Új termékkategóriákkal bővül az online Árfigyelő 

Szerző: | 2023. december. 30. | Hazai

Az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek és a marhahús is bekerül az Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett árfigyelő rendszerbe. Így január közepétől már összesen 78 termékkategóriában – ami napi szinten több mint 1300 élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze az árakat a vásárlók. Az Árfigyelő az év utolsó óráiban, szilveszter előtt is csökkenti az árakat, használatával a magyar családok pénzt és időt spórolhatnak. 

Magyarországon több mint 3 millióan élnek valamilyen élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszer-allergiával, nekik hamarosan célzottan is segít a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelő. A Magyar Közlöny 2023. december 29-i számában megjelent a gazdaságfejlesztési miniszter 74/2023. (XII. 29.) GFM rendelete, amelynek értelmében a kihirdetést követő 15. napon újabb 16 termékkategóriával bővül a nemzeti versenyhatóság által működtetett rendszer. 

Bekerülnek az Árfigyelőbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek és a marhahús is.

Így január közepétől már összesen 78 termékkategóriában hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók. A kormány döntésének köszönhetően az online Árfigyelő 2024-ben is elérhető lesz a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát, és hozzájárul az árak folyamatos csökkentéséhez. 

Az online árfigyelő rendszer – illetve a célzott kormányzati és egyéb intézkedések – kevesebb mint hatodára törték le az élelmiszer-inflációt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az élelmiszerek árának emelkedése 2023 novemberében 7,1 százalék volt, ami gazdaságtörténeti szempontból is rendkívül dinamikus csökkenést jelez a 2022 decemberében mért 44,8 százalékos adathoz képest.

Az Árfigyelőben megfigyelt termékkategóriák körében több mint 80 százalékában csökkentek az árak a július 1-jei indulás óta. 

Az online Árfigyelőt az év utolsó óráiban, a szilveszteri nagybevásárlás előtt is érdemes használni. Tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során. 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn