Eszelős eladási mutatók a Teslánál

Szerző: | 2023. június. 28. | Kiemelt, Technológia, Világgazdaság

Musk annyi elektromos autót adott el, hogy azzal szinte egymaga megverte a német piacot. És persze mindenkit az amerikai értékesítésben.

Bejött Biden elnök számítása a zöld törvénnyel: az adójóváírási ösztönzőknek köszönhetően 2023-ban úgy megugrott az elektromos járművek eladása az Egyesült Államokban, hogy az USA be is sorolt Kína mögé, az eddigi ezüstérmes Németország pedig lejjebb csúszott egy szintet.

A növekedés 79 százalékos volt, az eladások 81 százalékát a tisztán elektromos járművek tették ki, míg a maradékon a hibridek osztoztak. Az, hogy a Tesla tarolt, nem okozott különösebb meglepetést: az viszont, hogy mekkora előnnyel, már igen.

Elon Musk ugyanis több elektromos járművet adott el, mint az utána következő tizennyolc vállalat együttvéve.

A Tesla az eladások 63 százalékát produkálta, azután egy döbbenetesen széles szakadák következik: a második helyre befutó General Motors csupán 7,6 százalékos eredményt tud felmutatni. A legkelendőbb járművek a Tesla Model Y és a Tesla Model 3 voltak, majd a Chevrolet Bolt EUV, a Volkswagen ID.4 és a Chevrolet Bolt következtek.

A Counterpoint globális üzleti elemző cég kutatása szerint a felívelés folytatódni fog. „A gazdasági feltételek további javulása esetén 2023-ban az USA-ban eladott járművek száma a 1,5 milliót is eléri” – prognosztizált a Counterpoint, a Nemzetközi Energiaügynökség pedig osztja az optimizmust: előrejelzése alapján év végéig várhatóan az elektromos járművek teszik ki a globális autóeladások közel egyötödét.

Kína verhetetlen

A sorrendváltozás a trónt nem érinti. A világ legnagyobb autópiaca továbbra is Kína, amely önmagában a globális eladások 60 százalékáért felel. Ennek kárvallottjai egyébként szintén a német vállalatok, akiket négy évtizeddel a megjelenésük után a sokkal kifinomultabb technológiával és sokkal olcsóbban eladható kínai autók egyszerűen letaszítottak a csúcsról a világ első számú autókereskedelmében.

A német gyártók egyelőre nem akarják veszni hagyni a kínai piacot. A közelmúltban több vállalatvezér is szembeszállt a hivatalos német „kockázatmentesítési” politikával, amely a Pekingtől való gazdasági függetlenedés első lépéseként lazítaná a kereskedelmi kapcsolatokat. A vezetők egyöntetű véleménye az, hogy Scholz kancellár súlyosan téved a helyzet kezelési módszereit illetően, a kínai kapcsolatokat pedig még szorosabbra kell fűzni a tartókötelek elvágása helyett.

Ami a Teslát illeti, Kínában már nem annyira sikeres, mint az USA-ban: míg a kínai BYD közel 40, a Tesla 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a piacon, ám még így is az egyetlen külföldi vállalat, amely labdába tud rúgni, hiszen a 2023-as eladások kétharmadáért négy kínai gyártó és Elon Musk cége felelt.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn