Gigantikusra duzzasztja katonai költségvetését Izrael

Szerző: | 2024. január. 2. | Háború, Kiemelt

A pénzügyminisztérium 8 milliárd dollárral növelné a védelmi büdzsét 2024-ben, de a további evakuálások is egy vagyonba kerülnek majd.

A jövő évi költségvetés korrigálását kérte az izraeli pénzügyi tárca, 8 milliárd dollárnyi sékelnek megfelelő pluszt beépítve a katonai kiadások tervezetébe. Ezen túl további 10 milliárdot szánnának a határ menti területek 120 ezer embert érintő evakuálására, a rendőrség és egyéb biztonsági szolgálatok költségvetésének növelésére, valamint a háború során elpusztult települések újjáépítésére.

A büdzsé növelése jól jelzi, hogy Izrael egyelőre a háború tempójának fokozásával számol, amely a behívott tartalékosok és a csúcstechnológiás fegyverzet költségeinek emelkedésével jár.

A foglalkoztatottsági terület pillanatok alatt megváltozott az október 7-i terrortámadások után. A védelmi minisztérium akkor 360 ezer tartalékost mozgósított, ami az országos munkaerő 8 százaléka. A hatalmas tömeg zömét a munkahelyéről hívták be, tizedüket ráadásul a technológiai szektorból, amely nem csupán a legtermelékenyebb ágazat az ottani gazdaságban, de a nélkülözhetetlen szaktudás miatt a munkaerő kiesése sokkal nehezebben pótolható, mint más szegmensekben.

A pénzügyi tárca által benyújtott javaslatban ugyanakkor arról is szó van, hogy a nagy és kiterjedt intenzitású harcok feltehetőleg 2024 első negyedévében véget érnek, így lehetőség lesz bizonyos számú tartalékost leszerelni és visszaengedni a munkahelyére.


Adógondok és segélyek

A minisztérium szerint a büdzsé kiegészítésére mindenképpen szükség lesz, független attól, mennyi segélyt folyósít az Egyesült Államok a jövőben. Az említetteken kívül ugyanis további 4 milliárd sékelt kell majd a háború miatt elmaradó adók által keletkezett lyukak foltozgatására.

A tárca számításai szerint az állami bevételek mintegy 35 milliárd sékellel csökkenek az adóbevételek elmaradása és a lelassult belső fogyasztás miatt. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a költségvetési hiány a GDP 6 százaléka közelébe is érhet, ami messze magasabb a törvényben rögzített 2,25 százalékos plafonnál.

A kormány tehát a hiányplafon emelésén dolgozik. A 6 százalék még így is mellbevágónak tűnik, így a cél a 4,5, maximum 5 százalékos hiány bekalkulálása lesz.

***

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn