Az EB volt elnöke: Ukrajna a velejéig korrupt

Szerző: | 2023. október. 7. | Kiemelt, Makronóm Morzsa

Jean-Claude Juncker szerint nem lesz itt semmiféle uniós csatlakozás, az ilyen ígéretek Ukrajna felé szimpla hazugságok. Kijev ki sem látszik a korrupcióból, a csatlakozáshoz szükséges eddigi eredményei pedig szánalmasak.

Súlyosan korruptnak nevezte Ukrajnát Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke az Augsburger Allgemeinenémet lapnak adott interjúban. Ahogy fogalmazott: rendkívül mérges azon hangok miatt, amelyek gyors uniós csatlakozást ígérnek a kijevi vezetésnek, holott az ország semmilyen formában nem áll készen arra.

Mindenki tudja, hogy ez egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt. Nem áll készen a csatlakozásra, ahhoz hatalmas belső reformfolyamatokra lenne szüksége

– mondta Juncker, hozzátéve: van az ukránoknak elég bajuk, nem szabad még a csatlakozás hazug illúziójával is keseríteni az életüket. A lehetőséget fent kell tartani, de utódja, Ursula von der Leyen és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nagyon rossz úton jár, amikor azt az érzetet keltik, mintha Ukrajna EU-s csatlakozása kívánságműsor lenne, és egy gombnyomással el lehetne intézni.

Amúgy minden rendben

Ursula von der Leyen valóban optimistán nyilatkozik Ukrajna leendő tagságáról, évértékelő beszédében az unió bővítését gyakorlatilag kész tényként tálalta. Eközben Kijevben egymást érik a korrupciós botrányok. A szálak egészen a kormányig vezetnek: bukott már bele miniszterhelyettes, de a védelmi miniszternek, Reznyikovnak is egy-két szerencsétlen túlszámlázás miatt kellett távoznia.

Bár Zelenszkij látványosan és hangosan kommunikálja a korrupció elleni küzdelmet, a Fehér Ház egyáltalán nem látja olyan derűsen a helyzetet, mint a brüsszeli bürokraták, és kifejezetten aggódik az Ukrajnában tapasztalható rendszerszintű korrupció miatt, olyannyira, hogy a jelenséget egyenesen az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte.

A folyamatos botrányok kapcsán egyébként kiderült: az ukránok nagy többsége nem tartja korruptnak Zelenszkijt, 77 százalékuk azonban úgy véli, az elnök minden segítséget megad egy korrupt államgépezet működtetéséhez. Megítélésében nem segített azon javaslata sem, amelynek alapján a kiemelt korrupciós ügyeket a kijelölt, független hatóságoktól áttennék az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SBU), amely kizárólag az elnöknek tartozna beszámolási kötelezettséggel. A kritikus hangok szerint

alapos az aggodalom, hogy a legnagyobb horderejű és legfelsőbb körökhöz vezető eseteket ezzel olyan mélyre temetik el, amennyire csak tudják.

A nyilvánvalóan tomboló korrupció ellenére Brüsszel úgy véli, Ukrajna remekül teljesít a csatlakozáshoz szükséges hét kritérium kapcsán, beleértve a korrupció felszámolását is. Az Európai Bizottság volt elnökének erről homlokegyenest ellenkező a véleménye. Mint mondta, a látványos letartóztatási jelenetek ellenére az ukrán elitnek alapjaiban kellene megváltoztatni az állam működési struktúráját, mert amíg nem kerül sor egy átfogó reformra, addig Zelenszkij minden korrupcióellenes mondata csupán porhintés.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn