Fico: Ukrajna az egyik legkorruptabb ország a világon

Szerző: | 2024. január. 22. | Háború, Kiemelt

A szlovák miniszterelnök szerint Ukrajna egyáltalán nem független ország, mivel az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll.

A szlovák RTVS-nek adott interjújában Robert Fico még tőle is szokatlanul kemény hangnemben ostorozta a kijevi vezetést és Ukrajna NATO-s csatlakozási szándékait. Mint mondta, a háborúban álló ország távolabb már nem is állhatna a szuverenitástól, hiszen teljes egészében az Egyesült Államok befolyása és ellenőrzése alatt áll.

A kormányfő január 24-én találkozik ukrán kollégájával, ám Fico máris jelezte, hogy Denisz Smihalnak nem fog tetszeni, amit majd mond neki.

Korrupció van, fegyver nincs

Fico hevesen ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozási szándékait, és ígérete szerint azonnal vétózni fog, ha a szövetségen belül komolyan szóba kerülne a dolog. Mint mondta, a csatlakozás aláírása egyenlő lenne a 3. világháború kirobbanásával, így ez a döntése véglegesnek tekinthető.

A miniszterelnök azt is megerősítette, hogy szlovák állami finanszírozásból és hadseregének készleteiből Ukrajna többé semmilyen fegyversegélyt nem kap. (Ugyanakkor a magánvállalatok továbbra is szabadon kereskedhetnek Kijevvel.)

Nem felejtette el megemlíteni a véleményét a segélyek szétosztásával kapcsolatban. Fico gondolatai egybecsengenek az Európai Bizottság volt elnökének, Junckernek a szavaival: „Ukrajna az egyik legkorruptabb ország a világon”, és valójában senki nem tudja, hogy a segélyek mekkora hányada tűnik el valahol menet közben.

A szlovák miniszterelnök azt is kifejtette: az ukrajnai konfliktusnak nem létezik katonai megoldása, így Ukrajna kénytelen lesz feláldozni bizonyos területeit a béke megkötése érdekében. „Mire várnak? Hogy az oroszok majd elmennek? Ez irreális” – tette hozzá.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn