Lemondott az agrárminiszter az ukrán gabonabotrány miatt

Szerző: | 2023. április. 6. | Háború, Világgazdaság

Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter feladta a küzdelmet Brüsszel ellen, és éppen a Zelenszkij-látogatás napján jelentette be lemondását.

Meglepőnek nem nevezhető, az időzítés miatt mégis váratlan esemény árnyékolta be Volodimir Zelenszkij lengyelországi látogatását április 5-én. Ugyanezen a napon jelentette be lemondását Henryk Kowalczyk mezőgazdasági miniszter, aki döntését a Lengyelországba és az egész uniós piacra ellenőrizetlen beáramló, piactorzító ukrán gabonadömping káoszt okozó, és jelenleg megoldhatatlannak tűnő problémájával indokolta.

A vég kezdete

A háború kitörése után hamarosan realizálódott a globális gabonakereskedelem egyik legégetőbb problémája: hogyan fognak kijutni az orosz blokád alatt álló ukrán kikötőkből a szállítmányok, hogy eljussanak rendeltetési helyükre a világ minden pontján? A szükségmegoldások egyik legfontosabb eleme az Ukrajnával szomszédos országok, köztük természetesen Magyarország önzetlen szolidaritási segítsége volt, amelynek során vasúti hálózatok kapacitásnövelésével, szárazföldi úton igyekeztek az ukrán terményeket eljuttatni az EU-s kikötőkbe. Az EU ugyanakkor teljes vámmentességet biztosított az ukrán agráripar termékeire, így Kijev úgy tud kereskedni, hogy minden olyan kedvezmény és kiváltság megilleti, ami az EU-s tagállamoknak jár.

Tarolnak az ukrán exportőrök – az EU-s tagállamok kárára

Így változik a szolidaritás teljes rémálommá: Ukrajna legyalulja az EU-s gabonapiacot, Brüsszel pedig nem tesz ez ellen semmit.

A terv jó volt, de nem működött. Nem kellett sok idő, hogy Nagy István agrárminiszter és kollégái rájöjjenek: az olcsó, ellenőrizhetetlen körülmények között és az EU-s előírások mellőzésével, nem egy esetben az unióban tiltott vegyszerek alkalmazásával termesztett ukrán gabona zöme nem is hagyja el az Európai Unió területét: a legnagyobb mennyiséget a gabonakereskedők és spekulánsok még helyben felvásárolják, majd a belső piacot árasztják el vele, magyarán: az ukrán gabonadömping olyan piactorzító hatással járt és jár, amelyre azonnali és rendkívül határozott megoldást kellett volna hozni.

Brüsszel hátat fordított

A helyzetet már az év elején orvosolni kellett volna, ezért Nagy István és minisztertársai januárban azonnali segítséget kértek Brüsszeltől. Az Európai Bizottság azonban nem volt hajlandó érdemben foglalkozni a problémával: az egyetlen, nonszensz ötlete az volt, hogy megnyitja a mezőgazdasági vészalapot, és abból próbálja meg kompenzálni az ukrán gabonadömping miatt egyre súlyosabb károkat szenvedő országokat. Túl azon a már egyáltalán nem meglepő döntésen, hogy Magyarországnak ebből az uniós forrásból sem adnak egy centet sem, a szétosztogatott összegek a károk méretéhez képest olyan nevetségesnek tűntek, amely csak még jobban feldühítette a tagállamok gazdálkodóit.

Brüsszel szerint Magyarországot nem fenyegeti az ukrán gabonadömping, így pénz sem jár neki

Ismét sikerült belerúgni Magyarországba: egy centet sem kapunk az ukrán gabona okozta károk enyhítésére.

Meddő kísérletek

Ekkorra már a miniszterelnökök és államfők is bekapcsolódtak a küzdelembe. Orbán Viktor az EU-csúcson személyesen egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel: az eredmény egy újabb közös levél lett, amelyet az érintett országok immár személyesen Ursula von der Leyennek címeztek, egy komplex intézkedéscsomagot megfogalmazva. A levél egyrészt a rendkívüli és azonnali támogatási összegek drasztikus emelésének ötletét tartalmazta, kiegészítve a vészalapot további forrásokból. Felvetették azt is, hogy az EU humanitárius céllal vásárolja fel az ukrán gabonadömping miatt a tagállamokban rekedt és eladhatatlan gabonát, ám a legfontosabb és egyetlen valódi megoldást mégis az a javaslat jelentette, amelynek értelmében az EU eltörölné az ukrán vámmentességet, ezzel visszaállítva a belső piac egyensúlyát.

Fogy a türelem: az ukrán gabonadömping azonnali EU-s beavatkozást igényel

Az ukrán gabonaimport miatt fuldokló országok agrárpiaca egyre kétségbeejtőbb helyzetben van. A tagállamok most közös levélben fogalmazták meg követeléseiket és ajánlásaikat, amelyet az EB elnökének, Ursula vond der Leyennek juttattak el.

A javaslatok ismét süket fülekre találtak, sőt: az EB gyorsan bejelentette, hogy 2024-ig meghosszabbítják az ukrán gabona vámmentességét. A lengyel gazdák azóta folyamatosan tüntetnek, állításuk szerint az elmúlt hetekben még nagyobb mennyiségű ukrán termény árasztotta el a piacot, mint eddig.

Sejthető volt, hogy Henryk Kowalczyk széke erősen inog, az agrárminiszter végül – nyilván nem véletlenül – éppen Zelenszkij látogatásának napjára időzítette a vég bejelentését. Mint mondta, miután az Európai Bizottság a vámmentesség hosszabbítása mellett döntött, ahelyett, hogy a tagállamok jogos érdekeit vette volna figyelembe, nem érzi értelmét az egyenlőtlen és teljesen egyoldalú küzdelem folytatásának.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: Henryk Kowalczyk miniszter
MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn