Jók az építőipar kilátásai - fotó: Shutterstock

A szakértőket is meglepte az építőipar 17 százalékos bővülése

Szerző: | 2024. március. 14. | Hazai

Éves alapon 17, havi alapon több mint 10 százalékkal bővült idén januárban az építőipar. A friss KSH-adatok szerint ráadásul januárban a megkötött új rendelések volumene 21,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Várhatóan a kamatok további csökkenése, az érkező uniós források, továbbá a CSOK Plusz is támogatják majd az ágazat idei mutatóit. 

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője

Jelentős meglepetést okozva, erőteljesen kezdte az évet az építőipar. A szezonálisan kiigazított adatok szerint egy hónap alatt több mint 10 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, miközben az éves alapú bővülés 17 százalékos volt. A növekedés egyaránt kötődött az épületekhez és az építményekhez. Az elsősorban a vállalatokhoz kötődő épületek építése esetében 20 százalékot meghaladó emelkedés következett be.

Az építőipar teljesítménye a tavalyi évben erősen megszenvedte a magas kamatkörnyezet, a gazdasági bizonytalanság és az uniós források visszatartása miatt visszaeső beruházási hajlandóságot. Ugyanakkor – habár egyhavi adatból még nem szabad messzemenő következtetések levonni – a januári adatok kedvezőbb képet festenek az ágazatról.

Érdemben nőtt a rendelésállomány

A kamatkörnyezet már érdemben lazult, valamint a decemberi megállapodásnak köszönhetően érkeznek az uniós források: ezek hatása meg is látszódik a rendelések alakulásán. Januárban a megkötött új rendelések volumene 21,5 százalékkal haladta meg megelőző évi szintjét, ám ez a bővülés kizárólag az épületek építéséhez kötődött. Azonban még ezzel együtt is a szerződésállomány közel 15 százalékkal elmarad a megelőző évi szintjétől. Az építőipar felfutása azért is lenne kedvező, mert segítené az ipari termelés helyreállását is, amely a tavalyi év belső problémái helyett most a külső kereslet mérséklődésével szembesül.

Mi várható idén az építőiparban?

Előretekintve várható az építőipari teljesítmény felfutása az idei év során. Ezt egyrészről a kamatok további csökkenése, másrészről a beérkező uniós források hajthatják, de a CSOK Plusz révén a lakásépítések száma is emelkedést mutathat. Ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság, a külső környezet, elsősorban a német gazdaság problémái, mérsékelhetik a vállalatok beruházási hajlandóságát.

A KSH építőipari adatai részletesen

– 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 20,5, az egyéb építményeké 11,6 százalékkal.

– Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 12 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 16,3 százalékkal nőtt.

– A megkötött új szerződések volumene 21,5 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

– Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,9 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,1, az egyéb építményekre vonatkozóké 20,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Forrás KSH 20240314

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn