell növelni. Ez kiváló hír a francia repülőgépiparnak, ugyanakkor ismét felveti azt a kérdést, hogy honnan szerez majd a repülőgyártó kiképzett munkásokat.  

Akik bíznak a Rafale-ban Egyiptom, Katar és India 2015-ben és 2016-ban megtörték a jeget: 2015-ben végre igazolták a tények Serge Dassault-t, a Dassault Aviation 2018-ban elhunyt korábbi főnökét, aki azt állította, hogy ez a világ legjobb repülőgépe. 2015 februárjában Egyiptom 24 repülőt rendelt, nem sokkal később, áprilisban Katar is rábólintott 24 vadászgép vételére. Ezt a megrendelést két évvel később 36-ra növelték. 
A következő év szeptemberében India is csatlakozott a Rafale családhoz: 36 repülőgépre jelentette be igényét. A szerződés azonban keserű szájízt hagyott maga után: Indiában politikai botrányt kavart az üzlet, mivel Narendra Modi miniszterelnök egyik közeli munkatársát korrupcióval gyanúsították.  Többéves „aszály” állt be, ami után 2021-ben újra felpezsdült az élet a Dassault körül. Az Egyesült Arab Emírségek által Abu-Dzabi számára megrendelt 80 gépen túl három szerződés is fellendítette az évet. Januárban Görögország 18 repülő vásárlását jelentette be. Ez a szám szeptemberben 24-re nőtt, amikor Florence Parly hadügyminiszter bejelentette, hogy Athén további hat gép megvásárlásáról döntött. Májusban újabb 30-at adtak el Egyiptomnak, Horvátország pedig 12 használt gépet vásárolt.  Becslések szerint egy Rafale előállítása, amely mintegy 300 ezer alkatrészből áll, és amelynek a 90 százalékát Franciaországban állítják elő, hétezer embernek biztosít munkát. A Rafale és fegyverzetének gyártásához mintegy 400 francia vállalat járul hozzá.  
Ezek a cégek az olyan ipari nagyágyúktól, mint a Safran, amely a hajtóműveket és az optronikát, a lézerirányítást gyártja, és a Thales, amely a fő elektronikai berendezéseket szállítja, egészen az olyan családi kkv-kig terjednek, amelyek a vadászgép néhány nagyon speciális alkatrészét állítják elő.  Három év szünet után a Dassault újra megkezdte a franciaországi szállítást. Párizs továbbra is a Rafale legrégebbi vásárlója 192 repülőgéppel, amelyek szolgálatban vannak vagy megrendelési listán szerepelnek. A hadseregnél a 2002-es szolgálatba állítása óta 152 gépet szállítottak le a francia légierőnek és a haditengerészetnek. További 28 Rafale átadása várható Franciaországnak 2024-ig. A katonai programozási törvény szerint a francia légierőnek 2030-ra 210 Rafale-lal kell rendelkeznie. 

Címlapfotó: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn