Így vélekednek az amerikai tanárok a mesterséges intelligenciáról 

Szerző: | 2023. december. 9. | Társadalom, Technológia

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia igen nagy népszerűségre tett szert. Ez a gyorsan fejlődő technológia hamarosan valamennyi iparágban, a munkahelyünkön és akár az otthonainkban is jelen lesz, a mindennapi életünk számos aspektusát átalakítja – beleértve azt is, hogyan tanítunk és tanulunk. 

A Forbes Advisor 2023 októberében 500 pedagógust kérdezett meg az Egyesült Államokból a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tapasztalataikról. A válaszadók különböző szinten helyezkednek el a ranglétrán, tehát voltak kezdő és tapasztaltabb oktatók is közöttük. 

A mesterséges intelligencia funkciói az oktatásban 

Még nincs teljes képünk arról, hogy a mesterségesintelligencia-technológiák hogyan integrálódnak az oktatási ágazatba és hogyan fogják befolyásolni az etika és az adatbiztonság kritikus kérdéseit. Azonban már körvonalazódik, hogy hol kapcsolódhat be az MI az oktatásba. Íme néhány példa: 

  • MI-alapú oktatási játékok: A tanárok már régóta elismerik a játékalapú tanulás hatékonyságát, az iskolák pedig a számítógépes játékok megjelenése óta használnak komputeres oktatójátékokat. A mesterséges intelligenciával működő mai játékok képesek a felhasználó igényeinek és kompetenciáinak megfelelően segíteni a diákok tanulását. 
  • Adaptív tanulási platformok: A vezető oktatási technológiai vállalatok, mint a Carnegie Learning és a Knewton, olyan adaptív platformokat kínálnak, amelyek valós időben személyre szabják a tanulási tevékenységeket és tartalmakat. A folyamatos értékelés azonnali visszajelzést küld a diákoknak. Az adaptív tanulási módszerek az egyszerű szabályalapú rendszerektől a sokrétű gépi tanulási algoritmusokig terjednek. 
  • Automatizált osztályozó és visszajelző rendszerek: Az osztályozás, a tervezés és az adminisztrációs munka automatizálásával a mesterségesintelligencia-rendszerek felgyorsíthatják a pedagógusok munkájának monoton részét, ezzel több idejük marad a tanulókra fókuszálni.  
  • Csevegőrobotok a tanulók támogatására: A chatbotok is igen hasznosak lehetnek a tanulást tekintve. Ötleteket adhatnak, elmagyarázhatják a tananyagot vagy akár hibákat is képesek javítani egy-egy szövegben. 
  • Intelligens oktatórendszerek: Ezek gyakran egyetlen tantárgyra, például matematikára vagy nyelvtanulásra specializálódnak, és az emberi tanárral való munka egyéni élményét szimulálják. Ilyen a Duolingo alkalmazás és a Khan Academy Khanmigo oktatórendszere. 

A tanárok több mint fele alkalmazza 

A Forbes Advisor felmérésére válaszoló tanárok több mint a fele úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia jó hatással van a tanítási és tanulási folyamatra. Ötből kevesebb mint 1 nyilatkozott kedvezőtlen hatásról. 

A felmérés eredménye szerint az Egyesült Államokban a pedagógusoknak már mintegy 60 százaléka használ mesterséges intelligenciát az osztálytermekben. 

A tanárokat és a diákokat támogató mesterségesintelligencia-eszközök egyre népszerűbbek. Emellett az is kiderült, hogy a fiatalabb tanárok nagyobb valószínűséggel alkalmazzák ezeket az eszközöket: a 26 év alatti oktatók esetén volt a legmagasabb a használati arány. 

 

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggályok az oktatásban 

Ahogy a mesterséges intelligencia egyre inkább elterjed az oktatásban, a diákoknak, a tanároknak és az iskoláknak meg kell tanulniuk, hogy hogyan használhatják ezeket a technológiákat felelősségteljesen. Az olyan chatbotok, mint a ChatGPT, vitát váltottak ki a pedagógusok körében, mivel egyre többen használták puskázásra vagy egyéb csalásra, továbbá a program gyakran félretájékoztató módon „segített” a tanulás más-más területein. Emellett az adatvédelemi problémák is aggályokat szültek. 

A pedagógusok a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmaik közül elsőként a csalást jelölték meg. A tanárok amiatt úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia fokozott használata miatt a tanulók kevesebb emberi interakcióba kerülnek majd. 

A Forbes által megkérdezett pedagógusok többsége megfigyelte, hogy a diákok az MI-t – különösen a generatív mesterséges intelligenciát, amely képes esszéket összeállítani és igény szerint válaszokat adni – csalásra használják.   

 

A mesterséges intelligencia jövője az oktatásban 

A mesterséges intelligenciának az oktatásban való növekvő jelenlétére válaszul olyan szervezetek, mint az Egyesült Államok Oktatási Minisztériuma (ED) és az UNESCO átlátható, emberközpontú megközelítést sürgetnek e technológiák használatához. 

Az ED azt ajánlja, hogy olyan mesterségesintelligencia-megoldások kifejlesztésére összpontosítsanak, amelyek a tanárok hagyományos szerepét erősítik és támogatják, de nem próbálják meg helyettesíteni őket. Az UNESCO – többek között a kaliforniai oktatási minisztériummal együtt – a közösségeken belüli és a világméretű technológiai szakadékok csökkentését célzó oktatási politikákban a méltányosságra összpontosító mesterséges intelligenciát szorgalmazza. 

Optimista jövőkép 

Bár a mesterséges intelligencia újszerű problémákat vet fel az oktatási ágazatban, a megkérdezett tanárok többsége optimistán tekint a jövőbe. A tanárok több szakmai felkészítést, oktatást szeretnének az MI megértéséhez és etikus használatához. A felmérésben részt vevők 98 százaléka szerint szükség van oktatásra a mesterséges intelligencia etikus használatával kapcsolatban. Több mint 60 százalékuk átfogó oktatást javasolt. 

Összefoglalva 

Az oktatásban dolgozó szakemberek ma egy technológiai forradalom résztvevői, az MI-alapú tanulási platformok, oktatási játékok, chatbotok, virtuális oktatók és szervezési eszközök napról napra elterjedtebbé válnak. A tanárok azonban azt is felismerik, hogy az MI-alapú eszközök aggályokat is szülnek.  

Ezen aggodalmak ellenére az amerikai pedagógusok optimistának tűnnek a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket illetően. Látják, hogy az MI valószínűleg egyre nagyobb szerepet fog játszani az oktatásban, a legtöbb tanár pedig már alkalmazkodik a kialakult helyzethez, és elkezdte beintegrálni a mesterséges intelligencia eszközeit a mindennapi munkájába. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn