Kitört az ukrán korrupciós tésztabotrány

Szerző: | 2023. augusztus. 29. | Háború, Kiemelt, Társadalom

Egy kicsit túlárazta az ukrán kormány a háború sújtotta területek élelmiszer-ellátását, így aztán hirtelen el is tűnt 1,7 millió dollár.

Már megint áll a bál Kijevben. Mindössze pár héttel az után, hogy Zelenszkij elnök büntetőeljárások tömegét indította el ukrán toborzási vezetők ellen (ezzel egy időben valamennyit azonnali hatállyal kirúgta) súlyos korrupció gyanúja miatt, máris itt az újabb botrány.


A lebukásban ezúttal nem a védelmi, hanem a mezőgazdasági és az élelmiszerügyi tárca az érintett, de olyannyira, hogy a szálak a legfelsőbb vezetésig, Tarasz Viszockij miniszterhelyettesig vezetnek. A gyanú szerint a minisztérium 1,7 millió dolláros kárt okozott az államnak, miután mesterségesen felfújt árakon vásárolt élelmiszert a háború sújtotta területek lakosságának.

Egy cég mind felett

A nyomozás már meg is indult az érintett magas rangú tisztviselők ellen, hogy kiderítse: miként tudtak túlárazva vásárolni a donyecki, zaporizzsjai és kijevi lakosságnak élelmiszert, úgy, hogy közben teljesen figyelmen kívül hagyták az alacsonyabb árajánlatokat (beleértve az ukrán termelőkét is), és egyetlen „kiválasztott” cégen keresztül bonyolították le külföldről a beszerzést (ami egyébként alapvetően tésztaszállítmányokat tartalmazott).

Az ügyet vizsgáló nyomozók szerint a tisztségviselők nagyon is tudtak az alacsonyabb árajánlatokról, ennek ellenére kötötték meg a gyanú szerint számukra rendkívül jövedelmező külföldi szerződéseket.

A történetben ráadásul felbukkantak fiktív cégek is, amelyeknek nagy összegeket utalt az ukrán minisztérium – közölték a vizsgálatot irányítók, hozzátéve, hogy ennyi „véletlent” már bajos lesz kimagyarázni.

De azért sikerül?

Pedig a mezőgazdasági tárca éppen ezzel próbálkozik. Mint mondják, a nyomozók valamit félreérthettek az árkalkulációs folyamat ellenőrzésénél. Viszockij is tagad minden vádat, szerinte semmilyen jogsértést nem követett el, ráadásul – mint fogalmazott – az orosz invázió kezdeti időszakában semmi idő nem volt a pepecselésre, gyors beszerzéseket kellett azonnal megoldani, ezért tűnhet most úgy, hogy az említett cégen kívül nem vettek figyelembe más ajánlattevőket.

A minisztérium közleménye szerint a nyomozók „számítási hibát” vétettek, ugyanis ők az ellenőrzés során 500 grammos csomagokkal kalkulálnak, míg az eredeti beszerzés kilogrammos tételekre vonatkozott.

Zelenszkij igyekszik komolyan venni a rendszerszintű korrupció elleni küzdelmet, legalábbis több olyan intézkedést hozott már, amely erre utal. Mást nem is nagyon tehet. Mind a Világbank, mind az IMF a korrupció elleni hadjárat sikerét jelöli meg egyik feltételként a hitelnyújtáskor, de Brüsszel és a NATO is több ízben figyelmeztette az elnököt: ha Ukrajna valóban csatlakozni akar az EU-hoz és a katonai tömbhöz, az egyik legfontosabb dolga a korrupció felszámolása lesz.

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn