Drámai a helyzet a lengyel–ukrán határon

Szerző: | 2024. március. 5. | Háború, Kiemelt, Társadalom, Világgazdaság

Az ukrán élelmiszerdömping ellen tiltakozó gazdák mind a hat átkelőhelyet lezárták. Mintegy 2500 teherautó áll tétlenül sorban. Zelenszkij ideges, Tusk nemkülönben. A gazdákkal azonban senki nem mer ujjat húzni.

Az ukrán határőrség közlése szerint a tüntető lengyel gazdák (akikhez más EU-s országokból, például Németországból is csatlakoztak már szép számmal) immár mind a hat határátkelőhelyet blokkolták a lengyel–ukrán szakaszon. Több mint 2400 kamion vesztegel a lengyel oldalon, arra várva, hogy átjusson Ukrajnába.

Elszabadult indulatok

A hosszú hónapok óta fennálló problémákat az Európai Bizottság nem tudta megszüntetni, sőt olajat öntött a tűzre, amikor az olcsó, de ellenőrizetlen minőségű, nem EU-szabványoknak megfelelően termesztett ukrán élelmiszerekre meghosszabbította a vámmentességet a közelmúltban. Ezek a termékek elárasztották az EU-s piacot, komoly gondot okozva a gazdáknak (beleértve a magyarokat is), akik a saját terményeiket még megtérülési áron sem tudják eladni az ukrán dömping tengerében.

A lengyel gazdák tüntetései még az előző kormány idején kezdődtek, de a Tusk-kabinet megalakulása óta egyre nagyobb mérteket öltenek. A helyzetet súlyosbítja, hogy az immár többek által katasztrofálisnak titulált EU-s klímavédelmi terv, a Green Deal elviselhetetlen anyagi terheket ró a gazdálkodók nyakába – a szűnni nem akaró tüntetés tehát egyszerre szól Kijevnek, a lengyel kormánynak és Brüsszelnek.


Óvatos lengyelek, agresszív ukránok

Míg Andrzej Duda lengyel elnök úgy fogalmazott, hogy folyamatos egyeztetésben állnak a szakszervezetekkel, és reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások megoldják a problémát, Julia Szvidirenko ukrán gazdasági miniszter felháborodottan értesítette az Európai Bizottságot, felszólítva, hogy haladéktalanul cselekedjen.

A gond az, hogy a gazdákkal jelenleg, az Európa-szerte tartó tüntetések idején maga Ursula von der Leyen sem mer ujjat húzni, inkább elismeri a haragjuk jogosságát, és a Green Dealben próbál apró (ám hatástalan) változtatásokat eszközölni. A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk lábán szintén szorít a cipő: olyannyira nem hajlandó elítélni a tiltakozó akciókat, hogy egy hete kijelentette, Ukrajnával (bár ez mindkét fél számára „rendkívül fájdalmas”) már a határok ideiglenes lezárásáról tárgyal. Kijev ezt dühösen cáfolta, mondván, ilyesmiről egészen biztosan nem tárgyalt a lengyel féllel, ellenben minden eszközt megragadnak egy konstruktív megoldás kialakítása érdekében. Tusk azonban bekeményített: a magát Ukrajna legnagyobb barátjának nevező miniszterelnök szerint az ukrán áruk „fenyegetést jelentenek” a lengyel gazdaságra, miután semmilyen uniós szabvány nem vonatkozik rájuk.

Zelenszkij ideges

A jelenlegi blokád miatt van olyan határátkelő, ahol egyetlen nap alatt mindössze 70 járművet engedtek át a gazdák (kizárólag Ukrajna felé, Lengyelországba egyetlen kamion sem juthat be), pedig a kapacitás 1200-1400 lenne huszonnégy óra alatt. Az autóbuszok és a személyautók forgalmát ugyanakkor nem akadályozzák.

Zelenszkij elnök a hónapok óta tartó tiltakozásoktól elvesztette egyébként sem legendás türelmét, és úgy fogalmazott: a helyzet a lengyel határon már régen túllépte a méltányolható erkölcsi és gazdasági határvonalat, ezért mihamarabb megoldást kell találni a kialakult súlyos problémára.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA-PAP/Lech Muszynski

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn