A 2024-es év szava a dedollarizáció lesz a BRICS-ben 

Szerző: | 2024. február. 3. | Geopolitika, Világgazdaság

A dedollarizáció lesz az orosz BRICS-elnökség prioritása 2024-ben. Az orosz küldött a BRICS moszkvai gyűlésén kiemelte, a cél a nemzeti, valamint helyi valuták és fizetőeszközök használatának népszerűsítése a dolláralapú nemzetközi gazdaság mellékhatásainak csökkentése érdekében. A terv azt követően kapott szárnyra, hogy a Nyugat szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt.

A BRICS prioritása 2024-ben a dollár elhagyása, jelentette ki Oroszország, amely az idén a blokk elnökségét viszi. A legutóbbi gyűlésen – amelyet január 29-e és február 1-je között tartottak Moszkvában – megvitatták a világgazdaság jelenlegi pénzügyi realitásait, mint az együttműködés egyik legfontosabb témakörét.  

A nyilatkozatot a BRICS-küldöttek legutóbbi gyűlésén rögzítették, amelyen az összes tagállam részt vett, az öt új taggal együtt. Ez volt az első találkozó, amelyen Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek (EAE), Irán, Egyiptom és Etiópia összeült az alapítókkal. 

Dedollarizáció: a kedvezőtlen gazdasági hatások ellenszere 

A BRICS gazdasági szövetség látványos növekedést produkált az elmúlt évben. A csoport 2001 óta először bővült, és mára teljes mértékben elszánt a dedollarizációt illetően. Az amerikai valuta globális dominanciájának letörésére több kezdeményezés is indult, és a blokk továbbra is elkötelezett ezen törekvések megvalósítása mellett. 

Ezt igazolja a legutóbbi BRICS-gyűlés is, amelyen Oroszország megjegyezte, hogy 

a dollár elhagyása a szövetség legfőbb célja 2024-ben. 

Különösen az olyan gazdasági területeken, amelyek a helyi pénznemek globális népszerűsítéséhez is hozzájárulnak. 

„A BRICS-vezetők johannesburgi döntésével összhangban  

meg fogjuk találni a módját, hogy nagyobb arányban használhassuk a nemzeti, valamint helyi valutákat és fizetőeszközöket a nemzetközi tranzakcióink lebonyolítása során  

kezdte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a gyűlésen. – Tesszük ezt annak érdekében, hogy csökkentsük a globális devizaalapú gazdasági rendszer kedvezőtlen hatásait.” 

Oroszország a BRICS dedollarizációs tervének az élére állt, miután ukrajnai invázióját követően a Nyugat szankciókat vezetett be ellene. Az amerikai valuta fegyverként való alkalmazása felerősítette a félelmet több tagban is, emiatt született meg az a terv, hogy csökkentsék a dollártól való függőséget, és helyette növeljék a helyi, nemzeti valuták és pénzeszközök használatát. 

A BRICS-együttműködés tehát egyértelműen elfordult a dolláralapú világgazdaság elfogadásától. 

(Forrás: watcher.guru

Kapcsolódó:

Címlapfotó: X 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn