Napelemből lesz kerítés  

Szerző: | 2024. április. 7. | Zöldenergia, Zöldgazdaság

Ne lepődjünk meg, ha Európában járva napelemekből álló kerítéseket látunk. Külföldön új, „alternatív” helyszínt találtak az olcsó zöldtechnológiának, mivel a napelemek tetőtéri telepítési költségei magasak. 

A Financial Times arról írt, hogy a napelemek olyan olcsóvá váltak, hogy Hollandiában és Németországban már kerti kerítéseket építenek belőlük, mivel a kínai termelés fellendülése telíti a világpiacot. A panelek kerítésként használva kevesebb napfényt fognak be, mint a tetőkön, de az elemzők és a közösségi médiában a panelek telepítését végző háztartások által közzétett bejegyzések szerint az eljárás jelentős munkaerő- és állványköltségeket takarít meg. 

„Ez annak az eredménye, hogy a napelemek olyan olcsóvá váltak, hogy mindenhová csak úgy felrakjuk őket – mondta Jenny Chase, a BloombergNEF vezető napelemes elemzője. Mivel a telepítési költségek – munkaerő, állványzat – teszik ki egy tetőtéri rendszer létrehozásának túlnyomó többségét, ennek lehet értelme”

„Miért kellene kerítést felhúzni, ha egy rakás napelemet is fel lehet szerelni, még akkor is, ha azok nem pontosan a naphoz vannak igazítva?” – kérdezi Martin Brough, a BNP Paribas Exane klímakutatási vezetője. 

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a napelemek kínálata világszerte eléri az 1100 gigawattot az év végére, ami a jelenlegi kereslet előrejelzésének a háromszorosa. Ezt a tendenciát a kínai gyártás túlkínálata hajtja előre.  

Ugyanakkor a telepítések drágultak, főként a növekvő munkaerőköltségek miatt, és a paneleknek az elektromos hálózatokhoz való csatlakoztatására való várakozás próbára teszi az ipar és a háztartások türelmét. A hálózati kapacitással kapcsolatos problémák a legtöbb országot érintik, ezeket pedig nem lehet könnyen és gyorsan megoldani. 

A Longi Green Energy Technology, a világ egyik legnagyobb panelgyártója nemrég közölte, hogy több ezer gyári dolgozót bocsátott el, mivel a túlkínálat miatt a kínai gyártók visszavonulót fújtak.  

Európában az iparág vezetői arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt hónapokban munkahelyek megszűnésével, csődökkel és bezárásokkal sújtott ágazatban küszöbön állnak a bajok.  

A Financial Times által ismertetett tervezet szerint az Európai Bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy „értékeli az állítólagos tisztességtelen gyakorlatok bizonyítékait”, és javítja a napelemgyártók hozzáférését az uniós forrásokhoz, amelyet az uniós energiaügyi miniszterek és az iparági csoportok április 15-én írnak alá. Ez azonban valószínűleg nem elégíti ki az iparág szereplőit. 

Alessandro Barin, az olasz FuturaSun vezérigazgatója, aki Kínában gyárt paneleket európai értékesítésre, elmondta, hogy az üzem leállása után is eladatlanul álltak a kikötőkben és raktárakban a panelek ládái, amikor a gyár a holdújév ünnepére a szokásos egyhetes szünetről három hétre hosszabbította meg a zárvatartást. 

A BloombergNEF szerint március végén egy napelem 11 amerikai centbe került wattonként, vagyis a tavaly ugyanekkor mért árnak éppen a felébe, és várhatóan tovább csökken a „versenyfutás a mélypontig”, mivel a gyártók versengenek a felesleges kínálattól való megszabadulásért. 

A 15 cent/wattos „vörös vonal” alatt a vállalatunk nem tudna komolyan befektetni az európai gyártásba – mondta Barin. – „Ezt nem fogjuk megtenni őrült kis árréssel, mivel az nem fog kifizetődni.” 

További uniós támogatás nélkül a Barin által Velence közelében megnyitni kívánt gyár inkább egy kis „megawattos” termelő lesz, nem pedig egy globálisan jelentős „gigawattos” – mondta. 

Az Európai Napelemgyártó Tanács februárban arra figyelmeztetett, hogy az európai napelemgyártók hamarosan leállnak, ha nem kapnak gyorssegélyt. 

A francia Systovi napelem-előállító vállalat közölte, hogy vevőket keres, „a kínai dömping hirtelen felgyorsulására” hivatkozva. A francia EDF energiaipari cég a Financial Timesnak azt mondta, hogy a Photowatt napelemgyártó „nehézségekkel küzd a gazdasági egyensúly megtalálása során”.  

Ez azt követően történt, hogy a REC csoport novemberben bezárta a napelemek kulcsfontosságú nyersanyagát, a poliszilíciumot előállító gyárát Norvégiában, a svájci Meyer Burger Technology pedig közölte, hogy lakatot tesz az egyik legnagyobb európai napelemüzemére Németországban, és inkább az USA-ra összpontosít. 

Még az Egyesült Államokban is, ahol a napenergia-alkatrész gyártói a 369 milliárd dolláros inflációcsökkentő törvény (IRA) értelmében támogatásban részesülnek, sincs jó helyzetben az iparág. 

A Délkelet-Ázsiából – ahonnan az USA a legtöbb napelemet szerzi be – származó importot az amerikai gyártmányúakhoz képest a vámok figyelembevételével is olcsóbban adják el.  

Ez nehézségeket okoz az olyan vállalatok számára, mint a Bill Gates által támogatott Cubic PV, amely februárban az árak „drámai összeomlására” hivatkozva elvetette a 8 GW-os ostyagyár építésére vonatkozó terveit, amelyeket nem sokkal az IRA 2022-es beiktatása után jelentett be.  

„A hangulat borús. Nem sok minden teremti meg a siker feltételeit a hazai gyártók számára, különösen ebben a törékeny korai növekedési szakaszban” – mondta Danielle Merfeld, a Hanwha Q-Cells technológiai vezetője, az egyik legnagyobb amerikai napelemalkatrész-gyártó.  

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerdán egy georgiai napelemüzemben tartott beszédében arra szólította fel Kínát, hogy ne árassza el tovább a piacot az olcsó zöldtechnológiai exporttal. 

Sumant Sinha, az egyik vezető indiai szél- és napenergia-szolgáltató, a ReNew vezérigazgatója azonban arra panaszkodott, hogy az USA saját állami napenergia-támogatása veszélyezteti India azon törekvését, hogy olcsó napelemgyártóként és a kínai importtól való függés alternatívájaként tüntesse fel magát. 

„Vajon ez a hatalmas támogatás a legjobb befektetés a világ egésze számára? Nem, de ez azért történik, mert az USA saját munkahelyeket akar teremteni… Globálisan az éghajlatváltozást túszként tartják fogva” – tette hozzá. 

Egyes iparági megfigyelők, köztük a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a túlkínálat problémája a napenergia figyelemre méltó fellendüléséből származó jó hírek következménye, amely az ukrajnai háború miatt leállt orosz gázszállítások miatt kialakult energiaszűkületre adott válaszként jelentkezett. 

Az energiaárak megugrása ösztönzőleg hatott a háztartásokra, hogy paneleket telepítsenek, hogy megtakarítsanak a számlákon, és a zöldáramot vissza tudják táplálni a hálózatba. 

Ian Rippin, a brit napelemes létesítmények minőség-ellenőrzését végző MCS vezérigazgatója szerint az iparág „napelemes hullámvasútjának” nehézségeit a kormányzati támogatás következetlensége, a kedvezmények és támogatások, valamint a lakosság bizonytalansága okozta a telepítés költségeinek kifizetésével kapcsolatban.  

Borítókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn