A növekedés ellenére küzdelmes időszak előtt állhat a kínai gazdaság 

Szerző: | 2023. november. 10. | Geopolitika, Világgazdaság

A kínai gazdaság olyan kihívásokkal néz szembe, mint a küszködő ingatlanpiac, a fokozódó eladósodás és az alacsony fogyasztói kedv. A döntéshozók által kitűzött 5 százalékos növekedési célok elérése teljesíthető lenne, de sok a negatívan ható tényező. Az IMF szerint az ázsiai nagyhatalom vártnál gyengébb teljesítménye csökkentené a világgazdaság Covid utáni visszapattanásának lendületét.  

Fontos a kínai gazdaság reformja 

Kína 5 százalékos növekedési célt tűzött ki az idei évre. Igaz, néhány közgazdász aggodalmát fejezte ki, mivel a kormány által megálmodott cél elérése szerintük kihívások elé állíthatja a gazdaságot, amelynek stabilizálásához nem elegendők csupán a Pekingből érkező fokozatos politikai ösztönzők – fejti ki cikkében az oilprice.com

Pan úgy fogalmazott: „Országunk gazdaságának racionális fejlődési rátára van szüksége, de ami még fontosabb, magasszintű és fenntartható fejlődés elérése mellett. A gazdasági növekedés reformja fontosabb, mint a nagyarányú növekedés biztosítása”. 

A központi bank szeretne észszerű hitelnövekedést fenntartani, megfelelő fizetőképességet biztosítani és optimalizálni azon pénzügyi források felhasználását, amelyeket pontos részletek hiányában nem aknáztak ki kellőképpen – tette hozzá. 

Egyes szakértők azzal számolnak, hogy  

a kínai gazdaság fejlődése 5 százalék alatt lesz nemcsak az idén, hanem a következő évben is, mivel az ingatlanpiac, a gazdasági növekedés egyik meghatározó szegmense kihívások elé néz. 

A növekedés nem elég, a kihívásokat is meg kell oldani 

A Citigroup 4,3 százalékos növekedést jósol 2023-ra, míg a Barclays és az ING valamivel 4,5 százalék feletti rátával számol. A Berenberg és a Morgan Stanley még optimistább: 4,7 százalékos bővülést jeleznek ugyanezen időszakra. 

„Az 5 százalék nem nagy akadály, így a szint elérése nem jelenti azt, hogy Kína fejlődési aggályai megszűnnének”

– mondta Robert Carnell, az ING Ázsia-Óceánia kutatórészlegének régiós igazgatója. A világ második legnagyobb gazdasága egy rövid, a Covid utáni talpra állást követően, újra nehézségekkel néz szembe. Ennek elsődleges oka az infrastrukturális beruházások és az ingatlanpiac hanyatlása miatti jelentős mértékű eladósodás. Ezek a kihívások nemcsak Kína, de a világgazdaság számára egyaránt kockázatot jelentenek. 

A küszködő ingatlanpiachoz kötődő háztartási vagyon jelentős aránya, a fiatalok növekvő munkanélkülisége, az alacsony fogyasztási kedv és a pénzügyileg terhelt egyéni vállalkozások csökkenő befektetési kedve miatt a döntéshozók egy komoly feladattal néznek szembe a gazdasági fejlődés újjáélesztését tekintve. 

Az IMF számításai szerint a kínai fejlődés mértéke ingadozó. Egy a vártnál gyengébb teljesítmény csökkentené a világgazdaság Covid utáni visszapattanásának lendületét.

Címlapfotó: A Kínai Népbank épülete (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn