Az USA az izraeli háború miatt szankciókat fontolgat Irán ellen

Szerző: | 2023. október. 12. | Háború, Kiemelt, Szankciók

Az Egyesült Államok nyomatékosítani akarja a figyelmeztetést Irán felé: ne avatkozzon be az izraeli háborúba.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere nem zárja ki a szankciók lehetőségét Iránnal szemben. A héten az USA hadseregének új vezérkar főnöke, Charles Brown már figyelmeztette Teheránt: maradjon a lehető legtávolabb az izraeli–palesztin konfliktustól, különben az Egyesült Államok a gyakorlatban mutatja meg, mit jelent az, amikor „Izrael feltétlen támogatásáról” beszélt.


Bár a Hamász már megköszönte Irán segítségét az Izrael elleni támadásokban, Teherán tagadja, hogy részt vett volna a háború kirobbantásában. Az USA – hivatalos közlése szerint – egyelőre nem talált arra vonatkozó bizonyítékot, hogy Irán valóban szerepet játszott volna a mostani terroristatámadásokban, az azonban tény, hogy az ország régóta támogatja a Hamászt, és fegyverekkel is ellátta azt.

A jól ismert fegyver

Janet Yellen gazdasági oldalról igyekezett kiegészíteni Brown figyelmeztetését. Mint mondta, nem akar elhamarkodott kijelentéseket tenni, de Washington teljes mértékben figyelembe veszi a szankciók lehetőségét Irán ellen, amennyiben bebizonyosodik, hogy szerepe volt az Izrael elleni támadás megtervezésében és kivitelezésében.

Mint mondta, a jelenleg fennálló szankciók önmagukban is szigorúak, de ha kell, a kormány újabb tiltó intézkedéseket hozhat.

Yellen ugyanakkor az izraeli háború világgazdaságra gyakorolt hatását egyelőre nem tekinti súlyosnak. „Eddig nem láttunk arra utaló jeleket, hogy a háború a globális gazdasági kilátásokat befolyásolta volna” – fogalmazott.

***

Kapcsolódó:


Fotó: A Hezbollah libanoni radikális síita fegyveres szervezet iráni támogatói palesztin zászlóval ünnepelnek Teheránban, 2023. október 7-én, miután a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre.

MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn