Egy orosz oligarcha fekete karácsonya

Szerző: | 2023. december. 29. | Háború, Kiemelt

Roman Abramovics, a Chelsea volt tulajdonosa marad a szankciós listán. A hírt éppen karácsony előtt jelentette be az EU legfelsőbb bírósága. A milliárdos dühöng, és változatlanul azt állítja, hogy semmi köze a háborúhoz.

Roman Abramovics elbukta a rá kivetett szankciók megszüntetése ügyében kezdeményezett eljárást és egyben a jó hírnevének megsértése miatt elindított, 1 millió eurós kártérítési pert is.

A rossz hírt az EU legfelsőbb bírósága közölte az orosz milliárdos jogi csapatával, úgy ítélve meg a helyzetet, hogy az iparmágnásra teljesen jogosan vetették ki a tiltó intézkedéseket, amelyeknek a jövőben is érvényt kell szerezni.

Az indoklásban elhangzott: Abramovics nem tudta bizonyítani, hogy jogellenesen szerepelne az Oroszország elleni szankciók listáján, a személyére és üzleti érdekeltségeire kirótt intézkedések pedig nem sértették sem indokolatlanul, sem aránytalanul alapvető jogait.

Abramovics: kicsike pont vagyok a gépezetben

Abramovics ellen még 2022 márciusában vetették ki a szankciókat, azzal az indoklással, hogy az Evraz acélgyártó vállalatban betöltött tulajdonosi szerepe egyrészt Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyának köszönhető, másrészt e cég bevételei révén tevékenyen hozzájárul a Krím háborús gazdaságához. Az, hogy a milliárdos nem hajlandó lemondani a vállalatban betöltött pozíciójáról, a bíróság szerint éppen elegendő ok arra, hogy a szankciókat és az eddig kiszabott tiltó rendelkezéseket továbbra is érvényben tartsák.

Abramovics a bírósági döntésre közleményben reagált, amelyben kijelentette: mélységesen csalódott, miután sem személye, sem vállalatai révén soha nem volt képes és nem is akart befolyásolni vagy segíteni egyetlen kormányt sem (az oroszt is beleértve), míg az ukrajnai háborúból eddig csak kára származott, hasznot azonban semmilyen formában nem húzott belőle.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Anthony Anex

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn