Kína az elektromos töltőállomások terén is abszolút első

Szerző: | 2022. október. 31. | Zöldenergia, Zöldgazdaság

A sok pontból kiépített, kiterjedt töltőhálózat nagyobb hatótávolságot eredményez az e-járműveknek, ez az előny pedig villámgyorsan tolja fel az eladási mutatókat.

Kína tengerparti, Hongkonggal szomszédos tartományában megoldották az elektromos autók hatótávolság-problémáit. A 178 ezer négyzetkilométeres Kuangtung tartományban az elmúlt esztendőkben több százezer elektromos töltőpontot építettek ki: jelenleg több mint 345 ezer utcai és út melletti oszlop, valamint 19 ezer komplett töltőállomás várja az energiára szomjazó e-autókat, ezzel pedig a tartomány a legkiterjedtebb hálózattal rendelkezik Kínában. A szám arra a keserű tényre is rávilágít, hogy Kuangtungban önmagában több töltőpont van, mint az Amerikai Egyesült Államokban együttvéve.

Míg Európában 2021 végéig 442 ezer, az Államokban pedig 113 ezer nyilvános töltőpontot helyeztek el, addig Kínában már 1,15 milliónál jártak. A különbség pedig napról napra nő: csupán az elmúlt egy esztendőben Kína 592 ezer nyilvános töltőpontot adott át, ez pedig önmagában több mint amennyit a Biden-kormány 2030-ra szeretne elérni.

A kuangtungi fejlesztések azonnal megmutatkoztak az elektromos autók eladási statisztikáin. Miután a „bárhol tudsz tölteni” elve érvényesül, a tulajdonosoknak nem kell gondosan megtervezett útitervet összeállítani, amely a töltőpontok távolságától és saját autójuk hatótávjától függ. Ez pedig már olyan ösztönző erő, amire lehet építeni:

az év első felében 151 százalékkal nőtt az értékesítés, ami azt jelenti, hogy a tartományban már majdnem 1,5 millió elektromos jármű rója az utakat.

A változás a gyártásban is pozitív eredményt hozott: jelenleg a Kínában előállított e-autók közül minden nyolcadik Kuangtungban készül. A gyártás – köszönhetően többek között a mesterien kiépített töltőhálózatnak – az első félévben kétszeresére nőtt a tavalyihoz képest.

Fotó: 123RF
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn