Fogatlan Leopardok: Ukrajna visszaküldi a német harckocsikat

Szerző: | 2023. szeptember. 28. | Háború, Kiemelt

Tíz Leopard harckocsit küldött vissza Kijev Németországnak, miután használhatatlan állapotban érkeztek meg Ukrajnába.

A Scholz-kormány szeret dicsekedni azzal, hogy az Egyesült Államok után Németország a legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának. Ez igaz is lenne, de egy-egy lapát homok mégis mindig bepottyan az olajozottan működő önfényező fogaskerekek közé.

Ilyen volt az az eset, amikor kiderült, hogy bár Berlin nagyon lelkesen ígér újabb és újabb fegyvereket Ukrajnának, a gyakorlati megvalósítással már nem sokat bíbelődik. Így fordult elő, hogy

egész szállítmányok léteznek papíron, a valóságban azonban az ukrán katonák soha nem is találkoztak a nyilvánosan és büszkén kommunikált haditechnikai eszközökkel.

Az ukránok annak idején hónapokig tartó kampányba kezdtek, hogy Németország küldjön nekik Leopard harckocsikat. Scholz végül izzadva teljesítette a követelést, de arra gondosan ügyelt, hogy kitakarítsa a múzeumot, és a hadrendből már rég kivont (az 1960-as években kifejlesztett harckocsi utolsó verziója az 1990-es években készült, aztán a 2-es modell és annak változatai teljesen leváltották az elődöt) Leopard 1-eseket is küldjön, „darabra megvan” alapon.


Vissza a feladónak

Az ukrán hadvezetés már nem mosolygott annyira, amikor a napokban szó szerint visszaküldte a nagylelkű német ajándékot. Tíz harckocsiról ugyanis kiderült, hogy olyan súlyos műszaki hibákkal küzd, amelyek alapján inkább a bontóba, semmint a frontra lehetne irányítani.

Németország utólag elismerte, hogy műszakilag pocsék állapotban lévő harcjárműveket adományozott Ukrajnának, de még mindig nem világos, hogy gyártási vagy amortizációs probléma volt a hiba forrása, ahogyan az sem,

miért nem vették észre a szállítás előtt, hogy ócskavasakat készülnek ajándékozni Kijevnek.

A szerencsétlenkedés a lehető legrosszabbkor jön az ukrán hadseregnek, amelynek az egyébként is megfeneklett ellenoffenzíváját a napokon belül beköszöntő csapadékos időjárás, majd az azt követő tél teljesen be fogja fagyasztani.

Ebből a szempontból tulajdonképpen már mindegy lesz, hogy a Leopardok milyen állapotban vannak. A rossz idő bekövetkeztével kialakuló sártengerben egyébként sem veszik sok hasznát a harckocsiknak: a késő ősz és a tél a légi csapások szezonja lesz, ezért az ukránok Berlintől most azt kérik, kezdjék el végre küldeni a Taurus rakétákat, mert azzal többre fognak menni, mint néhány fogatlan Leoparddal.

Fotó: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn