Német fegyvergyár: Megrendelés nélkül nem gyártunk semmit

Szerző: | 2023. március. 18. | Háború

A Rheinmetall elnöke megkongatta a vészharangot, mondván: azért nincs elég lőszere Ukrajnának, mert az európai kormányok nem költenek eleget a megrendelésekre.

A magyar haderőfejlesztés egyik legkiemeltebb beszállítója, a Leopard harckocsikért és a 155 mm-es lövedékekért is felelős német Rheinmetall vállalat vezérigazgatója, Armin Papperger kendőzetlen nyíltsággal beszélt arról, hogy az Ukrajnában kialakult lőszerhiány miatt az európai kormányok a felelősek. „Megrendelés nélkül nem gyártok semmit” – mondta, rámutatva, hogy az európai hadiipar addig nem tudja orvosolni a kritikus lőszerhiányt, ameddig a kormányok nem nyúlnak mélyebben a zsebükbe, hogy növeljék a hadiipari vállalatok kapacitásait.

Ukrajna havi 350 ezer tüzérségi lövedékkel lenne elégedett, a lőszerhiány azonban immár időnként kilátástalan helyzeteket eredményez a fronton. Papperger most keményen beleszólt az erről folyó vitába, mondván: „A lőszerhiány nem a védelmi ipar hibája. Az ipar azt adja, amire szükség van”. Márpedig szerinte az idei, lassan véglegesedő megrendelések alapján a Rheinmetall kapacitásainak mindössze kétharmadát fogja kihasználni.

A fegyvergyártók dilemmája

Ukrajna újabb és újabb fegyvereket követel a Nyugattól, és elégedetlen a gyártási tempóval. Pedig a fegyvergyártók lassúságának a szokásos indokokon túl van egy meglepően prózai, de gazdasági szempontból annál érthetőbb oka is.

A Rheinmetall jelenleg évi 450 ezer tüzérségi lőszert tud gyártani, a következő két évben ezt a mennyiséget 600 ezerre akarja növelni. Az ambiciózus projekt egyik zászlóshajója pedig Magyarország lesz, a vállalat várpalotai gyárában ugyanis a 155 mm-es tüzérségi lövedékeket is nagy mennyiségben fogják előállítani.

A cég Szászországban is szeretne egy lőszergyárat építeni, ám Papperger már most közölte, hogy a 700-800 millió eurós beruházást csak állami segítséggel fogja tudni kivitelezni. „Nemzetbiztonsági projektről beszélünk, amit önerőből nem tudunk finanszírozni. Állami támogatásra van szükségünk, és hiszem, hogy a kormány jó döntést fog hozni” – mondta.

A Rheinmetall vezére szerint az amerikai és az európai védelmi ipar megfelelő mennyiségű haditechnikai felszerelést tud szállítani Ukrajnának, ám ahhoz – az USA fegyvergyártóinak igényeihez hasonlóan – hosszú távú szerződésekre és rögzített megrendelésállományokra lesz szükség.

MTI/EPA/Ronald Wittek
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn