Putyin jövőre 140 milliárd dollárt szán a háborúra

Szerző: | 2023. december. 28. | Háború, Kiemelt

Oroszország a GDP 7,1 százalékát költi védelmi kiadásokra 2024-ben. A kérdés az, van-e a merész terv mögött stabil fedezet.

Oroszország elnöke november végén írta alá a 2024–26-os költségvetési tervet, amely volumenét tekintve már-már túlmutat egy klasszikus háborús büdzsén. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) részletesen elemezte a nyilvánosságra került adatokat, és arra a következtetésre jutott, hogy Putyin egyértelműen a háború 2024-es (győztes) befejezésére törekszik, ám az ahhoz szükséges finanszírozás néhány eleme feltételezéseken alapul.

Folyamatosan bővül a védelmi költségvetés

Oroszország 2021-ben – amikor már javában készült a háborúra – 65,9 milliárd dollárt fordított védelmi kiadásokra, amellyel akkor a világ ötödik fegyverkezésre legtöbbet költő állama volt. Az idén januári tervezetben már 84 milliárd szerepel, ami a GDP 3,3 százalékát jelenti, szeptemberben pedig már 6 százalékkal számolt a Kreml.


A legújabb, novemberben szentesített dokumentum azonban egészen brutális kiadási ugrást tartalmaz: a jelentés szerint Oroszország 12 765 milliárd rubelt, vagyis körülbelül 140 milliárd dollárt tervez a háborús erőfeszítésekre fordítani, ami a GDP-jének a 7,1 százalékát teszi ki – ez az összes állami kiadás 35 százaléka.

A törvénytervezet feltárja azokat a területeket is, amelyek rovására a védelmi büdzsé ilyen mértékben tud növekedni. Alapvetően a szociális területek járnak rosszul, beleértve a lakhatási támogatási rendszert, ahol 2,8 százalékról 2,2-re esnek vissza a kiadások a 2023-as évhez képest, de a Kreml az oktatási szegmens finanszírozását is lefaragja 4,8 százalékról 4,2-re, míg az egészségügyre fordítható összeg az idei 5,2 százalékos szintről 4,4-re fog visszaesni.

Egy háború darabkái

A SIPRI szerint az új költségvetési terv elméletileg rendben van, azonban könnyen homokszem kerülhet a fogaskerekek közé, ugyanis 22 százalékos állami bevételnövekedést feltételez a jövő évre, amely alapvetően az olaj- és gázkereskedelemből származó összegek jelentős emelkedésén, valamint több olyan gazdasági tevékenységen alapul, amelynek a bevételeit az eddig sikeresen elkerült szankciós hatások, a világgazdaság hirtelen megereszkedése, de akár egy gyengébb belföldi hazai teljesítmény is jelentősen befolyásolhatja.

Ami azonban a legszembetűnőbb a tervezetben, az az, hogy a katonai kiadások jövő évi csúcsra futtatása után Putyin 2025-ben és 2026-ban csökkenteni akarja a védelmi büdzsét.

Ez viszont arra utal, hogy az orosz elnök 2024-ben szeretné lezárni a háborút, hogy az után már a gazdaságélénkítés legyen az elsődleges szempontja, visszapumpálva a pénzt a most nélkülöző területekbe is.

A SIPRI elemzése arra is rámutat, hogy a jövő évre tervezett monstre büdzsé összegei nem teljes egészében a hadseregre és a hadműveletekre mennek el, a Kreml ugyanis innen finanszírozza az Ukrajnától elcsatolt területek védelmét, illetve az újjáépítést is, nem beszélve arról, hogy az orosz fegyvergyárak által felhalmozott adósságokat szintén ebből a zsebből fizetik.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn