A lányok a bányában dolgoznak

Szerző: | 2023. november. 23. | Háború, Kiemelt

A férfiakat beszippantotta a háború, a munkaerőhiány pedig akkora méreteket öltött, hogy az ukrán bányákban feloldották a tilalmat a nők alkalmazásával kapcsolatban.

Miután több mint ezer munkását sorozták be és szállították a frontra, egy a DTEK tulajdonában lévő kelet-ukrajnai bánya a leállás szélére került. Az ukrán hadsereg veszteségei akkorák, hogy immár folyamatosak a kényszersorozások, a hadseregben pedig 43 év lett az átlagéletkor, így a vállalatnak esély sincs arra, hogy a megüresedett helyeket férfiakkal töltse be.

A Reuters információi szerint ezért az ukrán kormány felfüggesztette a női munkaerőre vonatkozó tilalmat, hogy a bányák folytatni tudják a termelést. A meghirdetett pozíciókra több százan jelentkeztek, köztük volt olyan, aki nem tudott elhelyezkedni más területen, de olyan is, aki 100 kilométer távolságból jár munkába, mert hazafias/lányos kötelességének érezte, hogy a fronton harcolók helyett dolgozzon.

Fokozódó gondok

Az ukrán szénipar gyors hanyatlásnak indult a Szovjetunió felbomlása után, amikor az óriás belső piac megszűnt létezni. A kilábalás évei után a 2014-es orosz támadás volt az új csapás, amelynek során számtalan kelet-ukrajnai bánya került moszkvai fennhatóság alá. A háború tavalyi kitörésekor ugyanez történt, a megmaradt bányák most pedig a munkaerőhiánnyal küszködnek.

A DTEK szerint 20 ezer munkás dolgozik a bányáiban, ezek közül azonban 3000-ret már a frontra vittek.

Az említett bányából 1000 ember kapott fegyvert a kezébe, közülük eddig negyvenketten vesztették életüket.

Bár a bányában a háború kezdete előtt is dolgoztak nők, a kormány egyértelműen tiltotta, hogy föld alatti munkát végezzenek, mondván: fizikailag túlzottan megterhelő lenne a számukra. A tilalmat a háború miatt megváltozott munkaerőpiaci helyzet írta felül, így jelenleg mintegy 400 nő dolgozik a föld alatt.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn