A dollártól való függetlenedés útján: az oroszok új elszámolási rendszert javasolnak a BRICS-nek 

Szerző: | 2024. március. 6. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

A BRICS-országok vizsgálják a saját, blokkláncon alapuló külkereskedelmi elszámolási rendszer létrehozásának lehetőségét. Egy új, dollármentes struktúra nemcsak gazdasági szempontból lenne érdekes, hanem politikai szempontból is nagyobb biztonságot teremtene. Az Oroszország elleni szankciók és a SWIFT-ről való leválasztása sok országban bekapcsolta a vészcsengőt. Ráadásul idén az oroszok viszik a BRICS-elnökséget. 

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter is kijelentette, hogy  

a BRICS-országoknak saját külkereskedelmi elszámolási rendszert kell kiépíteniük, amely jövedelmező, olcsó és politikamentes lenne.  

Ezzel a BRICS-országok elnöki tisztét betöltő Oroszország tulajdonképpen egy blokkláncelveken alapuló független elszámolási rendszer létrehozását javasolta. Ez lehetne a BRICS Bridge platform. 

Az igény azonban nemcsak az orosz félnél fogant meg, hanem a többi tagország is szorgalmazza, mivel ez is segítené a BRICS-tagok pénzügyi piacainak egymáshoz közelítését és a kölcsönös kereskedelmi forgalom növelését. Az elmúlt időszakban a közös elszámolásokban amúgy is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzeti valuták arányának növelésére.  

Három évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a nemzetközi kereskedelmi rendszer megingathatatlan, viszont a dollár mint tartalékvaluta kezdi elveszíteni az erejét. Sok ország megtanulta mesterségesen manipulálni az árfolyamokat, hogy ezzel kereskedelmi előnyöket szerezzen. Ez a helyzet mindenkinek megfelelt, így az Egyesült Államoknak is, hiszen magukénak tudják a tartalékvalutát, és ennek megfelelően kezelték annak kibocsátását.  

Például az olajkereskedelmi rendszer is megváltozott. Oroszország rákényszerült, hogy kikerülje a dollárt, az európai, főképpen az angol biztosítókat, valamint az európai fuvarozókat, és ehhez meg is találta az alternatív fizetési rendszert. 

Ahogy a világban, úgy a BRICS-országok számára is a nyugati SWIFT-rendszer a fő elszámolási és fizetési platform. A BRICS-tagok azonban, amelyek egymás között nemzeti valutában kereskednek, már el is kezdték használni a SWIFT létező, nemzeti alternatíváit, például az orosz SPFS vagy a kínai CIPS fizetési rendszert. Az új rendszer kiépítésében létfontosságú lesz a megbízhatóságba és működőképességbe vetett bizalom megteremtése, amit a legkönnyebben a tranzakciók számának növelésével lehet elérni. 

Korábban az Eurázsiai Gazdasági Bizottság javaslatot tett az EAEU- és a BRICS-országok egyetemes fizetési rendszerének létrehozására, amely egyesítené Kína (UnionPay), Brazília (Elo), India (RuPay), valamint a volt szovjet tagállamok (Mir és Belkart) nemzeti fizetési rendszereit. A várakozások szerint ez a rendszer nemcsak a Visa és a Mastercard, hanem a SWIFT fizetési rendszer alternatívájává is válhat. Az egységes közép-ázsiai fizetési rendszer létrehozásáról ugyan már több éve tárgyalnak, de eddig ez a kezdeményezés a gyakorlatban nem sokat haladt előre.  

Eközben egyre több nem nyugati ország ráébred a nyugati SWIFT-platformmal való további együttműködés kockázataira, az önálló elszámolási rendszer létrehozásának szükségére. A kérdés továbbra is az, hogy milyen utat válasszanak a kereskedelemben bekövetkező globális változáshoz. 

A Vzgljad orosz portál szerint a BRICS-országok közötti kereskedelem három forgatókönyv szerint haladhat:  

  • Az első a klasszikus barter: Oroszország így kereskedik Törökországgal.  
  • A második út lehetne az egységes valuta vagy elszámolási rendszer: az elszámolások pénzneme bármilyen tartalékvaluta lehet, mint a dollár a SWIFT-infrastruktúrán belül.  
  • A harmadik megoldás pedig a kölcsönös hitelezés rendszere: két ország jegybanki számláján egy másik állam pénznemében van egyenleg, és egy komplex rövid lejáratú kölcsönös adósságrendszert építenek ki. 

Természetesen mindannyian tudják, hogy a második lehetőség a legegyszerűbb. Itt csak az a kérdés, hogy maradnak-e a SWIFT-ben vagy kiépítenek egy újat.  

Az orosz portál által felvázolt alternatíva szerint az új BRICS elszámolási és fizetési rendszer a blokklánc elvére épülne, hogy minden tranzakció nyitott legyen mindegyik résztvevő számára.  

A platformon belül minden ország hozzájárulna egy közös központi bankhoz, amely blokkláncalapú számlaegységet bocsát ki.  

Ez nem a klasszikus értelemben vett valuta, csupán egy számlaegység, amelyet az egyetlen központi bank egyenlege biztosít. Nem egységes értelemben vett közös valutaként jelenne meg, mint például az euró, azaz nem egy új BRICS-valutáról lenne szó, hanem kifejezetten egy blokkláncalapú elszámolási mechanizmusról. 

Az oroszok példát is hoznak: hasonló elven működik a Nornickel, ahol a nemzetközi piacon lebonyolított tranzakciók többsége blokkláncot használó okosszerződéseken keresztül zajlik. Tehát a rendszert az egyes vállalatok szintjén már kidolgozták, a globálisabb szintű bevezetése pedig csak idő kérdése.  

Az új fizetési és elszámolási szisztéma blokkláncalapon jöhetne létre, azaz digitális lenne, és lehetővé tenné, hogy digitális pénznemben is lehessen rajta fizetni. Globálisan már van piaca a digitális pénzügyi eszközöknek, amely lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt lehessen utalni egyik országból a másikba. 

A blokkláncon alapuló közös fizetési és elszámolási rendszer létrehozását azonban hátráltatja, hogy Kína kivételével nem minden állam áll készen arra, hogy az exportért és az importért ilyen módon fizessen. Nem minden BRICS-ország bocsátott ki saját digitális valutát, eddig ugyanis csak Kína volt képes erre. Ha azonban a többi állam megtalálja a módját annak, hogy a különböző állami digitális valutákban történő elszámolásokat egyetlen platformon keresztül integrálja, akkor ez a rendszer nagyon gyorsan felállítható lesz. 

Bár nem olyan könnyű ezt az az egységes fizetési rendszert felállítani és működtetni, Oroszországnak már van erre jogi kerete. A múlt héten fogadták el a digitális pénzügyi eszközökről szóló törvényt, amely lehetőséget biztosít a digitális valutákkal történő külkereskedelmi tranzakcióknak. Kérdéses, hogy más BRICS-országok jogilag és technológiailag készen állnak-e egy ilyen egységes digitális szupranacionális pénznem létrehozására.  

Érdekes megközelítése volt az egyik orosz szakértőnek, aki szerint ahhoz, hogy az új elszámolási mechanizmus létrejöjjön, fokozódnia kell a szankciós nyomásnak, mivel ez arra ösztönzi a BRICS-országokat, hogy minél hamarabb áttérjenek a hazai elszámolási rendszerre. 

Az orosz portál úgy véli, hogy ha egy ilyen blokkláncalapú elszámolási rendszert nem tudnak gyorsan felállítani, akkor az alternatíva egy egységes BRICS-valuta létrehozása lehet, amelyről tavaly Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök beszélt. Az orosz pénzügyminisztérium szerint a BRICS-tagok lehetséges egységes valutája is digitális lehetne. 

(Forrás: Vzgljad

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn