Dr. Végzet izraeli forgatókönyvei

Szerző: | 2023. október. 13. | Háború, Kiemelt, Világgazdaság

Nouriel Roubini sztárközgazdász nem véletlenül kapta a Végzet becenevet. Az izraeli háború globális piacra gyakorolt hatásával kapcsolatban azonban ő sem a pesszimista forgatókönyvet valószínűsíti. Egyelőre.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank marokkói konferenciáján Nouriel Roubini is kifejtette véleményét az izraeli háború kapcsán. A sztárközgazdászt Dr. Végzetnek is nevezik, nemcsak azért, mert hajlamos legendásan pesszimista előrejelzéseket adni, hanem azért is, mert ezek a jóslatai általában valóra is válnak. Ő volt az, aki többek között pontosan megjövendölte a 2008-as gazdasági világválság kirobbanását is.

Ha rosszabbra fordul a helyzet, minden összeomolhat

Roubini egyetért Janet Yellen amerikai pénzügyminiszterrel, aki szerint egyelőre nem látszik a globális piacokon az izraeli háború hatása. Mint mondta, a pénzügyi terület jelen pillanatban nem számol az eszkaláció lehetőségével.

A befektetők várakozásai szerint Izrael most elfoglalja Gázát, és megsemmisíti a Hamászt. Ez az alapforgatókönyv. Borzalmas lesz, de ebben az esetben a pénzpiacok nyugodtak maradnak

– fogalmazott.

A részvények a globális piacon egyelőre valóban nem reagáltak számottevően az izraeli háborúra. Az amerikai tőzsdén jegyzett 500 nagyvállalat (S&P 500) és a világ többi számottevő indexe a konfliktus kitörése utáni első három napban például 1-2 százalékos mozgásba kezdett, hogy aztán visszaálljon szinte ugyanabba a pozícióba. Az olaj- és energiarészvények a támadás utáni órákban felfelé indultak, de aztán ez a jelenség is alábbhagyott.

Roubini szerint azonban van egy ennél sokkal rosszabb forgatókönyv, amelyben Irán és Libanon is háborús félként keveredik bele a konfliktusba.

Ha ez megtörténik, az az Öbölből érkező olajellátás megszakadását és az olajárak kilövését jelenti majd. Még mindig nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv, de ha bekövetkezik, annak a gazdasági hatása apokaliptikus lesz

– vázolta fel a jelenlegi helyzet folytatásának katasztrofális verzióját Dr. Végzet.

Mindaddig tehát, amíg a piac regionális konfliktusként kezeli az izraeli háborút, nem számol az olajárak számottevő megugrásával. A probléma valóban akkor kezdődik, ha a konfliktus eszkalálódik: amennyiben Gázán és Dél-Libanonon túli területeket is érint (különös tekintettel Iránra), az hatalmas problémát fog okozni a központ bankok számára is, globális szinten pedig olyan stagflációs sokkal járhat, amely recesszióba sodorhatja az egész világot.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/AP/Hatem Ali
Belső fotó: MTI/EPA/Dennis M. Sabangan

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn