Megnyerte első „halálos” perét a Tesla 

Szerző: | 2023. november. 3. | Kiemelt, Makronóm Morzsa, Technológia

A végzetes baleset még 2019-ben történt, a bíróság szerint azonban nem az autó volt a felelős a tragédiáért. Fontos ítélet született, a Tesla ellen ugyanis perek tucatjai indultak már.  

Október végén a Tesla megnyerte első perét egy halálos közúti baleset ügyében. A súlyos tragédia még 2019-ben történt, amikor Micah Lee Tesla 3-as autója lesodródott az útról, és 105 km/órás sebességgel egy fának csapódott. Lee az életét vesztette a balesetben, két utasa (köztük egy 8 éves kisfiú) súlyosan megsérült.  

Lee családja 400 millió dollárra perelte be a Teslát, azt állítván, hogy a jármű autopilot sofőrasszisztens technológiája mondott csődöt, a funkciói nem működtek megfelelően, és ez okozta a tragédiát.  

Ittasan még Teslával se! 

A Tesla végig tagadta a felelősségét, mondván, Lee alkoholt fogyasztott, mielőtt volán mögé ült. Arra pedig, hogy a jármű autopilot funkciója bekapcsolt-e egyáltalán, semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre – érveltek Musk ügyvédjei.  

Az esküdtszék végül kijelentette: a vállalat ellenérvei jogosak, ráadásul a járműnek bizonyítottan nem volt semmiféle szoftveres gyári hibája.  

Elon Musk jogi csapata a második győzelmét könyvelheti el az idén: egy korábbi (csak sérüléssel járó) baleset kapcsán azzal érveltek, hogy az autopilot rendszer a neve ellenére 

nem egyenlő azzal, hogy nincs szükség az autó vezetéséhez emberi közreműködésre.  

Miután erre a tényre minden lehetséges módon figyelmeztetik a tulajdonosokat, amennyiben a sofőr oda nem figyelése okozza a balesetet, az nyilvánvalóan nem a Tesla hibája.  

A bíróság ebben az esetben is a cégnek adott igazat, a mostani győzelem azonban mindenképpen komolyabb a vállalat számára. Az autopilot technológia miatt számos eljárás van folyamatban ellene, így a Lee-eset akár precedensértékű is lehet a jövőre nézve.  

*** 

Kapcsolódó: 


Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn