Magyarország lehet a zöldátállás egyik nagy nyertese

Szerző: | 2023. december. 4. | Hazai

A magyar kormány minden lehetőséget megragad a zöldenergia termelésére és tárolására, hogy a világgazdaság zöldátállásának egyik nyertese lehessen – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a COP28 klímakonferencián.

PM/Makronóm

Varga Mihály az Egyesült Arab Emírségek meghívására vett részt a COP28 ENSZ klímakonferencia pénzügyi napjának fórumán. A pénzügyminiszter Dubajban kifejtette: Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöldátállásának egyik nyertese legyen.

A pénzügyminiszter elmondta: ha sikeresek akarunk lenni, zöldenergiát kell termelni és tárolni, a magyar kormány pedig minden ezzel kapcsolatos lehetőséget megragad.

Magyarország a klímaváltozás elleni harcban jelentős eredményeket ért el, amelyek magukért beszélnek: azon kevés állam közé tartozik, aki 1990 óta úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkentette – hívta fel rá a figyelmet a pénzügyminiszter, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia.

Mint mondta:

az új világgazdasági rend nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik, és mivel Magyarország időben fogott neki a zöld beruházásoknak, a versenyben jó esélyekkel vesz részt.

Varga Mihály az ülésen kijelentette: az adópolitika, az éghajlati célok költségvetésbe vonása, a zöld kötvények kibocsátása mind hozzájárulnak a klímacélok eléréséhez. Utóbbi szempontjából hazánk különösen sikeres: 2020-ban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként megalkotta első Zöld Kötvény Keretprogramját. Magyarország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld Kötvényeket a hazai, illetve nemzetközi piacokon, összesen csaknem 1700 milliárd forint értékben – ismertette a pénzügyminiszter.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn