Putyin és a kis atombőrönd

Szerző: | 2022. július. 8. | Háború

Egy nukleáris háborút nagyjából úgy képzelünk, hogy az USA és Oroszország addig lövi egymást, amíg el nem pusztul a fél világ. De mi van akkor, ha Moszkva Ukrajnában teszi meg a nyitólépést? Törvényszerű lesz a válaszcsapás, vagy van más lehetőség is?

Orosz rulett pókerarccal

Vlagyimir Putyin és az orosz politikai elit nagyjából a háború kitörése óta készenlétben tartja és időnként meg is villantja az atomkártyát. Általában a Nyugatot fenyegeti „olyan következményekkel, amilyeneket még nem látott a világ”, abban az esetben, ha az USA és szövetségesei túlságosan beavatkoznának a háborúba.

Bár az orosz diplomáciai retorika pedig előszeretettel használja a nukleáris kifejezést, Washington és úgy általában a nyugati hírszerzés egyelőre nem aggódja túl magát egy atomcsapás lehetőségén. Boris Johnson brit miniszterelnök és William Burns, a CIA igazgatója, még áprilisban egyaránt úgy fogalmaztak: nincs jele annak, hogy a Kreml akár nyugati országokra, akár Ukrajnára nukleáris fenyegetést jelentene.

Pedig a helyzet úgy áll, hogy a NATO utoljára a hidegháború utolsó éveiben foglalkozott komolyabban atomrakéták bevetésének lehetőségével (pro és kontra), de alapvetően a demonstrációs robbantások, nem pedig az éles bevethetőség szintjén, ami szintén azt bizonyítja, hogy a kubai válság elmúltával mindenki úgy vélte: az emberiség tanult a történelemből.

Az Észak-Atlanti Szövetségnek vannak forgatókönyvei a jelen konfliktusának tükrében is, de az alap kiindulópont, vagy első lehetőség valóban az, hogy nukleáris csapás nem fog bekövetkezni.

Mi történne azonban, ha a háborúban huzamosabb ideig az ukrán sikerek dominálnának, a Kreml ura pedig valóban megnyomná azt a bizonyos gombot? A válasz korántsem egyértelműen az, hogy „akkor kitörne a harmadik, egyben utolsó világháború, ami órák alatt véget is érne”. A Nyugat és az USA előtt ugyanis több lehetőség áll nyitva egy ilyen támadás esetén, igaz, egyik megoldás sem jó. Ebben a játszmában egyáltalán nincsenek jó megoldások, csak kényszerből szült, kétségbeesett válaszok és viszontválaszok.

Akarsz beszélni róla?

Bármennyire is abszurdnak hangzik, egy esetleges atomtámadás esetén jelentős esélye van annak, hogy az USA katonailag nem csinál semmit. Az atomfegyver bevetésére adott nukleáris válasz éppen azt idézné elő, amit mindenki el akar kerülni: a nemzet öngyilkosságát, ami az ország teljes pusztulásával jár. E forgatókönyv szerint születik néhány keményen elítélő nyilatkozat, a szankciókat addig csavarják még, amíg csak lehet, a nukleáris arzenált demonstratív jelleggel készenlétbe helyezik, de fizikai támadás már nem történik.

Mindennek a legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy egy olyan új korszak kezdetét jelentené, amelyben igenis kifizetődő a tömegpusztító fegyverek használata egy háborús ország részéről – ennek pedig a nem is túl távoli jövőben már beláthatatlan következményei lennének.

Ha már a retorika szintjén kell reagálni az atomfegyverek jelenlétére, azt az USA és a NATO csupán megelőző jelleggel alkalmazhatja, azaz teljesen világossá kell tennie az oroszok számára, hogy milyen következményei lesznek, ha elkezdik a nukleáris háborút, és azt is, hogy a válaszcsapás nem fog késlekedni. Atomtöltetek bevetése után pacifista módon megközelíteni a problémát egyszerre tekinthető a gyengeség jelének és felhatalmazásnak azok használatára.

Judgment Day

Az USA (NATO) válaszolhat ugyan nukleáris csapásokkal, de annak szintén mérhetetlenül súlyos hatásai lennének. Ha a csapásokat Ukrajnában hajtja végre orosz erők ellen, akkor a két nagyhatalom rövid időn belül megsemmisítheti az országot, ami felett éppen marakodnak egymással. Ha azonban oroszországi célpontokra indítanának nukleáris fegyvereket, az gyakorlatilag ismét csak a szemet-szemért elv alapján elkezdődő oda-vissza csapások sorozatát indítaná el, nem beszélve arról, hogy az eszkaláció az egész NATO-t érintené.

Dönthet úgy is a NATO, hogy belép a háborúba, de hagyományos és nem nukleáris fegyverekkel. A szárazföldi erők bevetésénél és a fokozott légicsapások alkalmazásával párhuzamosan hangsúlyozva, hogy a hagyományos hadműveletet a teljes nukleáris arzenál biztosítja a háttérből, de mindaddig nem vetik be azokat, ameddig a Kreml is tartózkodik az újabb tömegpusztító fegyverek alkalmazásától.

Atom. Csend.

Akad egy olyan lehetőség is a nukleáris háború elkerülésére, amelyre sokan nem gondolnának. Az ötlet zseniális: az USA-nak és a NATO-nak meg kell nyernie az Oroszországgal jelenleg is jó gazdasági és partnerségi viszonyban álló országokat, hogy ők győzzék meg Putyint az atom mellőzéséről, vagyis értessék meg vele:

a gyümölcsöző kapcsolat csak addig tart, amíg atommal nem kezd el háborúzni, onnantól nincs szüret.

Ehhez két alapvető dolog szükséges: az egyik, hogy az USA-nak valamilyen szinten rendeznie kell feszült politikai viszonyát Kínával, a másik a kiváló diplomáciai érzék. Előbbi bizonytalanabb, utóbbival azonban nem lenne gond, a NATO-n belül egyre erősödnek a tárgyalóasztalos rendezés iránt elkötelezett hangok.

A lehetőségek mindegyikében az a legborzalmasabb, hogy egyáltalán felmerült. A legcélravezetőbb taktika nyilvánvalóan a megelőzés. Hogy ezt fenyegetőzéssel, demonstratív módon vagy a diplomácia nyelvén kívánja elérni a NATO, a végeredményt tekintve teljesen mindegy.
És a táska zárva marad.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Pool/Mihail Klimentyev
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn