Megszületett a megállapodás, már decemberben emelkedhetnek a legkisebb keresetek 

Szerző: | 2023. november. 16. | Hazai

Megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók közötti tárgyalásokon. A felek megegyezésre jutottak, hogy a legkisebb keresetek már jövő hónapban emelkedhetnek, mégpedig jelentős mértékben. 

Már decemberben nőhet a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 000 forintra – jelentette be Nagy Márton, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium MTI-nek eljuttatott közleményében. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén, amelyen a gazdaságfejlesztési miniszter ismételten részt vett, született meg az egyezség. 

A szakszervezeti szövetség nem írta alá a megegyezést 

A felek továbbá ajánlást fogalmaztak meg arról, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembevételével jövőre is meg kell őrizni a fizetések reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további fizetésemelésre ösztönöznek.

Tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a jövedelmek hosszú távon megőrizhetik a vásárlóerejüket. 

Nagy Márton üdvözölte a döntést, valamint jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. A miniszter a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselőinek is megköszönte, hogy az egyeztetések szinte végig az együttműködés jegyében teltek.  

Ugyanakkor sajnálattal vette tudomásul, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyilvánvalóan politikai okokból a munkavállalók érdekeit figyelmen kívül hagyva hátráltatni próbálta a megegyezést, és végül a megállapodást sem írta alá – fogalmazott a minisztérium. 

Az alapok stabilak 

Nagy Márton biztosította a résztvevőket afelől, hogy „a kormány továbbra is mindent meg fog tenni a háború és szankciók okozta negatív hatások ellensúlyozása, a családok megvédése, a magyar gazdaság megerősítése és a hazai vállalkozások versenyképességének növelése érdekében” – a tárcavezető kiemelte, hogy „2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdaság helyreállításának az éve. Az alapok stabilak, folyamatosan érkeznek a családokat és a gazdaságot érintő kedvező hírek és fejlemények”. 

A kormány többek közt olyan intézkedésekkel, mint az online árfigyelő és a kötelező akciózás, már októberre egy számjegyűre szorította vissza az inflációt.

A harmadik negyedévben pedig megindult a gazdasági növekedés helyreállítása, hiszen az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal bővült a gazdaság – írta minisztérium. 

Nőnek a reálbérek 

A tárcavezető hozzátette, hogy a gazdasági növekedéshez a kereslet élénkülése is hozzájárulhat a jövőben, hiszen

jó eséllyel már szeptembertől újra növekedésnek indulhattak a reálbérek,

amelyet tovább fokozhat a minimálbér és a garantált bérminimum decemberi, igen jelentős emelése is. A kormány célja, hogy fenntartsa és támogassa a fizetések dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek. „A korábbi évekhez hasonlóan tehát egyre többet érhet a családok fizetése”. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn