Magyarországon a legmagasabb az IKT-szakemberek aránya a régióban

Szerző: | 2023. február. 18. | Hazai, Technológia

Egy szorosabb együttműködés hozzásegítené Magyarországot ahhoz, hogy az innovatív kkv-k, illetve startupok a következő években 30 ezer magas hozzáadott értéket termelő munkahelyet teremtsenek, ami akár 1,3 milliárd eurónyi, azaz közel 500 milliárd forintnyi helyi piacot generálhatna.

Az infláció növekedése, a járvány friss hullámából történő kilábalás bizonytalan volta (főleg Ázsiában), továbbá az ukrajnai háború és a döcögősen haladó, nagy kockázatokat jelentő európai energetikai átállás, illetve a fenntarthatóbb, kevéssé szennyező, az éghajlatunkat is jobban védő világ megteremtése – számos nehézség, kihívás a gazdaságban. A legtöbb akadémikus és agytröszt egyetért abban, hogy a makrogazdasági feltételek alapján a világ most hosszabb, kihívásokkal teli időszak elé néz. Ezt állapítja meg a neves tanácsadó vállalat, a McKinsey & Company 2023 elején közzétett elemzése.

A tanulmány készítői idézik a sok-sok éves startup-szállóige mondatát: 

 

a gyémántok mindig nagy nyomás alatt születnek meg.

Lefordítva: a világ számos nagy innovációja (újabban úgy nevezzük: startup sikere), a gazdasági visszaesések (egyfajta nagy nyomás) idején születik, épül, és nő nagyra. Ugyanis a kihívásokkal teli idők nyilvánvalóan arra kényszerítik a vállalkozókat, hogy kockázatot vállaljanak, és innovatív üzleti modelleket teszteljenek. 

A lassú mozgású, azaz lassan változó, túlzottan nagy és merev struktúrájú vállalatok a gazdasági visszaesés idején általában visszavonulnak, visszahúzódnak, miközben az ambiciózusabb, kockázatvállaló, innovációkra nyitottabbak előtt megnyílnak a lehetőségek. 

Egy olyan időszakban, amikor sok kormány reméli, hogy enyhíteni tudja egy esetleges lassulás hatását, a virágzó startup-ökoszisztéma katalizálása lehet az egyik legígéretesebb út – állapítja meg a tanulmány.

A magyar startup-ökoszisztéma ma

A McKinsey a Dealroom nevű, a startup vállalkozásokról és kockázati tőke (Venture Capital, VC) tevékenységéről szóló globális információszolgáltatót idézi. Ennek adatai szerint Magyarországon jelenleg mintegy 2900 startupvállalkozás működik; ezek együttesen jelenleg mintegy 10-15 000 embert foglalkoztatnak, és eddig összesen több mint 1,4 milliárd eurónyi tőkefinanszírozást vontak be. Ez a mai, relatíve erős forintárfolyam mellett számolva is mintegy 530 milliárd forintot ad ki.

A McKinsey szakértői kiemelik, hogy Magyarország gazdaságának számos erőssége van, például a tudományos innováció kultúrája, az innovatív tehetségek és a nagy európai piacok közelsége. „Mindezek az erősségek hozzájárulhatnak egy virágzó startup-ökoszisztéma kialakításához. Ha ezeket más országok legjobb gyakorlataival kombinálnánk, akkor ez Magyarországnak valódi lehetőséget adna gazdasága rugalmasságának és versenyképességének növelésére” – fejti ki a friss tanulmány.

A magyar startup-ökoszisztéma lehetőségeinek azonosítása érdekében a neves elemzőcég összehasonlította a magyarországi startup ökoszisztéma legfontosabb mutatóit (beleértve az értékteremtést, a finanszírozást és az egy főre jutó startupok számát) az európai, közel-keleti és afrikai sikeres ökoszisztémákéval. 

Magyarország számos olyan dologban, amelyet általában a sikeres induló vállalkozások életciklusa alapjának tekintenek, a régió egészével egy szinten van. 

Sőt, a startup-ökoszisztéma egyes aspektusaiban és szegmenseiben Magyarország még a versenytársait is megelőzi; például itt a legmagasabb az információs és kommunikációs technológiai szakemberek aránya a régióban – a teljes munkaerő 3,6 százaléka, szemben a Kelet-Közép Európa régió egészének 2,8 százalékos átlagával.

A startup-ökoszisztéma egészségét azonban általában a sikeres, nagy értékű exitek (egy startup felvásárlása vagy tőzsdei bevezetése) alapján mérik, mind számban, mind értékben.

Tekintettel a nagy értékű exitek vagy akár a nagyobb startupok relatíve alacsony számára, a feltörekvő magyar vállalkozók kevesebb érdemi példával rendelkeznek.

 A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Címlapfotó:123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn