Nem kapkod a Nyugat az F–16–osok Ukrajnába küldésével

Szerző: | 2024. január. 10. | Háború, Kiemelt

Dánia 2024 elejére ígérte az első hat gépet Kijevnek, most azonban úgy tűnik, tavasszal vagy nyár elején tud leghamarabb szállítani.

Hónapokat fog késni Dánia F–16-osokból álló segélye Ukrajnának. Az ország 19 repülőgépet ígért Kijevnek, ebből az első hat darabot január első napjaiban tervezte szállítani, ám mint kiderült, a megvalósítás akár fél évet is csúszhat.

A dán védelmi minisztérium információi szerint a szállítás valós ütemezése számos körülménytől függ, de elsősorban az ukrán pilóták kiképzésének eredményessége, illetve az ottani logisztikai és infrastrukturális háttér maradéktalan kialakítása a döntő tényező.

Miután a minisztérium nem hajlandó részletekbe bocsátkozni a késés okáról, és azt sem hajlandó elárulni, mikorra várható az első gépek útnak indítása Ukrajnába, gyanítható, hogy ezen feltételek közül egyelőre egyik sem teljesült. Jelenleg egyébként mindössze hat ukrán pilóta kiképzése folyik a dán támaszpontokon, ráadásul alapvetően holland és norvég gépeken.

Senki sem siet

Dánia a teljes F–16-os flottáját új, F–35-ös gépekre cseréli le, a felajánlását pedig még akkor tette, amikor a gyártó Lockheed Martin tájékoztatta a szállítások időpontjáról. Azonban a fegyveripari vállalat közölte, hogy az új gépek postázásában késedelmek várhatók, így a most kialakult helyzet az amerikai gyártó újratervezésének is köszönhető.

Az ukrán kormány a napokban úgy nyilatkozott: nem tudni, hogy mikor érkeznek meg az új gépek, a dán felajánlás mellett ugyanis a holland miniszterelnök által beígért repülök sorsa is bizonytalan. Mark Rutte leköszönő kormányfő legutóbbi bejelentése szerint az első 18 gép előkészítése „folyamatban van”, de ő is úgy fogalmazott: több kritériumnak kell teljesülni ahhoz, hogy a tényleges útba indítás megkezdődjön.

***

Kapcsolódó:


Fotó:
Zelenszkij ukrán elnök F–16-os harci repülőgépen egy dániai támaszponton, 2023. augusztus 20-án
MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn