Az Egyesült Államok vizsgálja, hogy a kínai autók adatbiztonsági kockázatot jelentenek-e 

Szerző: | 2024. március. 2. | Kiemelt, Szankciók, Technológia, Világgazdaság

A Fehér Ház közleménye szerint vizsgálatot indítanak annak megállapítására, hogy a kínai járműimport nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e. Azt is felvetették, hogy a hálózatba összekötött autótechnológiával kapcsolatos aggályok miatt esetleg korlátozásokat vezetnek be. 

Indoklásuk szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium vizsgálatára azért van szükség, mert a járművek nagy mennyiségű érzékeny adatot gyűjtenek vezetőikről és utasaikról, emellett rendszeresen használják kameráikat és érzékelőiket arra, hogy részletes információkat rögzítsenek az amerikai infrastruktúráról. A vizsgálat az autonóm járműveket is figyelemmel kíséri, mivel azok „távolról is irányíthatók vagy leállíthatók”.  

Joe Biden elnök nyilatkozatában kifejtette:

„Kína eláraszthatja a piacunkat a járműveivel, ami kockázatot jelenthet a nemzetbiztonságunkra nézve. Nem fogom hagyni, hogy ez az én felügyeletem alatt történjen meg.” 

A Fehér Ház tisztviselői azt mondták,  nincs még döntés a kínai járművekre vonatkozó esetleges tilalomról vagy korlátozásokról, azt pedig túl korainak tartották felfedni, hogy milyen lépéseket tehetnének. Bár megemlítették, hogy az amerikai kormánynak széles a jogi hatásköre, ezáltal potenciálisan „nagy hatású” intézkedéseket hozhat. 

Az Alliance for Automotive Innovation kereskedelmi csoport, amely képviseli a General Motorst, a Toyotát, a Volkswagent és szinte az összes nagy gépkocsigyártót, úgy nyilatkozott, hogy a Kereskedelmi Minisztériumnak

„szorosan együtt kell működnie az autóiparral, hogy meghatározzák az intézkedések mértékét” . 

A csoport sürgette a tárcát, hogy olyan tranzakciókat célozzon meg, amelyek „indokolt kockázatot jelentenek az Egyesült Államok gazdaságára és nemzetbiztonságára”, és ne „ragadjon le az alacsony kockázatú ügyleteknél, amelyeknek nem szándékolt, rövid távú hatásai lehetnek a fejlett járműbiztonsági technológiákra”. 

Még viszonylag kevés kínai gyártású könnyű haszongépjárművet szállítanak az Egyesült Államokba, de Gina Raimondo kereskedelmi miniszter máris lépéseket tenne, mielőtt azok széles körben elterjednének az országban.  

A kínai EV-gyártók legnagyobb exportpiaca Délkelet-Ázsia, a Közel-Kelet és Európa. A BYD, az eladások alapján a világ legnagyobb EV-gyártója eddig többször is kijelentette, hogy az autóikkal nem szándékoznak belépni az amerikai piacra, viszont szerdán közölte, hogy Mexikóban keresnek helyet az új üzemük telepítésére.  

A BYD azt is bejelentette, hogy megkezdi a Dolphin Mini EV értékesítését Mexikóban 358 800 mexikói pesóért (21 020 dollár), ami kevesebb mint a fele a legolcsóbb Tesla árának. 

A kínai külügyminisztérium csütörtökön sem válaszolt, viszont Cui Dongshu, a Kínai Személyautó Szövetség főtitkára szerint az intelligens érzékelőkkel felszerelt összes járművek közül igazságtalan egy adott ország autóit célba venni, és kizárólag azokra bevezetni a korlátozásokat.  

A Biden-kormányzat külön-külön új vámok kivetését fontolgatja a kínai gyártmányú járművekre, a tisztviselőkre pedig nyomás nehezedik, hogy korlátozzák a távol-keleti elektromos gépkocsik Mexikóból történő behozatalát. 

Az ázsiai nagyhatalom uralja az elektromos autók energiatárolóinak ellátási láncát. Az Egyesült Államok olyan szabályokat fogadott el, amelyek célja, hogy az amerikai elektromos járművek gyártási láncában csökkentsék a kínai részt. Kizárta a vállalatokat és a fogyasztókat az adókedvezményekből, ha a távol-keleti országból származó alkatrészeket használnak. Kína tavaly decemberben nyilatkozta azt, hogy ez sérti a nemzetközi kereskedelmi szabályokat és megzavarja a globális ellátási láncokat.  

Novemberben az amerikai törvényhozók kétpárti csoportja figyelmeztetett, hogy a kínai vállalatok érzékeny adatokat gyűjtenek és kezelnek, miközben autonóm járműveket tesztelnek az Egyesült Államokban.  

Az USA korábban az adatokkal kapcsolatos aggályaira hivatkozva kitiltotta a kínai távközlési vállalatokat a piacáról, fenyegetésként jelölte meg a Huaweit, valamint a ZTE-t, és arra kötelezte a tengerentúli szolgáltatókat, hogy távolítsák el ezek berendezéseit az amerikai hálózatokról. 

Májusban a hatóságok szigorították az autóiparra vonatkozó adatvédelmi szabályokat, és azt javasolták, hogy a kínai intelligens járműveknek tiltsák meg az adatok közvetlenül külföldre történő továbbítását, és ehelyett hazai felhőszolgáltatások igénybevételére kényszerítsék őket. 

A távol-keleti nagyhatalom az elmúlt években megerősítette az országon belüli adatkezelés felügyeletét, ezáltal a legtöbb iparágnak engedélyt kell kérnie, mielőtt ezen adatokat külföldre továbbíthatják. 

(Forrás: Reuters

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn