Árfigyelő

Árfigyelő: immár 52 kategóriában lettek olcsóbbak az élelmiszerek 

Szerző: | 2023. október. 30. | Hazai, Infláció

Az online árfigyelő indulása óta 52 termékkategóriában csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára, miután a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén elindította az árfigyelő rendszert.

Az online árfigyelő rendszer lassan 4 hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett infláció letörését. A platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül támogatja a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, miközben fokozza a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között. Az eredmények egyértelműek, a szankciós élelmiszer-inflációt már harmadára szorította vissza a kormány – derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből. 

Az árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a 62 termékkategóriából 52 esetében átlagosan 6,6 százalékkal csökkentek az átlagárak.

A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése közel 0,5 százalékpontos infláció-, illetve több mint 1,6 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.  

Mennyivel estek vissza négy hónap alatt az árak? 

A platform indulásához képest a tojás közel 23 százalékkal kerül kevesebbe, emellett a lisztek, a spagetti és a margarin ára is 20 százalék körüli mértékben csökkent, a kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8-9 százalékkal lettek olcsóbbak. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ellenértéke mérséklődött, közel 14 százalékkal, ugyanakkor a csirkecomb és csirkeszárny is mintegy 9 százalékkal olcsóbb, mint július elején.  

A zöldségek átlagosan 13 százalékkal kerülnek kevesebbe, de sok zöldség (kelkáposzta, fejes káposzta, fokhagyma, zöldpaprika, vöröshagyma, sárgarépa) ára több mint 15-20, míg a gyümölcsöké átlagosan 7 százalékkal csökkent. 

Mi történt az elmúlt két hétben? 

Az elmúlt két hét során az átlagárak 27 termékkategóriában tovább mérséklődtek, a legnagyobb mértékben a kelkáposzta ára csökkent, több mint 20 százalékkal. A margarin és a kristálycukor 6 százalékkal lett olcsóbb, illetve a húsok közül a sertés-, a csirkecomb és az egész csirke ellenértéke is mintegy 3 százalékkal mérséklődött. Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta. 

Mennyire népszerű az online árfigyelő? 

Az internetes platform népszerűségét bizonyítja, hogy az elindulása óta több mint 1,3 millió látogatója volt. A szabadszavas keresések száma meghaladta a 800 ezret, ezek során az elmúlt két hétben legtöbbször a csirkemell, a cukor, a sajt, a tej és a burgonya szóra kerestek az árfigyelőt felkeresők. A rendszer augusztus végén többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült.  

Újabb fejlesztések az árfigyelőben 

Szeptember végétől pedig már arra is van lehetőség, hogy a fogyasztók egy vizuális térképes boltszűrő funkció használatával kiválasszák a kedvenc üzleteiket, és az ott megvásárolható termékek alapján állítsák össze a bevásárlólistájukat. A legújabb funkciók még nagyobb segítséget nyújtanak a fogyasztóknak a vásárlási döntéseik meghozatalában, illetve fokozzák a versenyt a kiskereskedelmi szektorban, hozzájárulva az infláció további csökkenéséhez. 

(Fotó: shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn