Zelenszkij meghazudtolta Von der Leyent

Szerző: | 2024. február. 29. | Háború, Makronóm Morzsa

Az Európai Bizottság elnöke szerint már a felét leszállították a megígért egymillió tüzérségi lövedéknek. Zelenszkij egészen másképp tudja.

Zavar támadt az egységes ukrán–EU kommunikációban, legalábbis erre enged következtetni, hogy Zelenszkij és Ursula von der Leyen a napokban teljesen eltérően nyilatkozott egy kulcsfontosságú ügyben.

Tavaly márciusban az Európai Unió lelkesedésében 1 millió 155 mm-es tüzérségi lőszert ígért egy éven belüli szállítással Ukrajnának. A terv csúfos kudarcot vallott, a politikusok nem hallgattak sem a fegyvergyártók aggályaira, sem a kapacitási helyzetet racionálisan elemzők véleményére. Az eredmény az lett, hogy az ötletet legjobban erőltető vezetők már novemberben bevallották: még a közelébe sem jutnak a beígért mennyiség előállításának.

Kicsit felfelé kerekítünk, ha nem gond…

Az Európai Bizottság elnöke a háború kitörésének második évfordulóján ismét Kijevbe utazott, hogy személyesen is biztosítsa az ukrán elnököt az EU töretlen szolidaritásáról, valamint arról, hogy mind a fegyverszállítások, mind a pénzsegélyek továbbra is ömleni fognak a háborúban álló országba.

Ursula von der Leyen büszkén említette az eddigi eredményeket. Szó szerint így fogalmazott: „Az európai védelmi ipar fokozza a sebességet, és 40 százalékkal növeli a lőszergyártási kapacitását. Már több mint félmillió lőszert szállítottunk le, az év vége előtt pedig elérjük az egymilliós célt”.

Zelenszkij a helyszíni sajtótájékoztatón udvariasan nem javította ki az elégedett EB-elnököt, másnap azonban helyreigazította Von der Leyen csúsztatását. Mint mondta, Ukrajna a márciusig ígért 1 millió lövedéknek mindössze a 30 százalékát kapta meg eddig – ezzel pedig határozottan megcáfolta az Európai Bizottság vezetőjének mondatait.

Ukrajnának a tüzérségi lövedékek egyre csökkenő száma óriási gondot okoz. Becslések szerint az orosz fölény aránya e területen tíz az egyhez. A helyzetet súlyosbítja az amerikai kongresszusban hónapok óta nem moccanó 61 milliárd dolláros segély ügye, valamint az európai gyártói kapacitás elégtelensége.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn