Ez az ázsiai sikerország félvezetőipari beruházásokat vonzana, de az amerikaiak tartanak tőle 

Szerző: | 2023. november. 3. | Geopolitika, Világgazdaság

Vietnam újabban tárgyalásokat folytat különböző chipgyártó vállalatokkal, mivel stratégiai célkitűzései között szerepel, hogy minél több félvezetőipari beruházást vonzzon az országba. Vietnam már eddig is erős volt a chipgyártás, összeszerelés, csomagolás, tesztelés ágazatában. Amerikai tisztviselők mindeközben a magas költségekre figyelmeztetnek. 

A Reuters cikke arról számol be, hogy Vietnam tárgyalásokat folytat chipgyártó vállalatokkal azzal a céllal, hogy növelje a befektetéseket az országban, és esetleg megépítse első chipgyártó üzemét – mondta két üzleti vezető, annak ellenére, hogy amerikai ipari tisztviselők a magas költségekre figyelmeztettek. A délkelet-ázsiai elektronikai gyártóközpontban már működik az amerikai Intel óriáscégnek a világon a legnagyobb félvezetőcsomagoló és tesztelőüzeme, valamint több chiptervező szoftvercég. Vietnam most stratégiát dolgoz ki annak érdekében, hogy több félvezetőipari beruházást vonzzon, többek között a chipek gyártására összpontosító öntödékből.  

1. ábra Adatok forrása: Boston Consulting Group Készítette: Mihálovics Zoltán 

Az elmúlt hetekben fél tucat amerikai chipgyártó céggel tartottak találkozókat, köztük gyárak üzemeltetőivel. Az egyiknek a vezetője elmondta, hogy a potenciális befektetőkkel folytatott tárgyalásokban az amerikai GlobalFoundries és a tajvani PSMC szerződéses gyártó is részt vett (A Taiwan’s Powerchip Semiconductor Manufacturing a PSMC nem tévesztendő össze a világ legnagyobb chipgyártójaként számon tarott, szintén tajvani TSMC-vel).  

A tárgyalások célja Vietnam első önálló félvezető üzemének a megépítése volt, valószínűleg az autókban vagy távközlési alkalmazásokban használt, kevésbé fejlett chipek gyártására – tette hozzá. A találkozókat a Vietnam és az Egyesült Államok közötti hivatalos kapcsolatok szeptemberi történelmi jelentőségű megerősítése követte, amikor Joe Biden elnök Hanoiba látogatott, és a Fehér Ház a korábbi ellenségét a félvezetőgyártás globális ellátási láncainak potenciálisan kritikus szereplőjeként jellemezte. A GlobalFoundries részt vett egy üzleti csúcstalálkozón Biden látogatása alatt, miután maga az elnök meghívta (legalábbis ez utóbbit állította magáról a vállalat), de Amerika azóta nem mutatott közvetlen érdeklődést a vietnami befektetések iránt (derült ki egy az ügyet ismerő személy háttérinformációja alapján). „Nem kommentáljuk a piaci pletykákat” – fűzte hozzá a GlobalFoundries szóvivője, amikor a későbbi kapcsolatokról kérdezték.  

2. ábra Adatok forrása: Boston Consulting Group Készítette: Mihálovics Zoltán 

A PSMC nem válaszolt a megkeresésre. Ipari tisztviselők szerint a találkozók ebben a szakaszban leginkább az érdeklődés tesztelésére és a lehetséges ösztönzők, valamint támogatások megvitatására irányultak, többek között az energiaellátás, az infrastruktúra és a képzett munkaerő rendelkezésre állása tekintetében. A vietnami kormány azt mondta, hogy az évtized végére szeretné az első gyárat, és hogy a chipgyártó cégek „a Vietnamban elérhető legmagasabb ösztönzőkben részesülnek”. Támogathatja a helyi cégeket, például az állami tulajdonú Viettel technológiai vállalatot is, hogy importált berendezésekkel építsenek gyárakat – mondta Hung Nguyen, a hanoi University Vietnam ellátási láncokkal foglalkozó vezető programmenedzsere. 

3. ábra Adatok forrása: Boston Consulting Group Készítette: Mihálovics Zoltán 

A tét 50 milliárd dollár 

Robert Li a Synopsys, az egyik vezető, Vietnamban is működő amerikai chiptervező cég alelnöke azonban arra figyelmeztette a kormányt, hogy „gondolja meg kétszer”, mielőtt támogatásokat adna a gyárak építéséhez. A Hanoiban tartott Vietnam Semiconductor Summiton felszólalva elmondta, hogy egy öntöde építése 50 milliárd dollárba is kerülhet, és ez azzal járna, hogy a támogatásokért versenyezni kellene Kínával, az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és az Európai Unióval, amelyek egyenként 50 és 150 milliárd dollár közötti, chipekre fordított kiadási terveket jelentettek be. John Neuffer, az amerikai félvezetőipari szövetség elnöke ugyanezen a konferencián azt javasolta a kormánynak, hogy olyan chipágazatokra összpontosítson, ahol Vietnam már most is erős, mint például az összeszerelés, a csomagolás és a tesztelés. 

4. ábra Adatok forrása: Boston Consulting Group Készítette: Mihálovics Zoltán

Borítókép: MTI/EPA pool/Luong Thai Linh

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn