Állampolgárság: még németül se kell tudni, agyő, honosítási vizsga 

Szerző: | 2023. augusztus. 27. | Geopolitika, Kiemelt, Társadalom

A német kormány a múlt szerdán rábólintott arra a törvénytervezetre, amely felgyorsítja az állampolgárság megszerzését. A könnyítés célja az, hogy a gyorsabb hozzáféréssel megnyissák az utat a szakképzett migránsok előtt, amivel orvosolni szeretnék Európa legnagyobb gazdaságának krónikus munkaerőhiányát.

A koalíciós német kabinet először májusban állt elő tervezetével, amely nyolcról öt, illetve három évre rövidíti a migránsok számára előírt tartózkodási időt, ha a bevándorlók különleges integrációs erőfeszítéseket tesznek, például kiválóan beszélnek németül vagy önkéntes munkát végeznek – írta a Reuters brit hírügynökség berlini jelentésében.

2035-re 7 millió dolgozó fog hiányozni

A most elfogadott új törvény lehetővé teszi a kettős állampolgárságot is, és automatikus honosítást biztosít azoknak a gyermekeknek, akik német földön születtek, feltéve, hogy a szülők több mint öt éve az országban élnek. 

Németország, akárcsak az iparosodott országok világszerte, súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Ez különösen égető a magasan képzett szakmunkások körében és a gyorsan növekvő ágazatokban. A munkaerőhiány megviseli a gazdaságot, amely idén visszaeséssel szembesül. Németországban öregszik a társadalom, 2035-re 7 millió szakképzett munkavállaló fog hiányozni.

A német állampolgárság nem feltétele a migránsok munkavállalásának. Németországnak pedig az egyik dédelgetett célja, hogy a legtehetségesebb külföldi munkavállalók célországává váljon. Berlin azt reméli, hogy a német állampolgársághoz való könnyebb és gyorsabb hozzáférés lehetősége vonzza majd a képzett migránsokat.

A hármas koalíció letisztította az utat

Több ezer külföldi vendégmunkás számára – nagy részük évtizedekkel ezelőtt Törökországból és Dél-Európából érkezett Németországba – a törvénytervezet a német útlevélhez vezető utat is leegyszerűsíti. Ezt a német nyelvi követelmények csökkentésével és a honosítási teszt eltörlésével érné el. 

Tehát ezentúl az állampolgárság megszerzéséhez még konyhanyelven sem kell tudni németül, és nem lesz semmilyen vizsga, amelyet előzetesen teljesíteni kell. 

A kormány ezzel azt nyilvánítja ki, hogy Németországban nem szükséges az állam nyelvén kommunikálni, és még az ország történelméből, hagyományaiból sem kell tudni semmit. 

A szociáldemokrata, zöld és liberális koalíció, amely szinte teljesen letisztította az utat az állampolgárság elnyerése előtt, azonban most más akadályba, a saját maga által működtetett bürokrácia falába ütközik. 

A német hatóságok már most is túlterheltek a több ezer elmaradt honosítási kérelemmel, 

egyes szakértők kételkednek abban, hogy a reformok gyorsan elérhetik fő céljukat, azaz a több százezer üres álláshely betöltésére alkalmas szakembergárda becsábítását az országba.

„Világosan látjuk, hogy a törvény liberális szabályozást kínál, de ezek a szabályok valószínűleg csak papíron léteznek majd” – mondta Holger Kolb migrációkutató a Reutersnek. Kolb szerint az állampolgárság elnyerésére továbbra is hosszú várakozási idővel kell számolni. Ezek a problémák hátráltatni fogják Németország reformjait számos kapcsolódó területen, például a külföldről érkező szakképzett munkavállalók számára kiadott vízumok esetében is.

A német közigazgatás nem jól fizetett, nem számítógépesített, épp ezért lassú

Mi az oka ennek? „A közszférában is tapasztalható a munkaerőhiány, hiszen a munkahelyei nem olyan jól fizetettek, mint más ágazatokban. Aztán itt van a digitalizáció hiánya, ami az egész német társadalomban érezhető. Ha ehhez hozzáadjuk az idén elfogadott számos migrációs reform hatását, akkor érthető, hogy ezek együttesen megterhelik a bevándorlási hatóságokat – fejtette ki a szakértő – Egy törvényt viszonylag gyorsan meg lehet változtatni, de a közigazgatás korszerűsítése, digitalizálása és átszervezése igen nehéz feladat.

A német belügyminisztérium adatai szerint az ország 1,1 százalékos honosítási aránya jóval az Európai Unió 2 százalékos átlaga alatt van, ez azt tükrözi, hogy a külföldiek vonakodnak lemondani régi állampolgárságukról a német állampolgárságért cserébe. Ezt a helyzetet orvosolja az új törvényjavaslat, amely biztosítja a kettős állampolgárságot. 

A 2015-2016-ban Németországba érkezett szíriai menekültek százezrei jogosultak a német útlevélre, ami nagyban hozzájárult a honosítási kérelmek számának növekedéséhez – derült ki a Mediendienst Integration, a bevándorlási és menekültügyi adatokat gyűjtő online portál márciusban készített tanulmányából.

Még ez a reform se vetekszik a kanadai lehetőségekkel

Ám a kérelmek száma gyorsabban nőtt, mint a hatóságok által feldolgozott honosítások száma, egy év alatt megduplázódott Köln és Drezda városokban, sőt Bielefeldben megháromszorozódott – összegzi a tanulmány. A várakozási idő egy–három évig eltarthat Hamburg, München és Chemnitz városaiban.  

A hosszú várakozási időkkel kapcsolatban Nancy Faeser belügyminiszter azt mondta, hogy a kérelmek kezelése és a migrációs hatóságok egyéb adminisztratív munkája a német szövetségi államok által szabályozott kérdés. Tariq Tabbara, a Berlini Közgazdasági és Jogi Egyetem állampolgársági jogászprofesszora szerint az új törvény olyan új szabályozásokat tartalmaz, amelyek valószínűleg még bonyolultabbá teszik az eljárást. Például szigorúbb feltételeket szabnak, hogy az igénylő anyagilag önállóan el tudja-e tartani magát, amely követelményt a tisztviselők már most is hosszasan vizsgálják.

A hagyományos bevándorlási országokban, például Kanadában, még a német reform ellenére is sokkal könnyebb az állampolgársághoz való hozzáférés – fejtette ki Tabbara a Reutersnek nyilatkozva, és hozzáfűzte: – Megeshet az is, hogy a német eljárás még a korábbinál is nehézkesebb lesz.

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn