Egyetlen ábrán a világ olajhatalmai

Szerző: | 2024. február. 18. | Kiemelt, Világgazdaság

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok maga mögé utasította Szaúd-Arábiát és az Oroszországot, így a világ vezető olajtermelőjévé vált. A mennyiség: 12 millió hordó naponta.

Az elmúlt évtizedekben a világ legnagyobb olajtermelője versenyben három nevező előzgette egymást: Szaúd-Arábia, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok. A Visual Capitalist infografikáján (az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala adatai alapján) ez a „csata” látható évtizedes lebontásban, a 2022-es termelési arányokat figyelembe véve. Ha a grafika alján szereplő hordók számát megszorozzuk egymillióval, meg is kapjuk az adott állam napi olajtermelését.

A kilencvenes évek globális olajhatalma egyértelműen Szaúd-Arábia volt, amely akkoriban kezdte igazán csúcsra járatni óriási készletének a kitermelését. A gazdasági alappillérnek számító olajüzlet azóta sem veszített lendületéből: az ország GDP-jének nagyjából 42 százalékáért felel, a költségvetési bevételek 87, míg az exportbevételek 90 százalékát biztosítja.

Aztán jött a nagy vetélytárs. Oroszország a 2000-es években kezdte meg az igazán nagy menetelést, amikor hatalmas fejlesztésekbe kezdett olaj-infrastruktúrájának bővítése érdekében. Ekkoriban sikerült megelőznie Szaúd-Arábiát: az olajának 60 százaléka Európába irányult, míg 20 százalékát Kína vásárolta meg. (Az arányok napjainkra teljesen megváltoztak, de a verseny jelenlegi állapota az elmúlt évtizedek termelési szempontjából ez nem mérvadó.)

Visual Capitalist
Visual Capitalist

Az Egyesült Államok a 2010-es években húzta fel úgy saját termelését, hogy azonnal a trónt követelte vele. A palaolaj kitermelésének leggazdaságosabb, de környezetvédelmi szempontból legellentmondásosabb módja az úgynevezett repesztéses eljárás: ezt kihasználva az USA Texastól Észak-Dakotáig milliárd hordószámra termeli ki az olajat, 2018-ban kaparintva meg a világ legnagyobb olajtermelője címet, megelőzve két nagy riválisát.

Az Egyesült Államok a világ kőolajtermelésének 14,7 százalékát adta 2022-ben, Szaúd-Arábia volt a második gigász 13,1 százalékkal, míg az agyonszankcionált Oroszország 12,7 százalékkal lett bronzérmes.

Ami a tartalékokat illeti, az USA már nem áll a dobogón. A feltérképezett föld alatti lelőhelyek adatai alapján csupán a nyolcadik (Oroszország mögött). Szaúd-Arábia olajkészlete a második helyre elegendő, a listán ugyanis Venezuela áll az élen.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn