Nincs B terve az ukránoknak

Szerző: | 2024. január. 6. | Háború, Kiemelt

Kijevnek semmilyen ötlete nincs arra, hogy mi tegyen, ha az Egyesült Államok leállítja a segélyalapú háborús finanszírozást. Nem létezik más megoldás – mondta Ukrajna külügyminisztere, és felszólította a Nyugatot, hogy szedje össze magát.

Nem létezik másik forgatókönyv a háború folytatására, csak az, hogy az Egyesült Államok kongresszusa jóváhagyja végre a segélyek folyósítását Kijev felé. „Nincs B terv, bízunk az A tervben” – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, egyszerűen közölve, hogy Ukrajna csak a segélyekből képes harcolni és működtetni az államot.

A tárcavezető elővette a régi-új kommunikációs panelt is, amikor úgy fogalmazott: amit az USA Ukrajnának ad, az nem jótékonyság, hanem befektetés a saját jólétébe és békéjébe. Ugyanis ha Oroszország győzne, más vezetők is kísértést éreznek majd, hogy hasonlóan agresszív háborúba kezdjenek. „A világ ezen részein pedig a biztonság fenntartása és az elrettentés sokkal, de sokkal magasabb árat követel majd az Egyesült Államoktól.”

A hit fegyvere

Kuleba szerint azok, akik úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin soha nem támadna meg egy NATO-tagállamot, ha a Kreml sikerrel járna Ukrajnában, hatalmasat tévednek, és sürgősen változtatniuk kell a hozzáállásukon. Éppen ezért felszólította a Nyugatot, hogy gyorsítsák fel a döntési (segélyezési) folyamatot, Ukrajnának ugyanis nincs ideje várni.

A hidegháború idején a Szovjetunió és szövetségesei ellen létrejött koalíció minden tekintetben sokkal gyengébb volt, mint az, amely most segíti Ukrajnát az orosz agresszió legyőzésében. Ukrajna és szövetségesei együttes GDP-je jelenleg 21-szer magasabb, mint Oroszországnak és kevés szövetségesének, így bőséges forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy megkapja a kért segélyeket” – hangoztatta az ukrán miniszter, hozzátéve, hogy

a Nyugatnak el kellene kezdenie hinni önmagában és abban, hogy Ukrajna képes kivívni a végső győzelmet.

Néhány napja Kuleba öt pontban jelölte meg a Nyugat kötelességét országával szemben. Az öt feltétel – amelynek teljesítése esetén Kijev megnyerheti a háborút – a lőszerszállítás és a légvédelmi rendszerek küldésének felgyorsítása, a csapásmérő drónok korlátlan biztosítása, a nagy hatótávolságú rakéták postázása, a befagyasztott orosz vagyon elkobzása és Kijevbe utalása, valamint az orosz politikusok és diplomaták teljes elszigetelése a nemzetközi szervezetekben.

***

Kapcsolódó:


Fotó: AP/MTI/MTVA

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn