Megugrott a kereslet az Oroszországon keresztüli vasúti szállítás iránt  

Szerző: | 2024. február. 11. | Geopolitika, Kiemelt, Szankciók, Világgazdaság

A Vörös-tenger szállítási útvonala akadozik, így a szállítmányozók egyre élénkebben érdeklődnek az áruk Kínából Oroszországon keresztül Európába vasúton való szállítása iránt. Bár egyes szállítmányozók etikai kifogásukat fejezték ki az Oroszországon átmenő forgalommal kapcsolatban, ők a Kazahsztánon áthaladó középső folyosó vasúti útvonalat használhatják. 

A szállítmányozók keresik az alternatív útvonalakat, hogy miként juttathatják el az árukat a Távol-Keletről Európába. A Xeneta fuvardíjadat-platform adatai szerint a Vietnam és Európa közötti fő ruházati útvonalon a január 14-ével zárult héten a légi áruszállítás volumene 65 százalékkal nőtt az előző héthez képest. 

Bár a Távol-Kelet és Európa között szállított konténereknek csak nagyon kis részét fuvarozzák vasúton, mégis megnőtt az érdeklődés az Oroszországon áthaladó vasúti útvonalak iránt. Az ugyanis olcsóbb, mint a légi és gyorsabb, mint az óceáni szállítás. 

Oroszországon keresztül az út 14–25 napot vesz igénybe az indulástól és a célállomástól függően. Ez pedig jelentősen rövidebb, mint az óceáni szállítás. Kínából a Vörös-tengeren keresztül Rotterdam kikötőjébe tartó vízi tranzit legalább 27 napot vesz igénybe. Amennyiben átirányítják a hajókat, a dél-afrikai Jóreménység foka megkerülése további 10-12 napot vesz igénybe. Márpedig több szállítmányozó a hajóival elkerüli a Vörös-tengert. 

Oroszországon keresztül 

Az ukrajnai háború kezdete óta sok vállalat fél attól, hogy Oroszországon keresztül szállítsa az áruját. A fegyveres konfliktus kezdete után jelentősen csökkent a foglalások száma Oroszországon keresztül, de a tavaly már helyreállt ez az útvonal is az alacsonyabb tranzitidőnek és az áraknak köszönhetően.  

A Vörös-tengeren történt incidensek után az egyéb útvonalak iránti kereslet az egekbe szökött, amit valószínűleg a február 10-én kezdődő holdújév is élénkít. Az elmúlt négy hétben a Kína–Európa vasúti útvonalak foglalásai 37 százalékkal nőttek.  

Az EU jelenleg is megengedi a szankcionált áruk vasúti szállítását Oroszországon keresztül (a büntetőintézkedésekkel terhelt termékek közúti szállítása nem megengedett), persze a katonai áruk tranzitja bármilyen formában tilos. 

Az oroszországi szállítást általában azok az ügyfelek utasítják el, akiknek etikai problémáik vannak az országgal. Viszont  

a legtöbb megrendelő nem törődik az etikával, amikor gyors és megbízható megoldást kell találniuk az Európába történő szállításhoz. 

Azok, akik az árujukat nem akarják Oroszországon keresztül szállítani, használhatják a középső folyosót, amely Kínából Kazahsztánon át Törökországba a Kaszpi-tengeren keresztül vezet, de ez körülbelül 26–29 napot vesz igénybe. Bár itt nincs komoly nyereség a szállítási időben, mégis megnövekedtek a rendelések.  

A tengeri fuvardíjak meredeken drágultak, és lehet számítani a további emelkedésre. Azaz az árak közelednek a vasúti fuvarozáséihoz. Egy negyvenlábnyi konténer (FEU) Kínából Európába vasúton történő szállításának a költsége jelenleg körülbelül 7900 dollár. Ehhez nagyon is közelít a Távol-Kelet és a Földközi-tenger közötti óceáni fuvarozás februári, FEU-nkénti 6507 dolláros árelőrejelzése. 

A kínai vasútállomások, köztük Hszian, Csengtu és Jivu már többször is emelték az áraikat, de ez még nem érte el azt a szintet, mint a Covid–19-járvány idején vagy amikor a Szuezi-csatornát 2021-ben elzárta egy hajó. Egyelőre a vonatok pontosan közlekednek, de nagy esély van arra, hogy a túljelentkezés miatt késések jelentkeznek.  

A szakértők egyelőre arra számítanak, hogy a Vörös-tengeren hónapokig, esetleg egész évben folytatódik a zűrzavar, ami továbbra is megzavarja a nemzetközi kereskedelmet. 

Amennyiben fennmarad a vörös-tengeri útvonal akadályozása, az hosszabb távon segíthet az Egyesült Államok exportjának. Viszont Európa számára rövid és hosszú távon is növekedni fognak az árubeszerzés költségei, ami megváltoztatja a kontinens Ázsia, valamint az Egyesült Államok közötti kereskedelmi mérlegét.  

(Forrás: CNBC

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn