Politico: Miért utálja Fico Ukrajnát?

Szerző: | 2023. október. 22. | Kiemelt, Makronóm Morzsa, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Meglepő elmélettel rukkolt elő a brüsszeli lap arról, hogy az új szlovák kormányfő azért nem küld több fegyversegélyt Ukrajnának, mert a 2009-es gázvita során csúnyán beszéltek vele Kijevben.

Nem mindennapi – és nem is igazán ellenőrizhető – történetet bányászott elő a Politico, hogy megmagyarázza, miért nem tartja magát Robert Fico Ukrajna odaadó barátjának.

Az új, hamarosan kormányt alakító szlovák miniszterelnök a kampány alatt sok szavazót győzött meg Kijev-ellenes retorikájával és azzal az ígéretével, hogy Szlovákia a megválasztása esetén azonnal leállítja a fegyversegélyeket Ukrajna felé. (Ez így is történt.)

A lap szerint Fico ukrajnai háborúval kapcsolatos politikáját a személyes bosszú motiválja. A történet egészen 2009 januárjáig nyúlik vissza, amikor Fico szintén Szlovákia miniszterelnöke volt. Azon a télen vesztek össze az oroszok és az ukránok a földgázszállításon annyira, hogy az Európába irányuló tranzitszállítások is leálltak – mindez a tél közepén. A vita hátterében a Gazprom folyamatos, Ukrajnát érintő áremelése állt, mire az ukránok válaszul dézsmálni kezdték a tranzitgázt, amiből természetesen óriási botrány támadt.

Julija nem akart a földön járni

A leállás napi 100 millió eurójába került a szlovák gazdaságnak, miután a gázhiány következtében az ipari létesítményeket le kellett állítani. Fico érthetően idegesen először telefonon próbált egyeztetni Kijevvel és Moszkvával, végül úgy döntött, személyesen keresi fel a marakodó kereskedelmi partnereket, hogy meggyőzze őket: hagyják ki a szlovák gazdaságot az egymás közötti vitából.

Január 14-én Julija Timosenko ukrán miniszterelnök fogadta szlovák kollégáját, ám a találkozó állítólag nagyon rosszul sült el. Az ukránok először órákon keresztül váratták a szlovák delegációt, majd amikor végül beengedték őket a tárgyalóba, a sajtót is odacsődítették – előzetes egyeztetés nélkül. A beszámolók szerint Timosenko diplomáciai eszköztára abból állt, hogy folyamatosan szidta és sértegette a szlovák kormányfőt, amiért az a vitában „kívülállóként” Oroszországnak adott igazat.

Hihetetlenül kellemetlen helyzet volt. Teljes katasztrófa. Fico vörös volt a dühtől. Egyszerűen megalázták

– emlékezett vissza az esemény egyik résztvevője.

A szlovákok ezután Moszkvába repültek, ahol Putyin pazar fogadtatásban részesítette a szlovák miniszterelnököt, maximálisan „megértve annak problémáit”. Ezt követően Fico nyíltan Ukrajna-ellenes álláspontot képviselt, és személyes ügyként kezelte az Ukrajnával kapcsolatos politikát.

Timosenkót is megkereste a Politico, a volt ukrán miniszterelnök azonban csak annyit üzent: nem emlékszik már a megbeszélés részleteire.

Ha nem lenne elég egy pofon

Január 16-án aztán Ivan Gašparovič akkori szlovák elnök is Kijevbe repült, hogy találkozzon kollégájával, Viktor Juscsenkóval. Utóbbi megígérte neki, hogy a Naftogaz újraindítja a gázszállítást, az ukrán energiavállalat vezetője azonban egy rendkívül kellemetlen szituációban nemet mondott a megállapodásra.

Az ukránoknak sikerült megalázniuk Szlovákia miniszterelnökét és elnökét egyaránt

– mondta a már idézett magas rangú tisztségviselő, hozzátéve: vannak szlovákiai politikai körök, amelyek a keserű tanulságok miatt egyáltalán nem bíznak az ukránokban.

***

Fotó:
Robert Fico szlovák miniszterelnök ukrán kollégájával, Julija Timosenkóval Kijevben, 2009. január 14-én, amikor az orosz–ukrán gázvitában leginkább érintett államok egyikének vezetőjeként tesz látogatást a szomszédos országban.

MTI/EPA/Szergej Dolzsenko

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn